Vesti
Ratni zločini

"Novi odnosi sa Albancima zavise od slučaja Haradinaj"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je za okretanje nove stranice u albansko-srpskim odnosima neophodno zadovoljenje pravde u slučaju Ramuša Haradinaja.
Ramuš Haradinaj u pratnji francuske policije (Foto AP)

"Dokazi koje su podneli Ministarstvo pravde i naše tužilaštvo izuzetno su ozbiljni, pažljivo gledamo kako se Francuska odnosi prema ovom slučaju. Ponavljam, onako kako se oni budu odnosili prema našem zahtevu, tako ćemo se mi ponašati prema svim njihovim zahtevima", rekao je Đurić za televiziju Pink.

Skupština Kosova usvojila je 9. marta Rezoluciju o bezuslovnom oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za navodne ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

U rezoluciji se pored bezuslovnog oslobađanja Haradinaja zahteva da se dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021