Vesti
Ratni zločini

Objavljena optužnica protiv Saljiha Mustafe

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
Objavljena optužnica protiv Saljiha Mustafe
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom.
 
Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji.

Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Saljiha Mustafe pred sudiju za prethodni postupak će se objaviti u najskorije vreme. Prvo pristupanje sudu se održava javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova, saopšteno je medijima iz suda u Hagu.
 
Podsetimo, nekadašnji komandant OVK u operativnoj zoni Lab Saljih Mustafa uhapšen je danas u Prištini i prebačen u Hag.
 
Počinje učešće žrtava u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova

Po potvrđivanju i objavljivanju optužnice pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK), otpočinje proces prijavljivanja žrtava za učešće u budućem sudskom postupku. 

Govoreći o učešću žrtava, predsednica Ekaterina Trendafilova je rekla “Specijalizovana veća Kosova su nadležna za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde.” 

Lica koja mogu da pokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici mogu sada da se prijave da učestvuju u postupku. Nakon toga, sudija odlučuje da li lica koja su se prijavila mogu da dobiju proceduralni status žrtve koja učestvuje u postupku pred Specijalizovanim većima. 

“Specijalizovana veća Kosova su rešena da omoguće žrtvama da učestvuju u postupcima, uz pomoć advokata koji zastupa žrtve. Služba za učešće žrtava Specijalizovanih veća će učiniti sve da pomogne žrtvama u popunjavanju prijava, koje će se zatim obrađivati na siguran i poverljiv način”, rekla je sekretar suda Fidelma Donlon. 

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima će obrazovati jednu ili više grupa. Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava. Zastupnik žrtava može prisustvovati sudskim sednicama a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka. Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije. Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete. 

“Neophodno je da se čuju glasovi žrtava u postupcima koji će se voditi. Apelujem na sve koji su pretrpeli patnje usled krivičnih dela iz optužnice da se uključe u ovaj postupak,” dodao je specijalizovani tužilac Džek Smit. 

Podrobnije informacije o učešću žrtava, uključujući i uputstvo o podnošenju prijave nalaze se OVDEOstale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022