Vesti
Ratni zločini

Odalović: U optužnici protiv Tačija 445 zatvaranih, mučenih i ubijanih osoba

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je rekao da se u optužnici Specijalnog suda u Hagu protiv četvorice lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) govori o 445 Albanaca, Srba i Roma koji su zatvarani, maltretirani, prebijani i ubijani 1998. i 1999. godine.
Odalović: U optužnici protiv Tačija 445 zatvaranih, mučenih i ubijanih osoba
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Optužnicom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti su obuhvaćeni su bivši predsednik Kosova i jedan od vođa OVK Hašim Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, a suđenje bi trebalo da počne u utorak, 4. aprila.

Odalović je za RTS rekao da se nada da je to jedna od grupa kojoj će biti suđeno, jer je, prema njegovim rečima, zločina bilo mnogo više od onoga što je obuhvaćeno tom optužnicom.

On je naveo da je optužnica važna i sa aspekta nestalih lica, jer govori o 43 ilegalna zatvora koji su evidentirani i za koje je potvrđeno da su postojali.

"Inače ih je bilo 145 na prostoru Kosova i Metohije, to su međunarodni zvaničnici istakli. Veliki broj onih koji koje mi danas tražimo je bio u tim zatvorima, veliki broj je nažalost ubijen. Izvesno je i da je jedan broj njih transportovan za Albaniju", rekao je Odalović.

Upitan da li ta optužnica može da rasvetli šta se dešavalo u "žutoj kući", Odalović je kazao da su njom obuhvaćeni i neki logori u Albaniji i da postoji dosta prostora ako bude spremnosti i dovoljno prikupljenih dokaza.

"Ovde je problem, naravno, ono što smo videli u nekim pokušajima suđenja liderima i pripadnicima OVK, gde su svedoci nestajali. Mnogi su odustajali, ali je najveći broj i nestao", kazao je Odalović i dodao da je velika odgovornost na tribunalu da obezbedi zaštitu svedoka u ovom postupku.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023