Vesti
Ratni zločini

Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama

Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Odalović kaže da se narednih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare na kojoj su ubijeni srpski vojnici tokom ratnih sukoba na Kosovu.
Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama
Veljko Odalović (Foto Kim)

Odalović je rekao da se o ovom pitanju razgovaralo na sastanku Radne grupe za nestale u Beogradu u aprilu.

“Košare nam je nešto što smo stavili kao prvi red prioriteta jer smo bili u novembru mesecu gore. Postoji jedna informacija koja je potkrepljena i konkretnim snimkom koji govori o tome šta se desilo sa jednim brojem vojnika. Verujem da ćemo to uraditi, mislim da će to biti u narednih nekoliko dana”, kazao je on.

Na pitanje o učestalim izjavama kosovskih zvaničnika o navodnom genocidu koji je Srbija počinila na Kosovu i mogućnosti podnošenja tužbe, Odalović kaže: 

"To su izjave za koje sam siguran da su prvenstveno za unutrašnju upotrebu, i da apsolutno neće moći ništa da promene. To su na kraju predizborne izjave, koje su pominjali u kampanjama a pominju i danas. Nema elemenata, nema osnova, nema mnogo toga i ne očekujem da će biti išta od toga".

Odalović je danas učestvovao na okruglom stolu u Gračanici na kojem se razgovaralo o kidanpovanima i nestalima, kao i o procesu ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka.

“Očekujemo da nam jednoga dana donesu samo nekoliko kosti”

Pitanje kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu je i dalje tema o kojoj se mnogo govori, ali nedovoljno zna. Porodice žrtava su ogorčene na predstavnike institucija sa obe strane što još uvek ne znaju istinu o sudbini svojih najmililjih. Nadležni, sa druge strane, poručuju da je teško posle 22 godine dobiti informacije o lokacijama gde se ljudski ostaci nalaze.

U Gračanici je danas održan okrugli sto o nestalima i procesu identifikacije i ekshumacije posmrtnih ostataka. Zvaničnici i sa kosovske i sa srpske strane istakli su da žele da se ovo pitanje reši, ali da je problem što članovi porodica nestalih ne žele da pristanu na DNK analizu. Zbog toga je u mrtvačnici u Prištini više od 300 neidentifikovanih ostataka.

“Od 2016. godine broj identifikacije je spao na jednocifren broj, retko prođe 10 ili 11. Po ovoj dinamici, a ovo je crna prognoza i nadam se da se neće desiti, trebaće 160 godina da se preostalih 1635 osoba identifikuje. Mi smatramo da institucije odgovorne za proces nestalih i pored značajnih uspeha mi smatramo da ima i dalje prostora za intenziviranje aktivnosti”, kazao je Luiđi Ndou iz Međunarodne komisije za ekshumaciju i identifikaciju.

Međutim, članove porodica nestalih više je zanimalo dokle se stiglo sa procesom pretrage i šta nadležni čine da se istina sazna.

Saša Perenić brat Ratka Perenića, kidnapovanog novinara Radio Prištine, 22 godine traga za istinom.

“Nikakve informacije nismo ni dobili, nikakve nagoveštaje da je negde neko, ne mora to da bude moj brat, da je negde neko živ i da je negde neko pronađen. Tako stvari stoje, a od njih (predstavnika institucija) očekujem da se samo jednog dana pojave i da nam donesu nekoliko kosti i da to bude to”, kazao je Saša Perenić novinarima nakon skupa u Gračanici.

Jasmini Živković iz Uroševca je 28. septembra 1999 godine kidnapovan otac Paun koji je bio direktor Tehničke škole u ovom gradu. Nestao je u školi gde je u pratnji Kfora bio da pokupi preostalu dokumentaciju. Ni Jasmina nije previše zadovoljna današnjim sastankom.

“Dvadeset godina posle smo bez konkretnog odgovora gde je moj otac i čika Marko i moj stric. Ne može biti zadovoljenja. Da li smo sada možda malo bliže onome čiji je i šta zadatak u ovoj situaciji pronalaženja nestalih, možda”, kaže Jasmina.

Silvana Markinković jedna od predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije ističe da rezultata nema kada su u pitanju nestali Srbi.

“Vrši se ekshumacija, cela Srbija se iskopala, međutim, mi smo dali dosta lokacija na Kosovu gde smatramo da ima sahranjenih i kidnapovanih Srba međutim, sve se to odlaže i oni uvek nađu neki odgovor zbog čega se to odlaže”.

Šta je sa saznanjima o "žutoj kući"?

Marinkovićeva je tokom skupa postavila pitanje članovima obe komisije o saznanjima o takozvanoj žutoj kući u Albaniji za koju se sumnja da je bila mesto gde su vršeni hirurški zahvati a kidnapovanim Srbima vađeni organi.

“Te informacije postoje, postoje i svedoci koji su pričali na ovu temu, svedoci koji su prevozili ljude. Pojavio se i jedan turski državljanin koji je svedočio o “žutoj kući”, koji je pričao kako ih je prevozio kamionom… Tako da informacije imaju, samo je potrebna politička volja da bi se ovaj slučaj rešio”, kaže Marinkovićeva.

Međutim, predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Ibrahim Makoli kaže da ne postoje indicije da je bilo leševa u tom delu Albanije.

“Neosporno je da svaka pretenzija može postojati. Mi moramo verifikovati i dati odgovor, ali što se tiče mogućnosti da ima tela nestalih lica na teritoriji Albanije, mi smo dali odgovore i Međunarodni sud za ratne zločine takođe, angažovani su međunarodni eksperti Euleksa. Ono što moramo je da uložimo više napora da obezbedimo informacije za proverljive lokacije na teritoriji Kosova jer ova nestala lica moraju biti negde”, kazao je Makoli.

Međutim, Veljko Odalović iz srpske Komisije za nestale kaže da su sva saznanja o potencijanim zločinima četvorice visokih kosovskih zvaničnika i bivših lidera OVK koji su optuženi u Hagu data istražiteljima.

„Očekujemo od njih da informacije provere, ukoliko dobijemo bilo koju potvrdu ili novu informaciju o potencijalnih mesta sahranjivanja, mi ćemo to mesto proveriti. Ima elemenata iz raloga što se u optužnici nalaze 26 mesta koja su ilegalni zatvor, kako ih zove Specijalno tužilaštvo. Imamo podatke o jednom broju lica koja se vode kao nestali a bili su u tim logorima, i tražimo da se kroz istragu utvrdi da oni koji su optuženi za te zločine daju informaciju o tome šta se desilo s tim ljudima“.

Čeka se identifikacija pronađenih ostataka u Kiževaku

Govoreći o pretrazi na lokaciji Kiževak kod Raške, Odalović je kazao da se još čeka identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka.

„U međuvremenu identifikovana su dva tela sa te lokacije, koja su upravo bila izvađena u tom periodu od novebra do decembra. Sada se radi pretraga, pronađeni su posmrtni ostaci i to će trajati još dve nedelje, a očekujemo u onoj drugoj nedelji da će se ceo proces završiti. Uzećemo profile DNK, kada dobijemo identitet tačno ćemo znati koliko je tela indentifikovano. Ono što je pretpostvka da može da bude do petnaestak tela“.

Sa druge strane, Makoli kaže da i u Prištini postoji volja institucija da istraže sve informacije, bez obzira da li će biti pozitivna ili negativna saznanja. Takođe je kazao da ne postoji podela žrtava po etničkoj liniji, te da su za njih svi nestali podjednako bitni.

 

 

 
Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022