Vesti
Ratni zločini

Odalović: Priština odbija zahteve da izvršimo pretragu lokacija

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je danas da nerasvetljena sudbina nestalih sa prostora bivše Jugoslavije predstavlja jedan od najtežih, i za sada nerešenih, problema koji opterećuju odnose izmedu Srbije, Hrvatske i BiH.
Odalović: Priština odbija zahteve da izvršimo pretragu lokacija
Veljko Odalović (Foto Kim arhiva)

Odalović je precizirao da se nešto manje od 10.000 osoba vodi kao nestalo, a direktan interes da se ovo pitanje reši, odnosno rasvetli njihova sudbina, imaju članovi njihovih porodica, rođaci i prijatelji.

To je, kako kaže, veoma važno pitanje i od pozitivnih rezultata i brzine njegovog rešavanja, na neki način, zavisi i ukupna stabilizacija prilika na ovom prostoru.

Prema rečima Odalovića, pitanja koja opterećuju proces nestalih su nedostatak novih informacija, nespremnost jednog broja nadležnih institucija u regionu da se zajednička i već dogovorena pitanja rešavaju i konačno činjenica da postoji još oko 4.000 tela koja nisu identifikovana.

"Mnogo je potencijalnih i opterećujućih problema koji usporavaju proces. Međutim, ukoliko bi se oni prevazišli imali bismo značajne rezultate. Rešeno je oko 75 procenata slučajeva nestalih lica, tačnije od više od evidentiranih 35.000 nestalih nerazjašnjena je sudbina još oko 10.000 lica", rekao je Odalović.

On je precizirao da su oko 3.500 od skoro 10.000 onih koji se u regionu vode kao nestali pripadnici srpskog naroda.

"Više od jedne trećine žrtava su Srbi i njihova tela se nalaze u Hrvatskoj, u BiH i na KiM. Tamo su i počinioci zlocina i istražni organi. Mi ne možemo autonomno da odemo tamo i vršimo istragu, moramo da budemo pozvani. To naročito važi sa Prištinu, posebno u kontekstu nedavne izjave Kurtija u Briselu da neće da otvori lokacije, a koja svedoci o bahatosti i neodgovornom odnosu privremenih institucija prema nestalim licima", kaže Odalović.

On je dodao da nije dobro što sa Hrvatskom trenutno, i iz njima znanih razloga, postoji nepotreban zastoj u komunikaciji, jer Zagreb ne postupa po zahtevima Beograda, iako smo mi njima izašli u susret, u smislu ispunjavanja njihovih zahteva.

Proces, generalno, usporava veliki broj tela koja su pronadena, ali nisu identifikovana po mrtvacnicama u BiH, Hrvatskoj i u Prištini, navodi predsednik Komisije za nestala lica.

Destruktivno ponašanje Zagreba Odalović tumači pokušajem da se odgovornost prebaci na Srbiju, ali i neprihvatanjem činjenice da se neekshumirena tela kidnapovanih i ubijenih Srba nalaze u 36 grobnica u Hrvatskoj.

"Očigledno je da Hrvati nisu spremni da se suoče sa činjenicama i prihvate da postoje srpske žrtve, da su najveći zločini pocinjeni tokom ’’Bljeska’’ i ’’Oluje’’. Zahteve koje imamo prema BiH odnose se na vojnike i njihovu sudbinu, još ne možemo da rasvetlimo, jer ta država nije spremna da se detaljnije bavi tim problemom", kaže Odalović.

Kada je o sudbini nestalih na Kosovu reč, Odalović ukazuje da su dešavanja na tom delu naše teritorije najkompleksnija.

"U ovom trenutku se 1.639 osoba srpske narodnosti vode kao nestale, a na počeku sukoba bile su evidentirane 6.064 nestale osobe. Nalazimo se u fazi u kojoj Priština uporno odbija da postupi po zahtevima Beograda bazirani su na izjavama svedoka, relevantnim informacijama i dobrim dokazima, da izvršimo pretragu 10 lokacija", rekao je Odalović.

Beograd je, kaže, kroz razne mehanizme, od 1999. godine, preuzeo 380 posmrtnih ostataka.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022