Vesti
Ratni zločini

Odbrana: Šalja nije zločinac, već borac za slobodu protiv srpske agresije

Odbrana bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, optuženog za zločine u Albaniji, 1999, tvrdila je danas, pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da Šalja "nije zločinac", već "borac za slobodu protiv agresije" srpskih snaga na Kosovu."Šalja nikada nije napao civile, ni Srbe samo zato što su Srbi...On nije zločinac...Branio je sebe i svoje rođake", rekao je branilac Žan-Luj Žilisen u uvodnoj reči na početku suđenja.
Odbrana: Šalja nije zločinac, već borac za slobodu protiv srpske agresije
Pjetr Šalja u sudnici (Foto Specijalizovana veća Kosova)

Branilac je kazao da Šalja „nije monstrum, već samo čovek“.

Šalja (54) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistva počinjena između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK, Albancima i Romima, u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

„Šalja negira da je ikada učestvovao u bilo kakvom ispitivanju ili mučenju u bilo kom obliku“, naglasio je branilac Žilisen.

Šalja, po njegovom advokatu, nije video, ni znao da je u fabrici metala u Kukešu postojao bilo kakav pritvor za osobe koje je, po optužnici, OVK smatrala „špijunima“ i „kolaborantima“.

Odbrana je naglasila da Šalja „nikada nije napao nikoga“, već se pridružio OVK i „oružanom otporu“ da bi branio svoj narod od agresije srpskih vlasti smišljene da masovnim zločinima proteraju Albance s Kosova.

Advokat Žilisen rekao je da je u fabrici metala u Kukešu bio logistički i regrutacioni centar OVK, u kojem Šalja, međutim, nikada nije imao komandnu ni odgovornu ulogu.

Optuženi je, po odbrani, tu samo „prolazio s vremena na vreme“.

„Njegove veze s fabrikom metala u Kukešu su nepostojeće“, tvrdio je branilac Žilisen.

Optužbe da je Šalja, sa svojim ljudima, noćima ispitivao i zlostavljao pritvorenike, zastupnik odbrane je odbacio kao „apsolutno nemoguće“ i „zasnovane na glasinama“.

Posle uvodne reči odbrane, sudu će se obratiti optuženi Šalja.

Šalja (54) je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999., tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

„Fabrika metala u Kukešu služila je za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su sarađivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom ili da nisu podržavale OVK. Zločine iz ove optužnice počinili su izvesni pripadnici OVK nad pritvorenim osobama. Žrtve ovih zločina bile su državljani SRJ i nisu učestvovale u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici „optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK“, može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Radi zaštite identiteta, imena žrtava i većina detalja o zločinima izostavljeni su iz javnosti dostupne verzije optužnice.

Šalja je optužen kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo „ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika“.

Kao Šaljini saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni Sabit Geci i Đemšit Krasnići i drugi neimenovani pripadnici OVK.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pritvorenike su držali „pod nehumanim uslovima“, bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege.

Šalja i saučesnici redovno su „napadali pritvorenike fizički – prebijanjem raznim predmetima – i psihološki – pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznuđivanjem izjava i priznanja“.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“. Juče je u sudnici ponovio da su optužbe „izmišljene“.

Raspravnim većem koje sudi Šalji predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023