Vesti
Ratni zločini

Odbrana traži oslobađanje Ivanovića ili ponovno suđenje

Branioci Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović žalbom koja je Apelacionom sudu podneta 18. aprila traže preinačenje odluke ili oslobađanje svog klijenta koji je u prvostepenom postupku osuđen na 9 godina zatvora.
Odbrana traži oslobađanje Ivanovića ili ponovno suđenje
Advokatski tim Olivera Ivanovića (Foto Kim)

Kako su objasnili u žalbi koja je danas pročitana u Apelacionom sudu, alternativno rešenje bilo bi i poništavanje presude i vraćanje na ponovni postupak suđenja.

U žalbi se između ostalog navodi i da su iskazi glavnog svedoka Ise Mustafe bili kontradiktorni.

Navode i da su tvrdnje ostalih svedoka bile neosnovane.

Takođe se ističe da ne postoje dokazi koji Olivera Ivanovića povezuju sa srpskim snagama 1999. godine.

"Oliver Ivanović je u tom periodu radio u Feroniklu što potvrđuje i njegova radna knjižica. Ne postoje zvanični podaci da je Oliver bio pripadnik Vojske ili Policije Srbije 1999. godine", navodi odbrana u žalbi.

Nakon današnjeg ročišta, advokat lidera GI SDP Oliver Ivanović kazao je da je dan protekao uobičajeno.

"Sudija izveštava o predmetu, o žalbama koje su izjavili. Prevođenje je obavezno ali iapk oduzma mnogo vremena. Prevodi se i na srpski i na albanski, a sudija koristi engleski jezik tako da svaki govor traje trostruko duže“, kazao je Vlajić.

Na pitanje da li će to što je Apelacioni sud odbio zahtev odbrane za izuzeće sudije može uticati na konačnu presudu, Vlajić kaže da ne zna.

"Mi smo naše argumente izneli u zahtevu za njegovo izuzeće. Taj zahtev je odbijen odlukom predsednice Apelacionog suda. Mi nemamo drugu mogućnost nego da nastavimo sa suđenjem“, objašnjava Vlajić.

Podpredsednica GI SDP-a Kasenija Božović se nada da će sudsko veće svoj posao uraditi profesionalno i da će osloboditi Olivera Ivanovića ili slučaj vratiti prvostepenom sudu na ponovno razmatranje.

Božovićeva je kazala da su na današnjem ročištu mogle da se čuju i, kako kaže, neistinite tvrdnje tužioca, koji je od početka “dobio nalog da osudi Olivera Ivanovića“.

“To i dalje dokazuje. Jer osim vlastitih dokaza nema nikakvih novih činjenica. Možete da zamislite da danas kažu da je tužioc podneo dokaz koji je izjava iz jednog lista u kojoj se kaže “Oliver Ivanović-karate majstor, izgubio u sudu“. Lako je da izgubi vezan čovek koji ne može da se bori. To govori o profeionalnosti tužioca“, ističe Božovićeva.

Ročište na žalbu odvbrane Olivera Ivanovića biće nastavljeno sutra, a reč će imati i međunarodni tužilac Lars Agner, kao i zastupnik oštećenih Burhan Mandžuni i branioci Olivera Ivanovića kao i četvorice Srba koji su oslobođeni optužbi u prvostepenom postupku.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić danas je najavio da će njegovo izlaganje trajati dva sata.

Oliver Ivanović je uhapšen januara meseca 2014. godine, a dve godine kasnije osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad albanskim civilima 1999 godine.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021