Vesti
Ratni zločini

Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Nasim Hardinaj (Foto skrinšot)

Gucati i Haradinaj, koji nisu prisustvovali statusnoj konferenciji, optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Njihove stavove zastupali su njihovi advokati putem video-konferencijske veze sa sudom u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo ukazalo je da je završilo sa obelodanjivanjem dokaza relevantnih, dok za obelodanjivanje još određenog broja dokaza odbrani optuženih čeka odluku suda o zaštitinim merama, kao i izjašnjenju "trećih strana" od kojih se prikupljaju određeni podaci.

Ponovljen je stav tužilaštva da će ono do 9. aprila završiti sa obelodanjivanjem svih dokaza odbrani Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, podneti pretpretresni podnesak i liste svedoka, i da će ubrzo nakon toga biti spremno za početak suđenja.

Tužilaštvo očekuje da će ceo relevantni posao obelodanjivanja završiti bez obzira na odgovore pomenutih "trećih strana" koji mogu da uslede i nakon ovog datuma.

Gucatijev branilac Džonatan Elistan Riz je sa druge strane tvrdio da odbrani dokazni materijal tužilaštva nije obelodanjen prema pravilima tog suda, da nije klasifikovan, da se ne vidi njegov sadržaj, kao i da ima informacije da tužilaštvo poseduje 4.000 dokaznih predmeta, a njima je predat tek deo materijala.

"Imamo problem sa obelodanjivanjem jer izostaje konstruktivan dijalog sa tužilaštvom i ne možemo da se nosimo sa pitanjima odbrane. S obzirom na to da smo tek na početku ovog procesa, možemo da predvidimo da će biti još poteškoća s obzirom na nekooperativnost tužilaštva", rekao je advokat Riz.

Na tužilaštvo se žalio i Haradinajev branilac Tobi Kadman tvrdeći da tužilaštvo ima bahat stav prema odbrani, kao i da podržava sve što je rekao njegovog kolega.

Tužilaštvo je odgovorilo da odbrana verovatno nije upoznata sa elektronskom platformom koju koristi taj sud, kao i da je odbrani Haradinaja već sugerisalo da potraži pomoć kompetentne službe suda.

Takođe je energično odbacilo tvrdnje odbrane da nije kooperativno.

"Ove tvrdnje odbrane nisu ničim potkrepljene. Tužilaštvo je izvršilo sve svoje obaveze s obelodanjivanjem prema relevantnim pravilima i u terminima koje je dao sud", rekla je predstavnica tužilaštva.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je ovim povodom naložio Sekretarijatu da pomogne advokatima odbrane u vezi sa iznetim problemima za pristup materijalima elektonskim putem, kao i za komunikaciju sa njihovim branjenicima u pritvoru.Ostale vesti

Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021
Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora

Branioci predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija podneli su zahtev sudiji Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu da on pod hitno bude pušten iz pritvora, bilo pod uslovima koje sud odredi, ili bez njih.

  • 07.04.2021
Muškarac albanske nacionalnosti uhapšen zbog ratnih zločina u Srbici
Jedna osoba je uhapšena zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu. Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je uhapšena osoba M.A. albanske nacionalnosti sa srpskim državljanstvom.
  • 31.03.2021
Istražuje se identitet osobe koja je Udruženju veterana OVK dostavila podatke
Završena je Treća statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.
  • 30.03.2021
Nastavak procesa protiv Haradinaja i Gucatija
Treća statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja će biti nodržana danas.
  • 30.03.2021
Tužilaštvo u Hagu će u decembru biti spremno za suđenje Tačiju i saoptuženima
Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu biće u decembru ove godine spremno za suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.
  • 24.03.2021