Vesti
Ratni zločini

Okončan dokazni postupak protiv Saljiha Mustafe

Dokazni postupak za zločine počinjene 1999. godine na imanju Zlaš kod Prištine je okončan u Haškom sudu za Kosovo. Na redu je iznošenje odbrane optuženog bivšeg pripanika OVK-a Saljiha Mustafe. U pripremi je i suđenje bivšem komandantu OKV, bivšem predsedniku i premijeru Kosova Hašimu Tačiju.
Okončan dokazni postupak protiv Saljiha Mustafe
Saljih Mustafa u Hagu (Foto Sinjali)

Dvadeset i tri radna dana bila su potrebna da Haški sud za Kosovo dovede do kraja prvu fazu suđenja Saljihu Mustafi, jednom od nekadašnjih vođa OVK optuženom za ratne zločine nad civilnim stanovništvom – zatvaranje, surovost i mučenje najmanje šest, i ubistvo najmanje jedne osobe u aprilu 1999. godine na imanju Zlaš, nedaleko od Prištine.

Saslušano je svih 13 svedoka tužilaštva, pa je prvi deo suđenja okončan, a nastavak zakazan za 17. februar.

Tada bi trebalo da bude održana pripremna konferencija odbrane, ali i statusna konferencija sa učešćem žrtava i njihovog zastupnika.

Portparol suda Majkl Dojl rekao je da će tužilaštvo svoj dokazni postupak zvanično okončati danas.

"Do 11. februara bi odbrana i zastupnici žrtava trebalo da dostave spisak svojih svedoka i dokaza, kako bi 17. februara bilo održano ročište na kome će se dogovoriti detalji oko naredne faze suđenja", naveo je Dojl.

Suđenje Saljihu Mustafi je prvo koje je počelo u Specijalnom sudu, ali neće biti prvo koje će biti okončano.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj biće prvi kojima će u Hagu biti izrečena presuda, ali ne po optužbama za ratne zločine, već ometanje rada suda i javnog objavljivanja dosijea Tuzilaštva sa podacima o potencijalnim svedocima.

Nakon tačno 37 pojavljivanja u sudu i ukupno 21 sudeći dan, ovaj proces doveden je do samog kraja.

"U slučaju Gucatija i Haradinaja, obe strane, i Tužilaštvo i odbrana su izveli svoje svedoke i oni su završili svoja svedočenja. Očekujemo da Sudsko veće uskoro objavi odluku o narednim koracima, odnosno datum iznošenja završnih reči, a potom, ukoliko ne bude dodatnih zahteva, i datum izricanja presude", kazao je Dojl.

Haški sud za Kosovo čekaju jos dva procesa – jedan je Hašimu Tačiju i drugim visokim funkcionerima OVK i Kosova, a drugi Pjeteru Salji, jednom od ratnih komandanata te organizacije.

Početak oba suđenja očekuje se ove godine. Nije poznato da li Specijalizovana tužilaštva Kosova pripremaju još optužnica protiv pripadnika nekadašnje OVK odgovornih za zločine počinjene 1998. do 2000. godine na Kosovu.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022