Vesti
Ratni zločini

Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih lica na Kosovu

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih lica. Na Kosovu se traga za još 1.617 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti, nestalih pre, tokom i nakon završetka ratnih sukoba na Kosovu.
Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih lica na Kosovu
Fotografije nestalih lica na umetničkoj instalaciji MISSING u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Udruženje porodica kindapovanih i nestalih za danas je zakazalo protest u Gračanici. Skup je najavljen za 12 časova ispred Opštine Gračanica.

Premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca će zajedno sa predstavnicima Vladine komisije za nestala lica takođe obeležiti ovaj dan polaganjem cveća na spomenik posvećen nestalim licima ispred Skupštine Kosova.

U Barabar centru u Hotelu Grand će se povodom Međunarodnog dana nestalih llica održati panel diskusija i izložba „Umetnost kao oruđe za suočavanje sa prošlošću“.

Ovaj događaj organizuju Resursni centar za nestala lica, uz podršku Barabar centra, Opštine Priština i Švedske ambasade na Kosovu.

 Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023