Vesti
Ratni zločini

Odbijena Tasićeva žalba

Apelacioni sud Kosova potvrdio je odluku Osnovnog suda u Prizrenu i tako odbio zahtev za odbacivanje optužbe protiv Darka Tasića iz Male Kruše.
Odbijena Tasićeva žalba
Mala Kruša (Foto arhiva Kim)

Tasić se tereti da je početkom rata 1999. godine u selu Mala Kruša, zajedno sa većom grupom saučesnika, zapalio i opljačkao preko stotinu kuća, kao i da je vršio deportacije albanskih žena i dece i učestvovao u spaljivanju većeg broja leševa streljanih Albanaca.

"Čak i da je moguće narušiti dostojanstvo leša, takva radnja, čak i pod pretpostvakom da je izvršena, nije predviđena kao krivično delo ratnog zločina, kao što ni navodna krađa skromnog pokućstva takođe ne može biti radnja izvršenja ovog dela. Upravo ovi razlozi su me motivisali da od suda zatražim odbacivanje ove optužnice, što je odlukom žalbenog suda za sada odbijeno. Obzirom da sam o ishodu žalbenog postupka informisan putem sajta suda, po prijemu pisanog otpravka odluke ću odlučiti i o eventualnom zahtevu za zaštitu zakonitosti o kojoj bi odlučivao Vrhovni sud Kosova", izjavio je advokat Dejan A. Vasić.

Darko Tasić je uhapšen 22. novembra 2017. godine na administrativnom prelazu Brnjak, na putu Rožaje - Zubin Potok.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021