Vesti
Ratni zločini

Odbrani Ivanovića dostavljena pisana presuda, žalba u pripremi

Sudije Euleksa danas su odbrani lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića dostavile pisanu presudu kojom je on osuđen na devet godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine.

Odbrani Ivanovića dostavljena pisana presuda, žalba u pripremi
Oliver Ivanović (Foto Kim)

Na ovaj način su stvoreni uslovi da Ivanovićeva odbrana Apelacionom sudu u narednih 15 dana dostavi žalbu na presudu međunarodnog sudskog veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je da je jutros od strane Osnovnog suda u Mitrovici na 192 stranice dostavljena pisana presuda u slučaju Ivanović i još četvorice Srba, rok za žalbu na presudu je 15 dana.
 
"U tom roku mi ćemo dostaviti žalbu. Ne treba zaboraviti da su u većem delu ovoga predmeta Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni, tako da će se na preusudu žaliti i javni tužilac i biće dosta posla narednih dana", rekao je Vlajić.

Advokat Vlajić je naglasio da se rok za žalbu mora poštovati i da će u izradi žalbe učestvovati i drugi pravnici, među kojima pravnici i advokati iz inostranstva. Presuda je takva da liči na usmeno obrazloženje.

Vlajić je dodao da "Na prvi pogled se vidi da je presuda neshvatljiva. Sudija kaže da nije dokazano da je Ivanović bio komandant te jedinice, nije dokazano da je izdao ni jedno naređenje, nije dokazano da je podstrekivao ikog na vršenje ratnih zločina i ubistava, a ipak je osuđen na devet godina".

On je istakao da je potpuno siguran da takva presuda ne može da opstane.

Euleks je odbrani pisanu presudu dostavio po isteku zakonskog roka od dva meseca i 15 dana od izricanja usmene presude.

Euleksovo sudskog veće je osudilo Olivera Ivanovića, presudi je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca. Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim događajima.
 
Ivanović je osuđen da je, iako nije utvrđeno, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Oliver Ivanović je lišen slobode 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok, trajao je više od godinu dana.

Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici Ivanovića je oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.Ostale vesti

Imenovano još šest sudija Specijalizovanih veća u Hagu
Novih šest međunaronih sudija imenovano je u Specijalizovanom veću u Hagu, saopšteno je medijima.
  • 22.09.2020
Novi dokumenti stigli do veterana OVK

Potpredsednik Organizacije veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je da su im dostavljeni novi dokumenti za 11 dosijea, za koje sumnjaju da potiču iz Specijalnog suda.

  • 22.09.2020
Srbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka, rekao je za RTS predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Dodaje da bi u rasvetljavanju njihove sudbine moglo bi da pomogne otvaranje arhive OVK i arhive međunarodnih snaga.
  • 21.09.2020
Nastavljeno suđenje Krstiću, ispitana još dva svedoka
Suđenje Zlatanu Krstiću za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva nastavljeno je danas pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini. Advokat Dejan A. Vasić je za RTV Kim kazao "da su saslušana još dva svedoka, i da presudu očekuje u prvoj polovini novembra".
  • 18.09.2020
Sutra nastavak suđenja Krstiću i Šabaniju
Suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva biće nastavljeno i sutra, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 17.09.2020
Gaši: Dokumenta dostavljena veteranima OVK pripadaju Specijalnom sudu
Istražiteljima Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK predata je i druga količina dokumenata pristiglih u Organizaciju veterana. Advokat Tom Gaši kazao je za RTV Kim da dokumentacija pripada Specijalnom sudu.
  • 17.09.2020