Vesti
Ratni zločini

Odbrana traži oslobađanje Ivanovića ili ponovno suđenje

Branioci Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović žalbom koja je Apelacionom sudu podneta 18. aprila traže preinačenje odluke ili oslobađanje svog klijenta koji je u prvostepenom postupku osuđen na 9 godina zatvora.
Odbrana traži oslobađanje Ivanovića ili ponovno suđenje
Advokatski tim Olivera Ivanovića (Foto Kim)

Kako su objasnili u žalbi koja je danas pročitana u Apelacionom sudu, alternativno rešenje bilo bi i poništavanje presude i vraćanje na ponovni postupak suđenja.

U žalbi se između ostalog navodi i da su iskazi glavnog svedoka Ise Mustafe bili kontradiktorni.

Navode i da su tvrdnje ostalih svedoka bile neosnovane.

Takođe se ističe da ne postoje dokazi koji Olivera Ivanovića povezuju sa srpskim snagama 1999. godine.

"Oliver Ivanović je u tom periodu radio u Feroniklu što potvrđuje i njegova radna knjižica. Ne postoje zvanični podaci da je Oliver bio pripadnik Vojske ili Policije Srbije 1999. godine", navodi odbrana u žalbi.

Nakon današnjeg ročišta, advokat lidera GI SDP Oliver Ivanović kazao je da je dan protekao uobičajeno.

"Sudija izveštava o predmetu, o žalbama koje su izjavili. Prevođenje je obavezno ali iapk oduzma mnogo vremena. Prevodi se i na srpski i na albanski, a sudija koristi engleski jezik tako da svaki govor traje trostruko duže“, kazao je Vlajić.

Na pitanje da li će to što je Apelacioni sud odbio zahtev odbrane za izuzeće sudije može uticati na konačnu presudu, Vlajić kaže da ne zna.

"Mi smo naše argumente izneli u zahtevu za njegovo izuzeće. Taj zahtev je odbijen odlukom predsednice Apelacionog suda. Mi nemamo drugu mogućnost nego da nastavimo sa suđenjem“, objašnjava Vlajić.

Podpredsednica GI SDP-a Kasenija Božović se nada da će sudsko veće svoj posao uraditi profesionalno i da će osloboditi Olivera Ivanovića ili slučaj vratiti prvostepenom sudu na ponovno razmatranje.

Božovićeva je kazala da su na današnjem ročištu mogle da se čuju i, kako kaže, neistinite tvrdnje tužioca, koji je od početka “dobio nalog da osudi Olivera Ivanovića“.

“To i dalje dokazuje. Jer osim vlastitih dokaza nema nikakvih novih činjenica. Možete da zamislite da danas kažu da je tužioc podneo dokaz koji je izjava iz jednog lista u kojoj se kaže “Oliver Ivanović-karate majstor, izgubio u sudu“. Lako je da izgubi vezan čovek koji ne može da se bori. To govori o profeionalnosti tužioca“, ističe Božovićeva.

Ročište na žalbu odvbrane Olivera Ivanovića biće nastavljeno sutra, a reč će imati i međunarodni tužilac Lars Agner, kao i zastupnik oštećenih Burhan Mandžuni i branioci Olivera Ivanovića kao i četvorice Srba koji su oslobođeni optužbi u prvostepenom postupku.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić danas je najavio da će njegovo izlaganje trajati dva sata.

Oliver Ivanović je uhapšen januara meseca 2014. godine, a dve godine kasnije osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad albanskim civilima 1999 godine.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020