Vesti
Ratni zločini

Odalović: Moguća identifikacija devet tela sa lokacije Kiževak

Na lokaciji Kiževak kod Raške zvanično je završena pretraga za posmrtnim ostacima nestalih u ratnim sukobima na Kosovu, a proces ekshumacije mogao bi da dovede do identifikacije najmanje devet osoba, izjavio je predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović, prenosi Tanjug.

Odalović: Moguća identifikacija devet tela sa lokacije Kiževak
Veljko Odalović (Foto Kim arhiva)

"Ono što je izvesno na bazi forenzičke struke, što su radili antropolozi, arheolozi, može se očekivati da ćemo imati najmanje devet identifikacija, a konačan broj ćemo potvrditi kada budemo dobili definitivne izveštaje", rekao je Veljko Odalović.

Svi eksperti koji su bili na lokaciji Kiževak saglasili su se da na tom mestu više nema posmrtnih ostataka, rekao je Odalović novinarima koji su prisustvovali završetku procesa ekshumacije na lokaciji Kiževak, koji je počeo 30. novembra.

Podsetio je da je Međunarodni komitet došao do dve identifikacije nestalih osoba, a na osnovu posmrtnih ostataka pronađenih na tom lokalitetu prošle godine.

Iz posmrtnih ostataka ekshumiranih na toj lokaciji biće uzeti uzorci DNK za analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestale.

Ekshumacija na lokaciji rudnik Kiževak je posebno značajna za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke najbližih.

Ta je lokacija bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina, na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

U novembru je ekshumacija počela na osnovu odluke Komisije za nestale i Radne grupe za nestale na Kosovu, kao i na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine. Nakon pauze proces je nastavljen 5. maja.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci Međunarodne komisije za nestale, Euleksa, MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala u svojstvu posmatrača.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022