Vesti
Ratni zločini

Novi pozivi Kancelarije specijalnog tužioca

Udruženje veterana „OVK“ saopštilo da je do sada pozive za ispitivanje primilo oko 70 članova ovog udruženja, a da će ih još oko 10 biti pozvano do kraja ove nedelje. Među tim osobama nema poznatih lica ili vršioca javnih funkcija, a do juče, osima navoda o nekim detaljima osoba koje su navodno pozvane, nije bilo vesti o osobama koje su javno objavile da su dobile poziv suda.
Novi pozivi Kancelarije specijalnog tužioca
Foto: Gazeta Express

Kako je tokom nedelje javio Insajderi, pored pripadnika „OVK“ Avdija Ibrahimija, još jedan pripadnik takođe iz Brigade Paštrik je dobio poziv za ispitivanje. Uz Ibrahimija, poziv je uručen još jednoj osobi koja je želela da ostane anonimna, potvrdio je predsednik Udruženja veterana „OVK“ Husni Gucati.

Gucati nije predočio u kom svojstvu su ove osobe pozvane da daju iskaz Tužilaštvu.

Insajderi je takođe javio i da će prema informacijama koje je putem svog Fejsbuk profila podelio savetnik predsedavajućeg kosovske skupštine, Kadrija Veseljija, Bljerim Ljatifi ovo Tužilaštvo ispitati građanina koji je za vreme rata imala samo 8 godina i koji nije pripadnik „OVK“.

Ljatifi je dao ocenu da je to „najinteresantniji poziv suda“.

Podsećamo, tokom ove nedelje, u Hagu je i to u svojstvu osumnjičenog, ispitan i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Haradinaj se branio ćutanjem, a u kosovskoj javnosti nema mnogo spekulacija o tome zbog kojih navodnih zločina je ispitan. S druge strane, često se podvlači da je Haradinaju već dva puta sušeno od strane Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i da je oba puta dobio oslobađajuće presude.

Međutim, publicista Idriz Zeqiraj za Botu Sot ističe da će se Specijalni sud u Hagu baviti ne samo zločinima nad Srbina i drugim nevećinskim zajednicama, već i zločinima Albanaca nad Albancima.

„Svi do sada pozvani od Specijalnog Suda, počevši od komandanta Remija pa do Sokola Bašote, optužuju se za ubistvo i maltretiranje, do terorisanja Albanaca. Mislim da nije isključen ni Ramuš Haradinaj. Zna se da je u Glođanu ubijen jedan policajac, zbog osvete za ubistvo dvoje dece osnovaca, u povratku iz škole, za koje se sada kaže da su bili borci! Haradinaj se može optužiti i za davanje naloga za pretpostavljena ubistva Srba, ali, u svojstvu žrtava, kako se kaže, uglavnom, za niske pobude“, rekao je on.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020