Vesti
Ratni zločini

Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Nasim Hardinaj (Foto skrinšot)

Gucati i Haradinaj, koji nisu prisustvovali statusnoj konferenciji, optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Njihove stavove zastupali su njihovi advokati putem video-konferencijske veze sa sudom u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo ukazalo je da je završilo sa obelodanjivanjem dokaza relevantnih, dok za obelodanjivanje još određenog broja dokaza odbrani optuženih čeka odluku suda o zaštitinim merama, kao i izjašnjenju "trećih strana" od kojih se prikupljaju određeni podaci.

Ponovljen je stav tužilaštva da će ono do 9. aprila završiti sa obelodanjivanjem svih dokaza odbrani Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, podneti pretpretresni podnesak i liste svedoka, i da će ubrzo nakon toga biti spremno za početak suđenja.

Tužilaštvo očekuje da će ceo relevantni posao obelodanjivanja završiti bez obzira na odgovore pomenutih "trećih strana" koji mogu da uslede i nakon ovog datuma.

Gucatijev branilac Džonatan Elistan Riz je sa druge strane tvrdio da odbrani dokazni materijal tužilaštva nije obelodanjen prema pravilima tog suda, da nije klasifikovan, da se ne vidi njegov sadržaj, kao i da ima informacije da tužilaštvo poseduje 4.000 dokaznih predmeta, a njima je predat tek deo materijala.

"Imamo problem sa obelodanjivanjem jer izostaje konstruktivan dijalog sa tužilaštvom i ne možemo da se nosimo sa pitanjima odbrane. S obzirom na to da smo tek na početku ovog procesa, možemo da predvidimo da će biti još poteškoća s obzirom na nekooperativnost tužilaštva", rekao je advokat Riz.

Na tužilaštvo se žalio i Haradinajev branilac Tobi Kadman tvrdeći da tužilaštvo ima bahat stav prema odbrani, kao i da podržava sve što je rekao njegovog kolega.

Tužilaštvo je odgovorilo da odbrana verovatno nije upoznata sa elektronskom platformom koju koristi taj sud, kao i da je odbrani Haradinaja već sugerisalo da potraži pomoć kompetentne službe suda.

Takođe je energično odbacilo tvrdnje odbrane da nije kooperativno.

"Ove tvrdnje odbrane nisu ničim potkrepljene. Tužilaštvo je izvršilo sve svoje obaveze s obelodanjivanjem prema relevantnim pravilima i u terminima koje je dao sud", rekla je predstavnica tužilaštva.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je ovim povodom naložio Sekretarijatu da pomogne advokatima odbrane u vezi sa iznetim problemima za pristup materijalima elektonskim putem, kao i za komunikaciju sa njihovim branjenicima u pritvoru.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022