Vesti
Ratni zločini

Oliver Ivanović: Nemoguće je da me osude

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović rekao je uoči ponovnog suđenja da je nemoguće da bude osuđen za zločine za koje se tereti, prenosi RTS.
Oliver Ivanović: Nemoguće je da me osude
Oliver Ivanović (foto arhiva Kim)

"Ovo je samo početak ponovnog suđenja, današnja sednica će vrlo kratko trajati. To je više upoznavanje sa procedurom kojom će se voditi predsedavajući sudija, a na nama je da dokazujemo sve ono što smo dokazivali do sad, s tim što ćemo verovatno uvesti još nekoliko novih svedoka, koji će potvrditi ono što je već rečeno", rekao je Ivanović.

Apsolutno nije moguće da me osude kad nemam ama baš nikakve veze sa tim, rekao je Ivanović.

"Nemoguće je. Oni mogu da naprave kao što su napravili prošli put, ali ću se ja žaliti do kraja krajeva. Nema instance kojoj se neću obratiti", naglasio je Ivanović.

Advokat Ivanovića, Nebojša Vlajić, je uoči početka novog suđenja rekao da očekuje da proces brže napreduje i da presuda bude pravedna, odnosno oslobađajuća.

"Očekujem da se suđenje što pre završi i da se mučenje Olivera Ivanovića što pre okonča. Očekujem i jednu pravičnu presudu a to je da ova optužnica konačno propadne", rekao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, bitno je da Apelacioni sud nije poverovao u argumente prvostepene presude i da je naredio ponovno suđenje.

Podseća da je prvostepena odluka ukinuta jer se ne zna zašta je Oliver Ivanović osuđen.

"To stoji u drugostepenoj presudi Apelacionog suda gde se kaže da presuda i obrazloženje čine nemogućim da se razume za koje radnje je Oliver Ivanović proglašen krivim", objašnjava Vlajić, dodajući da se na današnjem suđenju očekuje da javni tužioci odbrane daju svoje viđenje ovog postupka i da se predstave dokazi koji će u daljem toku postupka biti izvedeni.

Vlajić navodi da pravo suđenje počinje krajem aprila.

"Tada očekujemo da čujemo svedoke koje smo i do sada slušali i za koje znamo da nemaju ništa bitno da kažu", objašnjava Vlajić.

Dodaje da je teško predvideti koliko će proces trajati.

"Imamo nekoliko zakazanih termina do juna ali najverovatnije će suđenje trajati do jeseni", ocenjuje advokat Olivera Ivanovića i dodaje da je sastav sudskog veća promenjen.

Vlajić ukazuje da su promenjena dvojica sudija koja su bila u prošlom veću jer je, kako kaže, Portugalcima prestao mandat i sada je na njihovo mesto imenovano dvoje novih sudija.

"Javni tužilac je promenjen pred kraj prethodnog suđenja dok je predsednica suda ista Roksana Komša", navodi Vlajić i dodaje da je advokatski tim ostao isti.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se nalazi u kućnom pritvoru u svom stanu u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020