Vesti
Ratni zločini

Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Veljko Odalović (Foto FoNet)

Odalović je, podnoseći detaljan izveštaj o radu Komisije skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju, rekao da je u izmeštenim grobnicama u centralnoj Srbiji do sada nađeno 907 tela Albanaca i da se radi na iskopavanju potencijalno još jedne u mestu Križevak kod Raške.

Kako je objasnio, za pet godina rada iskopano je više od 250.000 kubika kamena i konstatovano je da u njoj nema ništa, a sve to je rađeno uz prisustvo predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Euleksa, kao i posmatrača iz Prištine.

"Ostaje da se još provere navodi o grobnici kod rudnika Štavalj kod Sjenice, ali to je ogroman, nedefinisan prostor na kome se ne može raditi bez bližih informacija", istakao je Odalović i dodao da je kosovska strana obećala da će dovesti svedoka koji će pokazati tačnu lokaciju, što se do sada nije desilo.

Slična situacija je i sa navodima o izmeštenoj grobnici u okolini Surdlice, a tražiti nešto na ogromnom prostoru, bez bliže lokacije, neozbiljno je, ukazao je on.

"Mi smo ispunili sve zahteve Prištine, tako ćemo raditi i dalje", poručio je Odalović, pozivajući prištinsku stranu da dođu i da, uz prisustvo MKCK, pokažu gde se nešto nalazi i kažu šta hoće.

On je naglasio da su, s druge strane, stvoreni svi uslovi da počne iskopavanje poznatih masovnih grobnica ubijenih Srba i nealbanaca na Kosovu, ali da Priština sa tim odugovlači.

Odalović je podsetio da su pripadnici Kfora kada su došli na Kosovo pronalazili žrtve, evidentirali mesta gde su nađene i sve to dokumentovali, ali da je to onda završavalo „negde u fiokama“.

"Tek 2019. godine su, posle svih pritisaka i kampanja koje smo vodili, arhive počele da se otvaraju. Ali i dalje se ne zna šta je sa telima koja su otkrivena, gde su završila", napomenuo je on.

U trenutku kada su komisije Srbije i Kosova počele da rade, pod pokroviteljstvom MKCK, 6.634 osobe su se vodile kao nestale, a do sada je rešeno 75 odsto slučajeva i nestalih je 1.639.

Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici ambasada više zemalja Evropske unije, a Odalović se posredno njima obraćao, tražeći da se napravi pristisak na kosovsku stranu da pokaže da hoće da sarađuje.

Slično su uradili i predsednik Odbora Milovan Drecun i poslanici Srbislav Filipović i Ljubomir Marić.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021