Vesti
Ratni zločini

Odbrana traži oslobađanje Ivanovića ili ponovno suđenje

Branioci Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović žalbom koja je Apelacionom sudu podneta 18. aprila traže preinačenje odluke ili oslobađanje svog klijenta koji je u prvostepenom postupku osuđen na 9 godina zatvora.
Odbrana traži oslobađanje Ivanovića ili ponovno suđenje
Advokatski tim Olivera Ivanovića (Foto Kim)

Kako su objasnili u žalbi koja je danas pročitana u Apelacionom sudu, alternativno rešenje bilo bi i poništavanje presude i vraćanje na ponovni postupak suđenja.

U žalbi se između ostalog navodi i da su iskazi glavnog svedoka Ise Mustafe bili kontradiktorni.

Navode i da su tvrdnje ostalih svedoka bile neosnovane.

Takođe se ističe da ne postoje dokazi koji Olivera Ivanovića povezuju sa srpskim snagama 1999. godine.

"Oliver Ivanović je u tom periodu radio u Feroniklu što potvrđuje i njegova radna knjižica. Ne postoje zvanični podaci da je Oliver bio pripadnik Vojske ili Policije Srbije 1999. godine", navodi odbrana u žalbi.

Nakon današnjeg ročišta, advokat lidera GI SDP Oliver Ivanović kazao je da je dan protekao uobičajeno.

"Sudija izveštava o predmetu, o žalbama koje su izjavili. Prevođenje je obavezno ali iapk oduzma mnogo vremena. Prevodi se i na srpski i na albanski, a sudija koristi engleski jezik tako da svaki govor traje trostruko duže“, kazao je Vlajić.

Na pitanje da li će to što je Apelacioni sud odbio zahtev odbrane za izuzeće sudije može uticati na konačnu presudu, Vlajić kaže da ne zna.

"Mi smo naše argumente izneli u zahtevu za njegovo izuzeće. Taj zahtev je odbijen odlukom predsednice Apelacionog suda. Mi nemamo drugu mogućnost nego da nastavimo sa suđenjem“, objašnjava Vlajić.

Podpredsednica GI SDP-a Kasenija Božović se nada da će sudsko veće svoj posao uraditi profesionalno i da će osloboditi Olivera Ivanovića ili slučaj vratiti prvostepenom sudu na ponovno razmatranje.

Božovićeva je kazala da su na današnjem ročištu mogle da se čuju i, kako kaže, neistinite tvrdnje tužioca, koji je od početka “dobio nalog da osudi Olivera Ivanovića“.

“To i dalje dokazuje. Jer osim vlastitih dokaza nema nikakvih novih činjenica. Možete da zamislite da danas kažu da je tužioc podneo dokaz koji je izjava iz jednog lista u kojoj se kaže “Oliver Ivanović-karate majstor, izgubio u sudu“. Lako je da izgubi vezan čovek koji ne može da se bori. To govori o profeionalnosti tužioca“, ističe Božovićeva.

Ročište na žalbu odvbrane Olivera Ivanovića biće nastavljeno sutra, a reč će imati i međunarodni tužilac Lars Agner, kao i zastupnik oštećenih Burhan Mandžuni i branioci Olivera Ivanovića kao i četvorice Srba koji su oslobođeni optužbi u prvostepenom postupku.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić danas je najavio da će njegovo izlaganje trajati dva sata.

Oliver Ivanović je uhapšen januara meseca 2014. godine, a dve godine kasnije osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad albanskim civilima 1999 godine.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021