Vesti
Ratni zločini

Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Nasim Hardinaj (Foto skrinšot)

Gucati i Haradinaj, koji nisu prisustvovali statusnoj konferenciji, optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Njihove stavove zastupali su njihovi advokati putem video-konferencijske veze sa sudom u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo ukazalo je da je završilo sa obelodanjivanjem dokaza relevantnih, dok za obelodanjivanje još određenog broja dokaza odbrani optuženih čeka odluku suda o zaštitinim merama, kao i izjašnjenju "trećih strana" od kojih se prikupljaju određeni podaci.

Ponovljen je stav tužilaštva da će ono do 9. aprila završiti sa obelodanjivanjem svih dokaza odbrani Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, podneti pretpretresni podnesak i liste svedoka, i da će ubrzo nakon toga biti spremno za početak suđenja.

Tužilaštvo očekuje da će ceo relevantni posao obelodanjivanja završiti bez obzira na odgovore pomenutih "trećih strana" koji mogu da uslede i nakon ovog datuma.

Gucatijev branilac Džonatan Elistan Riz je sa druge strane tvrdio da odbrani dokazni materijal tužilaštva nije obelodanjen prema pravilima tog suda, da nije klasifikovan, da se ne vidi njegov sadržaj, kao i da ima informacije da tužilaštvo poseduje 4.000 dokaznih predmeta, a njima je predat tek deo materijala.

"Imamo problem sa obelodanjivanjem jer izostaje konstruktivan dijalog sa tužilaštvom i ne možemo da se nosimo sa pitanjima odbrane. S obzirom na to da smo tek na početku ovog procesa, možemo da predvidimo da će biti još poteškoća s obzirom na nekooperativnost tužilaštva", rekao je advokat Riz.

Na tužilaštvo se žalio i Haradinajev branilac Tobi Kadman tvrdeći da tužilaštvo ima bahat stav prema odbrani, kao i da podržava sve što je rekao njegovog kolega.

Tužilaštvo je odgovorilo da odbrana verovatno nije upoznata sa elektronskom platformom koju koristi taj sud, kao i da je odbrani Haradinaja već sugerisalo da potraži pomoć kompetentne službe suda.

Takođe je energično odbacilo tvrdnje odbrane da nije kooperativno.

"Ove tvrdnje odbrane nisu ničim potkrepljene. Tužilaštvo je izvršilo sve svoje obaveze s obelodanjivanjem prema relevantnim pravilima i u terminima koje je dao sud", rekla je predstavnica tužilaštva.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je ovim povodom naložio Sekretarijatu da pomogne advokatima odbrane u vezi sa iznetim problemima za pristup materijalima elektonskim putem, kao i za komunikaciju sa njihovim branjenicima u pritvoru.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021