Vesti
Ratni zločini

Oliver Ivanović: Nemoguće je da me osude

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović rekao je uoči ponovnog suđenja da je nemoguće da bude osuđen za zločine za koje se tereti, prenosi RTS.
Oliver Ivanović: Nemoguće je da me osude
Oliver Ivanović (foto arhiva Kim)

"Ovo je samo početak ponovnog suđenja, današnja sednica će vrlo kratko trajati. To je više upoznavanje sa procedurom kojom će se voditi predsedavajući sudija, a na nama je da dokazujemo sve ono što smo dokazivali do sad, s tim što ćemo verovatno uvesti još nekoliko novih svedoka, koji će potvrditi ono što je već rečeno", rekao je Ivanović.

Apsolutno nije moguće da me osude kad nemam ama baš nikakve veze sa tim, rekao je Ivanović.

"Nemoguće je. Oni mogu da naprave kao što su napravili prošli put, ali ću se ja žaliti do kraja krajeva. Nema instance kojoj se neću obratiti", naglasio je Ivanović.

Advokat Ivanovića, Nebojša Vlajić, je uoči početka novog suđenja rekao da očekuje da proces brže napreduje i da presuda bude pravedna, odnosno oslobađajuća.

"Očekujem da se suđenje što pre završi i da se mučenje Olivera Ivanovića što pre okonča. Očekujem i jednu pravičnu presudu a to je da ova optužnica konačno propadne", rekao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, bitno je da Apelacioni sud nije poverovao u argumente prvostepene presude i da je naredio ponovno suđenje.

Podseća da je prvostepena odluka ukinuta jer se ne zna zašta je Oliver Ivanović osuđen.

"To stoji u drugostepenoj presudi Apelacionog suda gde se kaže da presuda i obrazloženje čine nemogućim da se razume za koje radnje je Oliver Ivanović proglašen krivim", objašnjava Vlajić, dodajući da se na današnjem suđenju očekuje da javni tužioci odbrane daju svoje viđenje ovog postupka i da se predstave dokazi koji će u daljem toku postupka biti izvedeni.

Vlajić navodi da pravo suđenje počinje krajem aprila.

"Tada očekujemo da čujemo svedoke koje smo i do sada slušali i za koje znamo da nemaju ništa bitno da kažu", objašnjava Vlajić.

Dodaje da je teško predvideti koliko će proces trajati.

"Imamo nekoliko zakazanih termina do juna ali najverovatnije će suđenje trajati do jeseni", ocenjuje advokat Olivera Ivanovića i dodaje da je sastav sudskog veća promenjen.

Vlajić ukazuje da su promenjena dvojica sudija koja su bila u prošlom veću jer je, kako kaže, Portugalcima prestao mandat i sada je na njihovo mesto imenovano dvoje novih sudija.

"Javni tužilac je promenjen pred kraj prethodnog suđenja dok je predsednica suda ista Roksana Komša", navodi Vlajić i dodaje da je advokatski tim ostao isti.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se nalazi u kućnom pritvoru u svom stanu u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021