Vesti
Ratni zločini

Odobreno učešće 32 žrtve na predstojećem suđenju Tačiju

Sud za zločine boraca OVK u Hagu odobrio je učešće još 12 žrtava u predstojećem procesu protiv Hašima Tačija  i trojice saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Odobreno učešće 32 žrtve na predstojećem suđenju Tačiju
Hašim Tači u Hagu (Foto Rojters)

Sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada je odobrio učešće ukupno 32 žrtve na suđenju bivšem komandantu OVK Tačiju i trojici saoptuženih članova glavnog štaba te paravojske, ali bi se taj broj mogao povećati, jer je proces prijavljivanja žrtava još otvoren.

Žrtve će, prema odluci suda, zastupati britanski advokat Dejvid Loz .

Od 12 žrtava, čije je učešće odobreno poslednjom odlukom, dve su direktne, što znači da su ih pripadnici OVK proizvoljno lišili slobode, nezakonito pritvorili, mučili ih, prema njima okrutno postupali i podvrgli ih progonu.

U procesu Tačiju i saoptuženima učestvovaće i još 10 indirektnih žrtava, odnosno članova porodica osoba koje je OVK nezakonito uhapsila, pritvorila i mučila, a u tri slučaja i ubila.

Kako piše u odluci sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, objavljenoj na internet stranici suda, direktne žrtve su pretrpele fizičke povrede (rane, polomljena rebra), psihološke traume i materijalnu štetu.

Za indirektne žrtve utvrđeno je da su usled gubitka članova porodica imali psihološke traume.

Jedna osoba je, istovremeno, i direktna i indirektna žrtva, budući da je u pritvoru bila i svedok ubistva rođaka.

Svim žrtvama koje učestvuju u procesu sud će zaštititi identitet zbog, kako je naglasio sudija Giju, "opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK".

Sudija Giju u poslednjoj odluci nije naveo nacionalnost 12 žrtava.

U prvoj grupi od devet žrtava, čije je učešće sud ranije odobrio, bila su petorica Srba koje je OVK otela i mučila; jedna Albanka kojoj je OVK ubila brata i troje članova porodice muškarca koga je OVK ubila, a čija nacionalnost nije navedena.

Sud nije precizirao koje su nacionalnosti preostalih 11 žrtava koje će biti zastupljene na suđenju.

Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku.

Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji , Redžep Seljimi i Jakup Krasnići .

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Kada će suđenje početi još nije poznato, ali je malo verovatno da će to biti do kraja ove godine.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022