Vesti
Ratni zločini

Održano ročište u slučaju Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu održano je ročište u procesu protiv bivšeg komandanta OVK Saljiha Mustafe koje će se nastaviti sutra, ispitivanjem petog svedoka.

Održano ročište u slučaju Saljiha Mustafe
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je na ročištu kazao, peti svedok pod pseudonimom (W04603) nikada nije imao nikakav kontakt sa Saljihom Mustafom, te da ga je poznavao isključio preko zajedničkih prijatelja.

Peti zaštićeni svedok je danas odgovarao na pitanja tužioca, dok će sudsko veće pitanja postavljati na sednici koja će biti održana sutra.

U dosadašnjem procesu protiv Mustafe saslušana su četiri zaštićena svedoka.

Iz Specijalozovanog veća u Hagu su ranije istakli da će se u ovom sudskom procesu pojaviti 16 svedoka.

Suđenje Mustafi počelo je 15. septembra 2021. i on je prvi koga je Specijalni sud uhapsio.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine, dok je on uhapšen 24. septembra prošle godine, pod optužbom za ratne zločine.

Saljih Mustafa se u izjavi pred sudom izjasnio da nije kriv.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021