Vesti
Ratni zločini

Odalović: Svaka informacija o nestalima zaslužuje ozbiljnu proveru

Pretraga terena oko hrama Hrista Spasa, gde se prema tvrdnjama svedoka nalazi grobnica, odvijaće se naredna tri dana. Veljko Odalović kaže da oko ovoga ne sme biti politizacije, već puna posvećenost i pružanje odgovora da li se na ovoj lokaciji nalazi pojedinačna ili masovna grobnica.

Odalović: Svaka informacija o nestalima zaslužuje ozbiljnu proveru
Veljko Odalović (Foto Kim, VOA)

„Svaka informacija do koje dođe prištinska ili beogradska delegacija ili bilo ko, a kada je u pitanju rešavanje sudbine nestalih, zahteva detaljnu proveru“, kaže predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

On smatra da je hram Hrista Spasa posebno osetljivo i mesto i da postoji posebno osetljiva informacija koja zaslužuje punu posvećenost nadležnih koji će dati odgovore na pitanja da li na ovoj lokaciji postoji  potencijalna, pojedinačna ili masovna grobnica.

 „Prosto ovo ne bi smelo da ostane nerazjašnjeno zato što je i u javnosti to izašlo iz svere koja se zove humanitarni karakter. Ono što je dobro to je da je i crkva, na čijem posedu se ovo trenutno radi, podržala i dala apsolutnu saglasnost da se izvrši pretraga ove lokacije i smatram da je to jedan odgovoran pristup svih nas i nadam se da ćemo ova tri dana zajedničkim radom dati odgovore na sva pitanja“.

Na pitanje novinara da li je pretraga terena oko hrama Hrista Spasa ispolitizovana, Odalović odgovora da Komisija koji on predvodi neće biti deo te politizacije.

„Mi smatramo da ovo ne treba da bude politizacija i ja se nadam da će upravo kada se završi provera uz punu podršku svih da se ovo pitanje razjasni i te politizacije kojih je bilo biti za nama i da će se svi akteri okrenuti onome što je naš posao“, kaže Odalović.

Ipak, na kraju dodaje da bi ostala pitanja oko sudbine pravoslavnog hrama nakon ove pretrage trebalo da reše lokalne vlasti i Srpska pravoslavna crkva.

„Mislim da posle ovoga mogu da sednu i lokalne vlasti i crkvene vlasti i dogovore na koji način će ovaj prostor biti kvalitetnije korišćen, da ne bude ni bilo kakvih manipulacija ni politizacije. Mi našim radnjama nećemo dozvoliti da nas niko ne uključi u to jer upravo ukupno prisustvo, puna saglasnost i profesionalan odnos prema ovome govori da mi jednostavno smatramo da svaka informacija na bilo kom mestu o nestalom licu zaslužuje posebnu pažnju“, zaključuje Odalović.   Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021