Vesti
Ratni zločini

Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika

Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Hašim Tači (Foto EPA-EFE/Jerry Lampen)

Tačijev advokat Gregori Kiho naveo je u pismu upućenom pre mesec dana glavnom haškom tužiocu Džeku Smitu da su svi ti svedoci u poodmaklim godinama i da su različitog zdravstvenog stanja, zbog čega "postoji vrlo realan rizik da njihovi dokazi možda neće biti dostupni kasnije na suđenju".

Zbog toga je zatražio od sudije za prethodni postupak da odmah preduzme mere za njihovo ispitivanje i deponovanje iskaza.

U pismu se navodi da je u pitanju devet visokih međunarodnih diplomata, administratora i vojnih zvaničnika koji su blisko sarađivali sa Tačijem "kako na profesionalnom, tako i u nekim slučajevima i na ličnom nivou".

Među njima su vrhovni komandant NATO za Evropu u vreme agresije na SRJ Vesli Klark, bivši šef Unmika Bernar Kušner i bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker.

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu potvrdila su 5. novembra 2020. godine optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv Tačija, kao i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Istog dana Tači je na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku na mesto predsednika Kosova i predao se sudskim organima u Hagu.

Prethodno je optužnica potvrđena i protiv Jakupa Krasnićija, portparola bivše Oslobodilačke vojske Kosova i Redžepa Seljimija, šefa poslaničke grupe Pokreta "Samoopredeljenje". Optuženi se terete za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK. Prema optužnici, oni su ta krivična dela počinili u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i u severnoj Albaniji.Ostale vesti

Odloženo ročište Trajkoviću za 16. februar. Porodica protestovala ispred Tužilaštva
Članovi porodice bivšeg uhapšenog kosovskog policajca Slađana Trajkovića osumnjičenog za ratni zločin protiv civila u Vučitrnu, okupili su se danas ispred Specijalnog tužilaštva u Prištini gde je trebalo da počne saslušanje svedoka. Istražni postupak koji je bio zakazan za danas odložen je za 16. februar. Advokat je tražio od suda da Trajkoviću omogući kućni pritvor.
  • 06.02.2023
Protest zbog hapšenja Slađana Trajkovića sutra ispred Specijalnog tužilaštva u Prištini

Sutra u 9 časova ispred Specijalnog tužilaštva Kosova u Prištini protestovaće porodica i prijatelji Slađana Trajkovića, uhapšenog i osumnjičenog za ratni zločin u Vučitrnu tokom ratnih sukoba. Advokat Trajkovića Dejan A. Vasić potvrdio je za Radio Kim da se protest organizuje povodom početka sprovođenja istražnih radnji.

  • 05.02.2023
Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca
Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova smanjio je zatvorsku kaznu funkcionerima Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju za tri meseca i ona sada iznosi - četiri godine i tri meseca zatvora.
  • 02.02.2023
Suđenje Pjetru Šalji počinje 21. februara

Početak suđenja jednom od komandanata OVK Pjetru Šalji zvanom Ujka, zakazan je za 21. februar u Hagu, povodom optužbi za zločine nad zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji. Tužilaštvo, odbrana i advokati žrtava će izneti svoje uvodne reči 21. i 22. februara sa početkom u 9.30 sati, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

  • 27.01.2023
Suđenje u slučaju ’’Tači i ostali’’ počinje tokom marta

Suđenje u slučaju bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija, Kadrija Vesljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija trebalo bi da počne tokom marta, zaključeno je danas na konferenciji za pripremu ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 18.01.2023
Izricanje pravosnažne presude Haradinaju i Gucatiju 2. februara
Apelacioni sud Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazao je za 2. februar izricanje drugostepene presude bivšem predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog ometanja rada tužilaštva i zastrašivanja svedoka u drugim postupcima pred tim sudom.
  • 17.01.2023