Vesti
Ratni zločini

Odalović: Svaka informacija o nestalima zaslužuje ozbiljnu proveru

Pretraga terena oko hrama Hrista Spasa, gde se prema tvrdnjama svedoka nalazi grobnica, odvijaće se naredna tri dana. Veljko Odalović kaže da oko ovoga ne sme biti politizacije, već puna posvećenost i pružanje odgovora da li se na ovoj lokaciji nalazi pojedinačna ili masovna grobnica.

Odalović: Svaka informacija o nestalima zaslužuje ozbiljnu proveru
Veljko Odalović (Foto Kim, VOA)

„Svaka informacija do koje dođe prištinska ili beogradska delegacija ili bilo ko, a kada je u pitanju rešavanje sudbine nestalih, zahteva detaljnu proveru“, kaže predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

On smatra da je hram Hrista Spasa posebno osetljivo i mesto i da postoji posebno osetljiva informacija koja zaslužuje punu posvećenost nadležnih koji će dati odgovore na pitanja da li na ovoj lokaciji postoji  potencijalna, pojedinačna ili masovna grobnica.

 „Prosto ovo ne bi smelo da ostane nerazjašnjeno zato što je i u javnosti to izašlo iz svere koja se zove humanitarni karakter. Ono što je dobro to je da je i crkva, na čijem posedu se ovo trenutno radi, podržala i dala apsolutnu saglasnost da se izvrši pretraga ove lokacije i smatram da je to jedan odgovoran pristup svih nas i nadam se da ćemo ova tri dana zajedničkim radom dati odgovore na sva pitanja“.

Na pitanje novinara da li je pretraga terena oko hrama Hrista Spasa ispolitizovana, Odalović odgovora da Komisija koji on predvodi neće biti deo te politizacije.

„Mi smatramo da ovo ne treba da bude politizacija i ja se nadam da će upravo kada se završi provera uz punu podršku svih da se ovo pitanje razjasni i te politizacije kojih je bilo biti za nama i da će se svi akteri okrenuti onome što je naš posao“, kaže Odalović.

Ipak, na kraju dodaje da bi ostala pitanja oko sudbine pravoslavnog hrama nakon ove pretrage trebalo da reše lokalne vlasti i Srpska pravoslavna crkva.

„Mislim da posle ovoga mogu da sednu i lokalne vlasti i crkvene vlasti i dogovore na koji način će ovaj prostor biti kvalitetnije korišćen, da ne bude ni bilo kakvih manipulacija ni politizacije. Mi našim radnjama nećemo dozvoliti da nas niko ne uključi u to jer upravo ukupno prisustvo, puna saglasnost i profesionalan odnos prema ovome govori da mi jednostavno smatramo da svaka informacija na bilo kom mestu o nestalom licu zaslužuje posebnu pažnju“, zaključuje Odalović.   Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023