Vesti
Ratni zločini

Odalović: EU i SAD da izvrše pritisak na Prištinu po pitanju nestalih

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović upozorio je na izjave prištinskog premijera Aljbina Kurtija da neće dozvoliti pretragu lokacija na Kosovu na kojima su, kako se pretpostavlja ostaci ubijenih Srba i izrazio očekivanje da će i Brisel i Vašington, a i drugi međunarodni partneri izvršiti pritisak na Prištinu kako bi sudbine nestalih bile rasvetljene.

Odalović: EU i SAD da izvrše pritisak na Prištinu po pitanju nestalih
Veljko Odalović (Foto FoNet)

"Doživeli smo šok kada smo čuli Kurtija da, iako zna naše zahteve, i da je izvesno da su srpske žrtve na tim lokacijama, neće dozvoliti da se one pretraže. Takva izjava krajnje je neodgovorna i prema Prištini i prema procesu potrage za nestalim", rekao je Odalović.

Šef vladine komisije za nestale izrazio je nadu da će svi oni koji podržavaju Prištinu - Evropska komisija, ambasade, Brisel - imajući u vidu da je dijalog prošle godine dobio još jednu temu - temu nestalih, pa i Vašington gde je to pitanje visoko pozicionirano, reagovati na Kurtijeve izjave.

"Očekujemo da će svi kontakti iz međunarodne zajednice koje Komisije za nestale informišu o aktivnostima imati dovoljno snage da Prištinu nateraju da u julu, kada se nastavlja dijalog, razgovaramo o toj temi i nastavimo da rešavamo sudbinu nestalih", rekao je Odalović.

On je ukazao da se na Kosovu još traga za 1.639 nestalih od kojih je 570 Srba i ostalih nealbanaca, ali i Albanaca koji su nestanak svojih članova porodica prijavili Srbiji.

Odalović je to rekao na tribini koju je organizovalo Udruženje kosmetskih stradalnika, povodom 23 godine od kada su u Gnjilanu počela zverska mučenja i ubijanja Srba, a za koje, kako su naglasili, niko nije odgovarao i pored toga što je suđeno članovima Gnjilanske grupe, budući da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na 113 godina zatvora.

Odalović je naveo da gnjilanska regija ni po čemu nije trebalo da bude oblast monstuoznih i teških zločina.

"U sukobima ni 1998. godine ni 1999. nije bilo nikakvih teških incidenata ni zločina što bi na bilo koji način moglo da pruži neki razlog i povod da bi posle dolaska međunarodnih snaga, neko prema Srbima koji su ostali, ponašao ovako bestijalno", rekao je Odalović i podsetio da se iz regiona Gnjilana i danas vodi kao nestalo 39 ljudi.

Dodao je da su u tom delu Kosova bila 143 ileglana zatvora, gde su mučeni i ubijani Srbi, i da su sve dokaze podelili sa tužiocem, kao i da je zato zahtevano da se pretraži Livočko jezero.

"Upravo to malo jezero ne bi trebalo da bude problem za pretragu, uz sve pretraženo je bez našeg prisustva, korišćena je metoda koja nije pouzdana, Beograd je nudio pomoć koja nije prihvaćena", rekao je Odalović i dodao da su verovali da će u Briselu dobiti podršku da se izvrši pritisak na Prištinu i ta lokacija ponovo pretraži.

Odalović je podsetio da je nedavno završena pretraga lokacije Kiževak kod Raške i da bi identifikacija posmrtnih ostataka koji su tu pronađeni trebalo da bude gotova u julu.

"Nema alternative i drugog mehanizma ni čarobnog štapića, mora se ići temeljno, strpljivo od lokacije do lokacije, od informacije do informacije, grobnog mesta do grobnog da bi došli do cilja koji bi porodice umirio", rekao je Odalović i podsetio da Beograd jednako tretira sve žrtve bez obzira na nacionalnost.

On je izrazio uverenje da će i porodice kosovskih Albanca imati dovoljno snage da izvrše pritisak na Prištinu kako ovaj problem ne bi bio predmet politizacije.

Na skupu je o zločinima nad Srbima u Gnjilanu od sredine juna 1999. godine govorio i zamenik tužioca Miroljub Vitorović.

Vitorović je detaljno opisivao "ono šta su svedoci u procesu Gnjilanskoj grupu govorili o mučenjima, lomljenju kostiju, davljenju Srba, komadanju njihovih tela kao i terminima koje su za ubistva koristili, kao što je upaljačivanje kada su Srbima razbijali kosti i glavu pa u tako napravljenu rupu nabijali upaljač".

"Bilo je leto kada su raskomadali tela, i trpali ih u džakove, kese ... i odvozili. Smrada nikako nisu mogli da se oslobode, i sve je kako su svedoci govorili, smrdelo na smrt", rekao je Vitorović koji je objasnio i zašto je Apelacioni sud oslobodio Gnjilansku grupu za sve to što su činili.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021