Vesti
Ratni zločini

Odalović: Priština odbija zahteve da izvršimo pretragu lokacija

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je danas da nerasvetljena sudbina nestalih sa prostora bivše Jugoslavije predstavlja jedan od najtežih, i za sada nerešenih, problema koji opterećuju odnose izmedu Srbije, Hrvatske i BiH.
Odalović: Priština odbija zahteve da izvršimo pretragu lokacija
Veljko Odalović (Foto Kim arhiva)

Odalović je precizirao da se nešto manje od 10.000 osoba vodi kao nestalo, a direktan interes da se ovo pitanje reši, odnosno rasvetli njihova sudbina, imaju članovi njihovih porodica, rođaci i prijatelji.

To je, kako kaže, veoma važno pitanje i od pozitivnih rezultata i brzine njegovog rešavanja, na neki način, zavisi i ukupna stabilizacija prilika na ovom prostoru.

Prema rečima Odalovića, pitanja koja opterećuju proces nestalih su nedostatak novih informacija, nespremnost jednog broja nadležnih institucija u regionu da se zajednička i već dogovorena pitanja rešavaju i konačno činjenica da postoji još oko 4.000 tela koja nisu identifikovana.

"Mnogo je potencijalnih i opterećujućih problema koji usporavaju proces. Međutim, ukoliko bi se oni prevazišli imali bismo značajne rezultate. Rešeno je oko 75 procenata slučajeva nestalih lica, tačnije od više od evidentiranih 35.000 nestalih nerazjašnjena je sudbina još oko 10.000 lica", rekao je Odalović.

On je precizirao da su oko 3.500 od skoro 10.000 onih koji se u regionu vode kao nestali pripadnici srpskog naroda.

"Više od jedne trećine žrtava su Srbi i njihova tela se nalaze u Hrvatskoj, u BiH i na KiM. Tamo su i počinioci zlocina i istražni organi. Mi ne možemo autonomno da odemo tamo i vršimo istragu, moramo da budemo pozvani. To naročito važi sa Prištinu, posebno u kontekstu nedavne izjave Kurtija u Briselu da neće da otvori lokacije, a koja svedoci o bahatosti i neodgovornom odnosu privremenih institucija prema nestalim licima", kaže Odalović.

On je dodao da nije dobro što sa Hrvatskom trenutno, i iz njima znanih razloga, postoji nepotreban zastoj u komunikaciji, jer Zagreb ne postupa po zahtevima Beograda, iako smo mi njima izašli u susret, u smislu ispunjavanja njihovih zahteva.

Proces, generalno, usporava veliki broj tela koja su pronadena, ali nisu identifikovana po mrtvacnicama u BiH, Hrvatskoj i u Prištini, navodi predsednik Komisije za nestala lica.

Destruktivno ponašanje Zagreba Odalović tumači pokušajem da se odgovornost prebaci na Srbiju, ali i neprihvatanjem činjenice da se neekshumirena tela kidnapovanih i ubijenih Srba nalaze u 36 grobnica u Hrvatskoj.

"Očigledno je da Hrvati nisu spremni da se suoče sa činjenicama i prihvate da postoje srpske žrtve, da su najveći zločini pocinjeni tokom ’’Bljeska’’ i ’’Oluje’’. Zahteve koje imamo prema BiH odnose se na vojnike i njihovu sudbinu, još ne možemo da rasvetlimo, jer ta država nije spremna da se detaljnije bavi tim problemom", kaže Odalović.

Kada je o sudbini nestalih na Kosovu reč, Odalović ukazuje da su dešavanja na tom delu naše teritorije najkompleksnija.

"U ovom trenutku se 1.639 osoba srpske narodnosti vode kao nestale, a na počeku sukoba bile su evidentirane 6.064 nestale osobe. Nalazimo se u fazi u kojoj Priština uporno odbija da postupi po zahtevima Beograda bazirani su na izjavama svedoka, relevantnim informacijama i dobrim dokazima, da izvršimo pretragu 10 lokacija", rekao je Odalović.

Beograd je, kaže, kroz razne mehanizme, od 1999. godine, preuzeo 380 posmrtnih ostataka.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021