Vesti
Ratni zločini

Odbijena žalba Pjetra Šalje, ostaje u pritvoru

Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka (58), uloženu na rešenje o kojim je odbijen zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu, prenosi Tanjug. 
Odbijena žalba Pjetra Šalje, ostaje u pritvoru
Pjeter Šalja (Foto prnt.scr Specijalizovana veća Kosova)

Šalja je optužen za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine i od aprila se nalazi u pritvoru u Hagu.

Njegovi branioci su žalbom osporavali odluku kojom je odbijen njihov zahtev da se Šalji pritvor zameni kućnim pritvorom ili da se pusti na privremenu slobodu, kojom je 15. juna sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova potvrdio da Šalja mora da i dalje bude u pritvoru.

Šalja ostaje u pritvoru zbog postojanja rizika da će pobeći, ometati postupak ili počiniti nova krivična dela protiv onih oponenata pripadnicima OVK, uključujući svedoke tužilaštva i/ili potencijalne svedoke.

Sudija za prethodni postupak je u toj odluci utvrdio da bi uz određene uslove bilo moguće otkloniti opasnost od Šaljinog bekstva, ali da oni ne bi u dovoljnoj meri umanjili rizike od ometanja postupka ili počinjenja novih krivičnih dela.

Sudsko veće je žalbu Šaljinih branilaca odbilo jer smatra da nije pokazala kako je sudija pogrešio.

Šalja je ranije negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, navodeći da mu se "one čine smešnim".

"Nisam počinio bilo kakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv", rekao je Šalja.

On je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova, a mesec dana kasnije je izručen Hagu, gde je smešten u pritvorsku jedinicu.

Optužnicom Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021