Vesti
Ratni zločini

Određen pritvor od mesec dana Dušku Arsiću

Na administrativnom prelazu Jarinje sinoć je uhapšen Duško Arsić iz Kraljeva, koji je optužen za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Butovce, potvrdila je advokatica Jovana Filipović.
Određen pritvor od mesec dana Dušku Arsiću
Jovana Filipović (Privatna arhiva)

"Arsić se tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovcu učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je navodno zaustavio jedno maloletno lice, pa ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao", objasnila je Filipovićeva.

Ona napominje da je Arsić uhapšen kada je krenuo sa Kosova ka centralnoj Srbiji i da su u autu sa njim bila maloletna deca.

"Arsiću je određen pritvor od mesec dana. On nikada nije bio pripadnik vojske, policije ili druge paravojne jedinice i ne zna gde je selo Butovac jer nikada nije bio tamo", dodala je Filipovićeva.

Povodom hapšenja Duška Arsića saopštenjem se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije napominju da se protiv Arsića već godinama vodi sudski spor, jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a sada je uhapšen.

“Reč je o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Кosovu i Metohiji. Istovremeno, ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVК, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta i da koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba, napominje se u saopštenju.

“Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Кosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

 Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022