Vesti
Ratni zločini

Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Veljko Odalović (Foto FoNet)

Odalović je, podnoseći detaljan izveštaj o radu Komisije skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju, rekao da je u izmeštenim grobnicama u centralnoj Srbiji do sada nađeno 907 tela Albanaca i da se radi na iskopavanju potencijalno još jedne u mestu Križevak kod Raške.

Kako je objasnio, za pet godina rada iskopano je više od 250.000 kubika kamena i konstatovano je da u njoj nema ništa, a sve to je rađeno uz prisustvo predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Euleksa, kao i posmatrača iz Prištine.

"Ostaje da se još provere navodi o grobnici kod rudnika Štavalj kod Sjenice, ali to je ogroman, nedefinisan prostor na kome se ne može raditi bez bližih informacija", istakao je Odalović i dodao da je kosovska strana obećala da će dovesti svedoka koji će pokazati tačnu lokaciju, što se do sada nije desilo.

Slična situacija je i sa navodima o izmeštenoj grobnici u okolini Surdlice, a tražiti nešto na ogromnom prostoru, bez bliže lokacije, neozbiljno je, ukazao je on.

"Mi smo ispunili sve zahteve Prištine, tako ćemo raditi i dalje", poručio je Odalović, pozivajući prištinsku stranu da dođu i da, uz prisustvo MKCK, pokažu gde se nešto nalazi i kažu šta hoće.

On je naglasio da su, s druge strane, stvoreni svi uslovi da počne iskopavanje poznatih masovnih grobnica ubijenih Srba i nealbanaca na Kosovu, ali da Priština sa tim odugovlači.

Odalović je podsetio da su pripadnici Kfora kada su došli na Kosovo pronalazili žrtve, evidentirali mesta gde su nađene i sve to dokumentovali, ali da je to onda završavalo „negde u fiokama“.

"Tek 2019. godine su, posle svih pritisaka i kampanja koje smo vodili, arhive počele da se otvaraju. Ali i dalje se ne zna šta je sa telima koja su otkrivena, gde su završila", napomenuo je on.

U trenutku kada su komisije Srbije i Kosova počele da rade, pod pokroviteljstvom MKCK, 6.634 osobe su se vodile kao nestale, a do sada je rešeno 75 odsto slučajeva i nestalih je 1.639.

Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici ambasada više zemalja Evropske unije, a Odalović se posredno njima obraćao, tražeći da se napravi pristisak na kosovsku stranu da pokaže da hoće da sarađuje.

Slično su uradili i predsednik Odbora Milovan Drecun i poslanici Srbislav Filipović i Ljubomir Marić.Ostale vesti

Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021
Pripremno ročište Gucatiju i Haradinaju 1. i 2. septembra
Pripremno ročište pred početak suđenja predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za zastrašivanje svedoka, zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanog tužilaštva specijalnog suda u Hagu.
  • 22.07.2021
Tužilaštvo odbilo zahtev Tačijevog advokata da mu dostavi preliminarni spisak svedoka
Održana je šesta statusna konferencija u postupku koji se vodi u Hagu protiv bivših lidera OVK – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Odbrana bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija zatražila je da tužilaštvo sastavi preliminarni spisak svedoka od kojih se očekuje da svedoče u procesu protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova.
  • 21.07.2021