Vesti
Ratni zločini

Održano ročište u slučaju Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu održano je ročište u procesu protiv bivšeg komandanta OVK Saljiha Mustafe koje će se nastaviti sutra, ispitivanjem petog svedoka.

Održano ročište u slučaju Saljiha Mustafe
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je na ročištu kazao, peti svedok pod pseudonimom (W04603) nikada nije imao nikakav kontakt sa Saljihom Mustafom, te da ga je poznavao isključio preko zajedničkih prijatelja.

Peti zaštićeni svedok je danas odgovarao na pitanja tužioca, dok će sudsko veće pitanja postavljati na sednici koja će biti održana sutra.

U dosadašnjem procesu protiv Mustafe saslušana su četiri zaštićena svedoka.

Iz Specijalozovanog veća u Hagu su ranije istakli da će se u ovom sudskom procesu pojaviti 16 svedoka.

Suđenje Mustafi počelo je 15. septembra 2021. i on je prvi koga je Specijalni sud uhapsio.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine, dok je on uhapšen 24. septembra prošle godine, pod optužbom za ratne zločine.

Saljih Mustafa se u izjavi pred sudom izjasnio da nije kriv.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022