Vesti
Ratni zločini

Nikola Manitašević štrajkuje glađu devet dana

Ispred ambasade Mađarske u Srbiji, u znak protesta zbog odluke mađarskih vlasti da njegovog brata Ljubišu Manitaševića iz Velike Hoče predaju Kosovu, Nikola Manitašević deseti dan štrajkuje glađu.
Nikola Manitašević štrajkuje glađu devet dana
Manitašević ispred ambasade (Foto Fejsbuk)

Ljubiša Manitašević uhapšen je na prelazu Horgoš 28. septembra i nalazi se u ekstradicijionom pritvoru zbog kosovske optužnice koja ga tereti za pokušaj ubistva, iako ga je Kfor 1999. godine oslobodio, jer je u samoodbrani pucao na dvojicu pripadnika OVK koji su pokušali da ga kidnapuju, piše Danas.

Danas prenosi reči Nikole Manitaševića koji kaže da se ponovo obratio svim srpskim državnim institucijama, ali da ni od koga nije dobio obaveštenje šta su preduzeli u slučaju njegovog brata.

On je, kako navodi, zatražio prijem kod srpske ministarke pravde Nele Kuburović.

Prema njegovim rečima, Fejsbuk mu je do 7. decembra blokirao nalog zbog pisanja o hapšenju brata i štrajka glađu koji je ocenjen kao “neprikladan za decu”.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020