Vesti
Ratni zločini

Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj

Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.
Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj
Potraga za posmrtnim ostacima nestalih lica (Foto NovaS)

Kako su saopštili iz Kancelarije za nestala lica, pretraga se obustavlja, a teren će biti vraćen u prvobitno stanje.

Pretraga je započela je 10. maja, a nadležni državni organi Srbije radili su na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine. Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je bilo od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

"Punih 13 radnih dana su trajali radovi. Preko sedam hiljada kubika raznog materijala je na ovim lokacijama pretraženo. I definitivno možemo reći da posmrtni ostaci nisu pronađeni. Započećemo sa vraćanjem lokacije u provobitno stanje. I okrećemo se novim zadacima. Ono što je bitno za ovu i za ostale lokacije koje smo pretražili u Srbiji, bez obzira na izvor i pouzdanost informacija, sve su proverene. Nijednu nismo ignorisali", rekao je Veljko Odalović iz Komisije za nestala lica.

U Srbiji su do sada na pet lokacija pronađeni posmrtni ostaci 917 osoba sa Kosova i Metohije, identifikovani i predati porodicama.

Iz srpske Komisije za nestala lica kažu da su do sada rešili i identifikovali preko 1.800 slučajeva nestalih osoba. Od tog broja, oko 1.500 su bila tela kosovskih Albanaca, a ostalo su kosovski Srbi. U ovom trenutku se traga za još oko 1.600 nestalih osoba.

"Ova saradnja je ključna, jer je potrebno obezbediti i dati odgovore porodicama nestalih šta se dogodila sa njihovim najmilijima. Svi smo ovde upravo zbog porodica nestalih. Mnogo vremena je prošlo i moramo požuriti sa davanjem odgovora. Znamo da su mnogi članovi porodica, nažalost i preminuli tokom svih ovih godina, ali naša je dužnost da im obezbedimo odgovore", rekla je Martina Fava iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Pored državnih organa, sudskih i rudarsko-geoloških veštaka iz Srbije, na lokaciji u blizini rudnika Štavalj bili su prisutni i stručnjaci EULEKS, UNDP i delegacije Radne grupe iz Prištine za nestala lica.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022