Vesti
Ratni zločini

Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika

Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Hašim Tači (Foto EPA-EFE/Jerry Lampen)

Tačijev advokat Gregori Kiho naveo je u pismu upućenom pre mesec dana glavnom haškom tužiocu Džeku Smitu da su svi ti svedoci u poodmaklim godinama i da su različitog zdravstvenog stanja, zbog čega "postoji vrlo realan rizik da njihovi dokazi možda neće biti dostupni kasnije na suđenju".

Zbog toga je zatražio od sudije za prethodni postupak da odmah preduzme mere za njihovo ispitivanje i deponovanje iskaza.

U pismu se navodi da je u pitanju devet visokih međunarodnih diplomata, administratora i vojnih zvaničnika koji su blisko sarađivali sa Tačijem "kako na profesionalnom, tako i u nekim slučajevima i na ličnom nivou".

Među njima su vrhovni komandant NATO za Evropu u vreme agresije na SRJ Vesli Klark, bivši šef Unmika Bernar Kušner i bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker.

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu potvrdila su 5. novembra 2020. godine optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv Tačija, kao i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Istog dana Tači je na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku na mesto predsednika Kosova i predao se sudskim organima u Hagu.

Prethodno je optužnica potvrđena i protiv Jakupa Krasnićija, portparola bivše Oslobodilačke vojske Kosova i Redžepa Seljimija, šefa poslaničke grupe Pokreta "Samoopredeljenje". Optuženi se terete za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK. Prema optužnici, oni su ta krivična dela počinili u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i u severnoj Albaniji.Ostale vesti

Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023
Specijalno tužilaštvo: Tri osobe srpske nacionalnosti uhapšene zbog ratnog zločina
Po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, Kosovska policija je uhapsila tri osobe srpske nacionalnosti zbog, kako navode, izvršenog kričinog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 20.09.2023
Prijava protiv Veljka Odalovića za navodnu odgovornost za ratne zločine
Predsednica udruženja "Zov majki" u Đakovici Nesrete Kumnova saopštila je da je Specijalnom tužilaštvu u Prištini podnela krivičnu prijavu protiv Veljka Odalovića, jer je navodno, komandno odgovoran za ratne zločine na Kosovu.
  • 18.09.2023