Vesti
Ratni zločini

Objavljena optužnica protiv Saljiha Mustafe

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
Objavljena optužnica protiv Saljiha Mustafe
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom.
 
Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji.

Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Saljiha Mustafe pred sudiju za prethodni postupak će se objaviti u najskorije vreme. Prvo pristupanje sudu se održava javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova, saopšteno je medijima iz suda u Hagu.
 
Podsetimo, nekadašnji komandant OVK u operativnoj zoni Lab Saljih Mustafa uhapšen je danas u Prištini i prebačen u Hag.
 
Počinje učešće žrtava u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova

Po potvrđivanju i objavljivanju optužnice pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK), otpočinje proces prijavljivanja žrtava za učešće u budućem sudskom postupku. 

Govoreći o učešću žrtava, predsednica Ekaterina Trendafilova je rekla “Specijalizovana veća Kosova su nadležna za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde.” 

Lica koja mogu da pokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici mogu sada da se prijave da učestvuju u postupku. Nakon toga, sudija odlučuje da li lica koja su se prijavila mogu da dobiju proceduralni status žrtve koja učestvuje u postupku pred Specijalizovanim većima. 

“Specijalizovana veća Kosova su rešena da omoguće žrtvama da učestvuju u postupcima, uz pomoć advokata koji zastupa žrtve. Služba za učešće žrtava Specijalizovanih veća će učiniti sve da pomogne žrtvama u popunjavanju prijava, koje će se zatim obrađivati na siguran i poverljiv način”, rekla je sekretar suda Fidelma Donlon. 

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima će obrazovati jednu ili više grupa. Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava. Zastupnik žrtava može prisustvovati sudskim sednicama a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka. Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije. Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete. 

“Neophodno je da se čuju glasovi žrtava u postupcima koji će se voditi. Apelujem na sve koji su pretrpeli patnje usled krivičnih dela iz optužnice da se uključe u ovaj postupak,” dodao je specijalizovani tužilac Džek Smit. 

Podrobnije informacije o učešću žrtava, uključujući i uputstvo o podnošenju prijave nalaze se OVDEOstale vesti

Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020