Vesti
Ratni zločini

Odalović: Moguća identifikacija devet tela sa lokacije Kiževak

Na lokaciji Kiževak kod Raške zvanično je završena pretraga za posmrtnim ostacima nestalih u ratnim sukobima na Kosovu, a proces ekshumacije mogao bi da dovede do identifikacije najmanje devet osoba, izjavio je predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović, prenosi Tanjug.

Odalović: Moguća identifikacija devet tela sa lokacije Kiževak
Veljko Odalović (Foto Kim arhiva)

"Ono što je izvesno na bazi forenzičke struke, što su radili antropolozi, arheolozi, može se očekivati da ćemo imati najmanje devet identifikacija, a konačan broj ćemo potvrditi kada budemo dobili definitivne izveštaje", rekao je Veljko Odalović.

Svi eksperti koji su bili na lokaciji Kiževak saglasili su se da na tom mestu više nema posmrtnih ostataka, rekao je Odalović novinarima koji su prisustvovali završetku procesa ekshumacije na lokaciji Kiževak, koji je počeo 30. novembra.

Podsetio je da je Međunarodni komitet došao do dve identifikacije nestalih osoba, a na osnovu posmrtnih ostataka pronađenih na tom lokalitetu prošle godine.

Iz posmrtnih ostataka ekshumiranih na toj lokaciji biće uzeti uzorci DNK za analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestale.

Ekshumacija na lokaciji rudnik Kiževak je posebno značajna za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke najbližih.

Ta je lokacija bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina, na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

U novembru je ekshumacija počela na osnovu odluke Komisije za nestale i Radne grupe za nestale na Kosovu, kao i na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine. Nakon pauze proces je nastavljen 5. maja.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci Međunarodne komisije za nestale, Euleksa, MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala u svojstvu posmatrača.Ostale vesti

Odalović: EU i SAD da izvrše pritisak na Prištinu po pitanju nestalih

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović upozorio je na izjave prištinskog premijera Aljbina Kurtija da neće dozvoliti pretragu lokacija na Kosovu na kojima su, kako se pretpostavlja ostaci ubijenih Srba i izrazio očekivanje da će i Brisel i Vašington, a i drugi međunarodni partneri izvršiti pritisak na Prištinu kako bi sudbine nestalih bile rasvetljene.

  • 23.06.2021
Konferencija o slučaju Gucati i Haradinaj 25. juna

Sa početkom u 11 časova 25. juna u Hagu biće održana konferencija o napretku slučaja protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 22.06.2021
Tužilaštvo će u novembru biti spremno za suđenje Šalji
Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da će u novembru biti spremno za suđenje bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine nad pritvorenicima u Albaniji 1999. godine.
  • 21.06.2021
Pretresno veće u slučaju Šalja danas u Hagu
Sa početkom u 11 časova danas u Hagu biće održana konferencija o napretku slučaja protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje, objavile su Specijalizovane komore Kosova na svojoj zvaničnoj veb stranici.
  • 21.06.2021
Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
  • 19.06.2021
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
  • 18.06.2021