Vesti
Ratni zločini

Odbijen zahtev odbrane da se Tasiću umanji kazna

Vrhovni sud Kosova odlučio je da odbije zahtev odbrane Darka Tasića za zaštitu zakonitosti, čime mu je potvrđena kazna zatvora od 11 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva koju je izrekao Apelacioni sud u Prištini.
Odbijen zahtev odbrane da se Tasiću umanji kazna
Darko Tasić u sudu (Foto Fakteplus)

Vrhovni sud je odluku doneo početkom maja, a ona je odbrani dostavljena ovog četvrtka, potvrdio je za KoSSev jedan od advokat Darka Tasića, Ljubomir Pantović.

Pantović podseća da je prvostepenom odlukom suda Tasić osuđen juna 2020. godine na 22 godine zatvora, dok ju je potom Apelacioni sud, decembra iste godine, prepolovio na 11 godina.

Nakon odluke Apelacionog suda, odbrana Darka Tasića obratila se Vrhovnom sudu uputivši zahtev za zaštitu zakonitosti – tj. vanredno pravno sredstvo, tražeći da se kazna zatvora dodatno umanji.

„Tražili smo da se smanji kazna zbog toga što je Apelacioni sud Kosova, kada je odlučivao o našoj žalbi i prienačio odluku i smanjio za pola, naveo da je maksimalna kazna zatvora za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koji je suđeno Tasiću – 20 godina zatvora“, tvrdi Pantović.

Međutim, kako kaže advokat Darka Tasića, maksimalna kazna za ovo krivično delo, prema krivičnom zakoniku SFRJ, koji je bio na snazi 1999. godine, zapravo je 15 godina.

S obzirom na to da Tasić nije osuđen za ubstvo ili teže oblike krivičnog dela ratnog zločina, Pantović smatra da je kazna trebalo da ide više ka minimumu – pet godina zatvora, a ne maksimumu.

„Znači nije dvadeset godina, već je maksimalna kazna pet godina niža, prema tome, i kazna od 11 godina nije adekvatna, već je trebalo da bude niža“, objasnio je Pantović.

Tvrdi da se Vrhovni sud u svojoj odluci složio sa njegovom konstatcijom – da je maksimalna kazna zatvora za krivično delo za koja je optužen Tasić 15 godina.

„Sud je rekao, kaznu ostavljamo takvu kakva jeste – 11 godina. Ali vi ste u pravu, maksimalna kazna jeste 15 godina, ali, pošto se izrečena kazna kreće u tom rasponu od 5 do 15 godina, mi ovu kaznu ne diramo“, dodao je Pantović.

Kao jedinu „korisnu stvar“ iz ove odluke Pantović vidi upravo to što je Vrhovni sud potvrdio da je maksimalna kazna 15 godina, naglasivši da sada sudovi koji procesuiraju ratne zločine neće moći da izriču kazne veće od ove, kako je to bio slučaj u prošlosti.

Odlukom Vrhovnog suda, presuda Darku Tasiću postala je pravosnažna i konačna. Međutim, ostaje još jedna pravna mogućnost – žalba Ustavnom sudu Kosova.

Pantović smatra da je povređen krivični zakon na štetu Tasića, ali i dodaje da je prilično mala mogućnost da će se na Ustavnom sudu nešto promeniti.

Međutim, potvrdio je da razmišlja o ovom potezu i da će se, nakon konsultacija, možda odlučiti da se zajedno sa drugim advokatom – Dejanom Vasićem, obrati Ustavnom sudu.

Podsetimo, Darko Tasić uhapšen je 2017. godine na prelazu Brnjak i od tada se nalazi u zatvoru visoke sigurnosti Grdovac kod Podujeva.

Odlukom Osnovnog, a potom i Apelacionog suda, proglašen je krivim po dvema tačkama optužnice za krivično delo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Govoreći o prvoj tački optužnice, Pantović je prethodno za KoSSev kazao da se Tasiću na teret stavlja krađa koja proizilazi iz vojne potrebe u selu Mala Kruša koja je navodno počinjena marta meseca 1999. godine.

Pantović je tada odbacio ovu tačku optužnice, jer, kako kaže, Tasić je bio samo civil, te čak i da je krao i da ima dokaza, to nije ratni zločin, nego obična krađa.

Drugo delo koje se Tasiću stavljalo na teret je „nehumano postupanje sa leševima“ tokom rata – tj. da je ugurao kamion sa leševima u reku Beli Drim koja protiče nedaleko od sela Male Kruše, u nameri da se prikrije zločin.

 Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022