Vesti
Ratni zločini

Odloženo ročište Trajkoviću za 16. februar. Porodica protestovala ispred Tužilaštva

Članovi porodice bivšeg uhapšenog kosovskog policajca Slađana Trajkovića osumnjičenog za ratni zločin protiv civila u Vučitrnu, okupili su se danas ispred Specijalnog tužilaštva u Prištini gde je trebalo da počne saslušanje svedoka. Istražni postupak koji je bio zakazan za danas odložen je za 16. februar. Advokat je tražio od suda da Trajkoviću omogući kućni pritvor.
Odloženo ročište Trajkoviću za 16. februar. Porodica protestovala ispred Tužilaštva
Članovi porodice Trajković ispred Specijalnog tužilaštva (Foto Kim)

Okupljeni članovi porodice Trajković nosili su transparente na albanskom i srpskom jeziku, a na jednom od njiih pisalo je "Moj otac nije kriv".

Supruga Slađana Trajkovića, Suzna rekla je okupljenim novinarima da su se došli da bi pružili podršku Slađanu, te je apelovala na prištinsko pravosuđe da se njenom suprugu omogući da se brani sa slobode.

"Slađanovo zdravstveno stanje je toliko ugroženo da predlažemo da se prebaci u KBC Kosovska Mitrovica jer mu je stanje alarmantno pogoršano zbog uslova u kojima se nalazi i zbog neadekvatnog lečenja. Slađan od od 19. januara bio jedanaest dana bez terapije. Tek su mu prošle srede omogućili lekarski pregled time što su ga vodili u Prištinu u bolnicu", kaže njegova supruga.

Slađan je dijabetičar sa ranom na nozi, pa je njegova supruga ukazala da mu nije omogućeno da se liftom popne u zgradu već je morao da hoda, te da je bio vezan lancima.

"Još jednom apelujem na sve međunarodne organizacije da im izađu u susret jer mi odavde nemamo gde da odemo. Apelujem pošto je tu danas i gospodin Lajčak da Kurti vidi šta se radi pogotovu srpskom narodu koji nevino ispašta".

Ona je ponovila da je Slađan 2013. godine integrisan u Kosovsku policiju sa svim proverama, te da je radio devet godina u ovoj službi a da je uhapšen tek pošto je zajedno sa ostalim srpskim policajcima skinuo uniformu.

"Zbog čega i zašto i da prestane da se vrši teror nad srpskim narodom. Niko od svedoka ne sme da dođe, ajde što ne smeju Srbi da dođu, ne smeju da dođu ni Albanci. Oni su hteli da dođu da pruže podršku Slađanu ali se svi plaše",kaže ona.

Ističe da su svedoci lažni, kao i datumi i optužbe.

Advokat Slađana Trajkovića, Dejan A. Vasić rekao je da su danas dobili loše vesti da su tri naredna ročišta koja su bila zakazana za danas, 8. i 9. odložena i da će istražne radnje početi 16. februara.

"Nama nije bilo dozvoljeno da u tim istražnim radnjama učestvujemo i na taj način smo uksraćeni za elementarna prava koja ga sleduju po kosovskom zakonu o krivičnom postupku. Mi ćemo ponovo pokušati i apelovati. U petak smo se obratili sudu sa jednim zahtevom da se njegova dalja odbrana odvija iz kućnog pritvora zato postoje uslovi i to ne bi bila mera koja bi bila izuzetak već pravilo za one koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova i tu žive sa svojom porodicom".

Vasić je kazao da će buduće istražne radnje i istražni postupak obavljati bez obaveštavanja javnosti.

Podsetimo Slađan Trajković uhapšen je sredinom decembra zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Najpre mu je određen jednomesečni pritvor da bi kasnije bio produžen na još dva meseca.Ostale vesti

Advokat Vasić u
"Duboko verujem u jedno. Taj rat koji se desio pre četvrt veka, vraćanjem i stalnim potenciranjem svega što se u tom ratu desilo čini da taj rat i ne prestaje", kaže advokat Dejan A. Vasić, zastupnik više Srba optuženih za ratne zločine počinjene na Kosovu. Vasić je u emisiji "Dogovor!?" Radija Kim kazao da ratni zločinci nemaju naciju. "To nisu ni Srbi, ni Albanci, a bilo je i jednih i drugih koji su to činili. Bio je rat. Jesu li neki Srbi činili ratne zločine? Pa činili su. Jesu li neki Albanci činili ratne zločine, pa činili su. Svi oni treba da odgovaraju, a ako su nevini da se oslobode, ako su krivi da se osude".
  • 01.04.2023
HRW: Suđenje Tačiju naglašava potrebu za pravdom
Suđenje bivšem kosovskom lideru Hačimu Tačiju i još trojici optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti naglašava stalno prisutnu potrebu za pravdom 24 godine posle rata na Kosovu, saopštila je danas međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (HRW).
  • 31.03.2023
Večeras u ’’Dogovoru?!’’ o Srbima osuđenim za ratne zločine

U novom izdanju emisije „Dogovor!?Radija Kim o hapšenjima i suđenjima Srba za ratne zločine, uzurpaciji imovine, postojanju navodnih spiskova, radu kosovskih sudova, nastavku suđenja u Hagu bivšim pripadnicima OVK, procesu suđenja osumnjičenima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića govori advokat Dejan A. Vasić.

  • 31.03.2023
Odalović: U optužnici protiv Tačija 445 zatvaranih, mučenih i ubijanih osoba
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je rekao da se u optužnici Specijalnog suda u Hagu protiv četvorice lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) govori o 445 Albanaca, Srba i Roma koji su zatvarani, maltretirani, prebijani i ubijani 1998. i 1999. godine.
  • 31.03.2023
Uoči početka suđenja u slučaju Tači i ostali protest u Prištini, pa u Hagu
Za samo nekoliko dana, odnosno 3. aprila počinje suđenje bivšem kosovskom predsedniku i jednom od vođi OVK, Hašimu Tačiju, ali i trojici saoptuženih, takođe pripadnika iste grupe – za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99. godine. Uoči početka suđenja zakazani su i protesti, kako u Prištini, tako i u Hagu, u znak podrške vođama OVK.
  • 30.03.2023
Svedokinja: Šalja učestvovao u prebijanju i mučenju mog muža
U nastavku haškog procesa pripadniku OVK Pjetru Šalji, zaštićena svedokinja 6 izjavila je da je, u leto 1999, Šalja učestvovao u prebijanju i mučenju njenog muža u pritvoru OVK u Kukešu, u Albaniji.
  • 28.03.2023