Vesti
Ratni zločini

Novo hapšenje zbog ratnih zločina

Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Ilustracija (Foto istock)

Krivično delo rat protiv civilnog stanovništva koje se stavlja na teret uhapšenom je sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. KZ Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao zakonom na snazi u vreme njegovog izvršenja.

Delo je trenutno karakterisano kao ratni zločin i teška povreda člana 3. Ženevske konvencije, sankcionisano članom 146 u vezi sa članom 31 Zakona br. 06/L-074 Kosova.

Iz specijalnog tužilaštva je saopšteno da se predmet odnosi na ofanzivu srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga od 7.5.1999. godine u regionu Peći, gde se sumnja da je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba.

Po nalogu državnog tužioca, okrivljenom je određena mera pritvora i policijsko zadržavanje, da bi u zakonskom roku bio priveden pretpretresnom sudiji.

U saopštenju dostavljenom medijima se ističe da je hapšenje izvršeno "nakon višemesečnog istražnog rada Jedinice za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji, u saradnji sa Državnim tužiocem".

Radio Goraždevac: Uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu

Jedinica za ratne zločine Policije Kosova uhapsila je danas posle podne Milorada Đokovića po povratku iz Goraždevca, saznaje Radio Goraždevac.

On se trenutno nalazi u stanici policije u Peći na ispitivanju. Dodeljen mu je advokat po službenoj dužnosti i oduzet mu je telefon.

Portparol Policije Kosova za Region Peći Fadilj Gasi, u kratkoj izjavi za Radio Goraždevac nije mogao da potvrdi, niti da demantuje navode i saznanja Radio Goraždevca.

Đoković je jedini povratnik u selu Vitomirica u kojem živi poslednjih 15 godina i čest je učesnik na većini događaja koje organizuje civilno društvo u Pećkom regionu.

Poslednjih deset godina vodio je sudske postupke u kojima je zahtevao da mu se vrati oduzeta zemlja. Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda Kosova presuđeno je da mu se kuća i plac koja je bila predmet spora vrati i upiše kao vlasništvo. Odluka suda do danas nije sprovedena od strane opštine Peć.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022