Vesti
Ratni zločini

Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci
Saljih Mustafa (Foto Indeksonline, AP)

Veselji je tokom jučerašnjeg svedočenja kazao da sa pripadnicima jedinice zvane BIA ili Sokolovi „nije želeo da ima ništa“ u proleće 1999. godine, dok su bili u planinskom selu Zlaš, nedaleko od Prištine, prenosi Beta.

Mustafa (49) je optužen za ratne zločine nad šestoricom Albanaca u improvizovanom pritvoru jedinice BIA u Zlašu, u aprilu 1999. godine.

Svedok Veselji, koji je tada bio oficir „153. brigade OVK“ u Zlašu, tvrdio je da su pripadnici jedinice BIA bili „loš deo“ OVK i da su „izbegavali borbu“.

Dok ga je ispitivao tužilac Filipo de Minićis, Veselji je, međutim, izbegavao da odgovori zbog kojih tačno postupaka Mustafine jedinice nije želeo da ima nikakve veze s njom.

Ponavljao je da „nije znao ko su, ali da oni koji imaju nadimke Tabuti (Mrtvački Sanduk) i Smrt ne mogu biti normalni ljudi“.

Prema optužnici, pripadnik jedinice zvan Tabuti bio je, zajedno sa Mustafom i drugima, učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv pritvorenika OVK.

Veselji je kazao i da bi primereniji naziv za tu jedinicu bio „Vrane, a ne Sokolovi, zato što su sokolovi uvek pobednici, a vrane lako rasteraš“.

Veselji je bio 12. svedok koji je davao svoj iskaz pred ovim sudom. Da je Mustafa bio komandant jedinice BIA, prošle nedelje je potvrdio i 11. svedok optužbe Fatmir Sopi, koji je takođe bio oficir „153. brigade OVK“, čija je komanda bila u Zlašu.

Suđenje Saljihu Mustafi započeto je 15. septembra i prvo je suđenje u Haškom sudu za OVK.

Na prvom ročištu, koje je bilo posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika žrtava, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Dokazni postupak započet je 21. septembra 2021. ispitivanjem prvog svedoka Specijalnog tužilaštva, pod zaštitnim merama, a potom je usledilo ispitivanje ostalih svedoka Specijalnog tužilaštva.

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove ukupno 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci. Od ukupnog broja 12 njih će svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće Specijalizovanih komora Kosova juna meseca 2021. godine.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja 2021. dok je 9. juna iste godine održano pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra 2020. godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra iste godine.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022