Vesti
Ratni zločini

Novi dokumenti stigli do veterana OVK

Potpredsednik Organizacije veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je da su im dostavljeni novi dokumenti za 11 dosijea, za koje sumnjaju da potiču iz Specijalnog suda.

Novi dokumenti stigli do veterana OVK
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Pored Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, na predlozima optužnica Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK mogu da se nađu i drugi iz vrha te organizacije, poput Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Azema Sulje, naveo je Nasim Haradinaj.

"Govorimo o sumnjama, o podizanju optužnica, o optužnicama koje mogu da budu podignute. Svaki dokument koji nam dođe od njih mi ćemo da objavimo. To je optužnica za Hašima Tačija, Azema Sulju, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija. Takođe, pominju se Džavit Haljiti i druge zone", rekao je Haradinaj.

Prištinski mediji navode da nije moguće proveriti navode o imenima koje pominju veterani bivše OVK i da li su zaista svi optuženi.

Organizaciji veterana OVK u dva navrata do sada su stizali paketi sa dokumentima za koje se sumnja da su iz Specijalnog suda.

Prvi paket je stigao početkom septembra i tada su naveli da su dobili 4.000 dosijea, a nedelju dana kasnije stigao je novi paket nakon čega je predsednik te organizacije Hisni Gucati rekao da u novopristiglim dokumentima postoje izjave svedoka, ali ne i njihova imena.Ostale vesti

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
  • 28.10.2020
Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020