Vesti
Ratni zločini

Odbrana tvrdi da Tači nije imao potpunu kontrolu nad OVK

Advokat odbrane bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i čelnika Oslobodilačke vojske Kosova, Gregori Kiho je istakao da njegov klijent nije imao motiv da učestvuje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, kako to tvrdi Tužilaštvo.

Odbrana tvrdi da Tači nije imao potpunu kontrolu nad OVK
Sudsko veće u Hagu u slučaju Tači i ostali prvog dana suđenja, u ponedeljak, 3. aprila (Foto AP)

Drugog dana suđenja pred Specijalizovanim većima u Hagu u slučaju bivših lidera OVK, Hašima Tačija, Kadri Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, uvodnu reč ima odbrana.

Tači i ostali se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom ’98/’99 godine. Sva četvorica optuženih se izjasnilo da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Predviđeno je da 4. aprila uvodnu reč, osim Tačijeve odbrane, imaju i advokati Kadri Veseljija.

Advokat Kiho je poručio kako tokom rata 1998. i 1999. godine Hašim Tači nije imao kontrolu nad OVK, te da je u tom periodu ova organizacija bila "potpuno raskomadana".

Takođe, Kiho tvrdi da njegov klijent nije imao motiv da učestvuje u zločinačkom poduhvatu jer je "bio svestan da uspeh OVK-a zavisi od zapadnih zemalja, pogotovo SAD".

„On (Hašim Tači) je znao da Kosovo ne može da ima nezavisnost bez pomoći zapadnih zemalja, imao je svu motivaciju da ne bude deo onoga sto tužilaštvo tvrdi“, rekao je Kiho.

’Zločini kao osveta lokalnog stanovništva’

Tačijev advokat je rekao da njegov klijent ne poriče zločine na Kosovu u pomenutom periodu, ali tvrdi da su oni bili rezultat „nekontrolisane aktivnosti, osveta, opšteg bezakonja usled rata“.

Ukazao je da krivična dela koje je izvršio režim Srbije objašnjava nasilje koje se desilo nakon povratka raseljenog albanskog stanovništva.

Odbrana je pustila i video snimke sa ispovestima albanskih civila koji govore o nailju komšija iz redova srpske zajednice ili srpskih snaga bezbednsti, te njihovoj želji za osvetom.

Potom je Kiho podsetio na neke od zločina nad albanskim civilima od strane srpskih snaga, kao što je ubistvo 20 Abanaca u Dečanima, ubistvo 45 civila u Račku, ubistvo preko 240 civila u Velikoj Kruši na teritoriji opštine Orahovac i druge.

Ukazao je i da je oko 800.000 kosovskih Albanaca bilo raseljeno tokom rata, koji su se potom vratili.

Kiho je naveo da su srpske snage za vreme njihovog raseljeništva uništavale imovinu, ubijale životinje i sve ostalo, sa ciljem da nemaju gde da se vrate.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023