Vesti
Ratni zločini

Odobreno učešće 32 žrtve na predstojećem suđenju Tačiju

Sud za zločine boraca OVK u Hagu odobrio je učešće još 12 žrtava u predstojećem procesu protiv Hašima Tačija  i trojice saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Odobreno učešće 32 žrtve na predstojećem suđenju Tačiju
Hašim Tači u Hagu (Foto Rojters)

Sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada je odobrio učešće ukupno 32 žrtve na suđenju bivšem komandantu OVK Tačiju i trojici saoptuženih članova glavnog štaba te paravojske, ali bi se taj broj mogao povećati, jer je proces prijavljivanja žrtava još otvoren.

Žrtve će, prema odluci suda, zastupati britanski advokat Dejvid Loz .

Od 12 žrtava, čije je učešće odobreno poslednjom odlukom, dve su direktne, što znači da su ih pripadnici OVK proizvoljno lišili slobode, nezakonito pritvorili, mučili ih, prema njima okrutno postupali i podvrgli ih progonu.

U procesu Tačiju i saoptuženima učestvovaće i još 10 indirektnih žrtava, odnosno članova porodica osoba koje je OVK nezakonito uhapsila, pritvorila i mučila, a u tri slučaja i ubila.

Kako piše u odluci sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, objavljenoj na internet stranici suda, direktne žrtve su pretrpele fizičke povrede (rane, polomljena rebra), psihološke traume i materijalnu štetu.

Za indirektne žrtve utvrđeno je da su usled gubitka članova porodica imali psihološke traume.

Jedna osoba je, istovremeno, i direktna i indirektna žrtva, budući da je u pritvoru bila i svedok ubistva rođaka.

Svim žrtvama koje učestvuju u procesu sud će zaštititi identitet zbog, kako je naglasio sudija Giju, "opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK".

Sudija Giju u poslednjoj odluci nije naveo nacionalnost 12 žrtava.

U prvoj grupi od devet žrtava, čije je učešće sud ranije odobrio, bila su petorica Srba koje je OVK otela i mučila; jedna Albanka kojoj je OVK ubila brata i troje članova porodice muškarca koga je OVK ubila, a čija nacionalnost nije navedena.

Sud nije precizirao koje su nacionalnosti preostalih 11 žrtava koje će biti zastupljene na suđenju.

Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku.

Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji , Redžep Seljimi i Jakup Krasnići .

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Kada će suđenje početi još nije poznato, ali je malo verovatno da će to biti do kraja ove godine.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022