Vesti
Ratni zločini

Novi dokumenti stigli do veterana OVK

Potpredsednik Organizacije veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je da su im dostavljeni novi dokumenti za 11 dosijea, za koje sumnjaju da potiču iz Specijalnog suda.

Novi dokumenti stigli do veterana OVK
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Pored Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, na predlozima optužnica Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK mogu da se nađu i drugi iz vrha te organizacije, poput Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Azema Sulje, naveo je Nasim Haradinaj.

"Govorimo o sumnjama, o podizanju optužnica, o optužnicama koje mogu da budu podignute. Svaki dokument koji nam dođe od njih mi ćemo da objavimo. To je optužnica za Hašima Tačija, Azema Sulju, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija. Takođe, pominju se Džavit Haljiti i druge zone", rekao je Haradinaj.

Prištinski mediji navode da nije moguće proveriti navode o imenima koje pominju veterani bivše OVK i da li su zaista svi optuženi.

Organizaciji veterana OVK u dva navrata do sada su stizali paketi sa dokumentima za koje se sumnja da su iz Specijalnog suda.

Prvi paket je stigao početkom septembra i tada su naveli da su dobili 4.000 dosijea, a nedelju dana kasnije stigao je novi paket nakon čega je predsednik te organizacije Hisni Gucati rekao da u novopristiglim dokumentima postoje izjave svedoka, ali ne i njihova imena.Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022