Vesti
Ratni zločini

Određen pritvor od mesec dana Dušku Arsiću

Na administrativnom prelazu Jarinje sinoć je uhapšen Duško Arsić iz Kraljeva, koji je optužen za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Butovce, potvrdila je advokatica Jovana Filipović.
Određen pritvor od mesec dana Dušku Arsiću
Jovana Filipović (Privatna arhiva)

"Arsić se tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovcu učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je navodno zaustavio jedno maloletno lice, pa ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao", objasnila je Filipovićeva.

Ona napominje da je Arsić uhapšen kada je krenuo sa Kosova ka centralnoj Srbiji i da su u autu sa njim bila maloletna deca.

"Arsiću je određen pritvor od mesec dana. On nikada nije bio pripadnik vojske, policije ili druge paravojne jedinice i ne zna gde je selo Butovac jer nikada nije bio tamo", dodala je Filipovićeva.

Povodom hapšenja Duška Arsića saopštenjem se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije napominju da se protiv Arsića već godinama vodi sudski spor, jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a sada je uhapšen.

“Reč je o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Кosovu i Metohiji. Istovremeno, ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVК, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta i da koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba, napominje se u saopštenju.

“Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Кosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

 Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022