Vesti
Ratni zločini

Odbijen zahtev odbrane da se Tasiću umanji kazna

Vrhovni sud Kosova odlučio je da odbije zahtev odbrane Darka Tasića za zaštitu zakonitosti, čime mu je potvrđena kazna zatvora od 11 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva koju je izrekao Apelacioni sud u Prištini.
Odbijen zahtev odbrane da se Tasiću umanji kazna
Darko Tasić u sudu (Foto Fakteplus)

Vrhovni sud je odluku doneo početkom maja, a ona je odbrani dostavljena ovog četvrtka, potvrdio je za KoSSev jedan od advokat Darka Tasića, Ljubomir Pantović.

Pantović podseća da je prvostepenom odlukom suda Tasić osuđen juna 2020. godine na 22 godine zatvora, dok ju je potom Apelacioni sud, decembra iste godine, prepolovio na 11 godina.

Nakon odluke Apelacionog suda, odbrana Darka Tasića obratila se Vrhovnom sudu uputivši zahtev za zaštitu zakonitosti – tj. vanredno pravno sredstvo, tražeći da se kazna zatvora dodatno umanji.

„Tražili smo da se smanji kazna zbog toga što je Apelacioni sud Kosova, kada je odlučivao o našoj žalbi i prienačio odluku i smanjio za pola, naveo da je maksimalna kazna zatvora za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koji je suđeno Tasiću – 20 godina zatvora“, tvrdi Pantović.

Međutim, kako kaže advokat Darka Tasića, maksimalna kazna za ovo krivično delo, prema krivičnom zakoniku SFRJ, koji je bio na snazi 1999. godine, zapravo je 15 godina.

S obzirom na to da Tasić nije osuđen za ubstvo ili teže oblike krivičnog dela ratnog zločina, Pantović smatra da je kazna trebalo da ide više ka minimumu – pet godina zatvora, a ne maksimumu.

„Znači nije dvadeset godina, već je maksimalna kazna pet godina niža, prema tome, i kazna od 11 godina nije adekvatna, već je trebalo da bude niža“, objasnio je Pantović.

Tvrdi da se Vrhovni sud u svojoj odluci složio sa njegovom konstatcijom – da je maksimalna kazna zatvora za krivično delo za koja je optužen Tasić 15 godina.

„Sud je rekao, kaznu ostavljamo takvu kakva jeste – 11 godina. Ali vi ste u pravu, maksimalna kazna jeste 15 godina, ali, pošto se izrečena kazna kreće u tom rasponu od 5 do 15 godina, mi ovu kaznu ne diramo“, dodao je Pantović.

Kao jedinu „korisnu stvar“ iz ove odluke Pantović vidi upravo to što je Vrhovni sud potvrdio da je maksimalna kazna 15 godina, naglasivši da sada sudovi koji procesuiraju ratne zločine neće moći da izriču kazne veće od ove, kako je to bio slučaj u prošlosti.

Odlukom Vrhovnog suda, presuda Darku Tasiću postala je pravosnažna i konačna. Međutim, ostaje još jedna pravna mogućnost – žalba Ustavnom sudu Kosova.

Pantović smatra da je povređen krivični zakon na štetu Tasića, ali i dodaje da je prilično mala mogućnost da će se na Ustavnom sudu nešto promeniti.

Međutim, potvrdio je da razmišlja o ovom potezu i da će se, nakon konsultacija, možda odlučiti da se zajedno sa drugim advokatom – Dejanom Vasićem, obrati Ustavnom sudu.

Podsetimo, Darko Tasić uhapšen je 2017. godine na prelazu Brnjak i od tada se nalazi u zatvoru visoke sigurnosti Grdovac kod Podujeva.

Odlukom Osnovnog, a potom i Apelacionog suda, proglašen je krivim po dvema tačkama optužnice za krivično delo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Govoreći o prvoj tački optužnice, Pantović je prethodno za KoSSev kazao da se Tasiću na teret stavlja krađa koja proizilazi iz vojne potrebe u selu Mala Kruša koja je navodno počinjena marta meseca 1999. godine.

Pantović je tada odbacio ovu tačku optužnice, jer, kako kaže, Tasić je bio samo civil, te čak i da je krao i da ima dokaza, to nije ratni zločin, nego obična krađa.

Drugo delo koje se Tasiću stavljalo na teret je „nehumano postupanje sa leševima“ tokom rata – tj. da je ugurao kamion sa leševima u reku Beli Drim koja protiče nedaleko od sela Male Kruše, u nameri da se prikrije zločin.

 Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021