Vesti
Ratni zločini

Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj

Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.
Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj
Potraga za posmrtnim ostacima nestalih lica (Foto NovaS)

Kako su saopštili iz Kancelarije za nestala lica, pretraga se obustavlja, a teren će biti vraćen u prvobitno stanje.

Pretraga je započela je 10. maja, a nadležni državni organi Srbije radili su na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine. Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je bilo od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

"Punih 13 radnih dana su trajali radovi. Preko sedam hiljada kubika raznog materijala je na ovim lokacijama pretraženo. I definitivno možemo reći da posmrtni ostaci nisu pronađeni. Započećemo sa vraćanjem lokacije u provobitno stanje. I okrećemo se novim zadacima. Ono što je bitno za ovu i za ostale lokacije koje smo pretražili u Srbiji, bez obzira na izvor i pouzdanost informacija, sve su proverene. Nijednu nismo ignorisali", rekao je Veljko Odalović iz Komisije za nestala lica.

U Srbiji su do sada na pet lokacija pronađeni posmrtni ostaci 917 osoba sa Kosova i Metohije, identifikovani i predati porodicama.

Iz srpske Komisije za nestala lica kažu da su do sada rešili i identifikovali preko 1.800 slučajeva nestalih osoba. Od tog broja, oko 1.500 su bila tela kosovskih Albanaca, a ostalo su kosovski Srbi. U ovom trenutku se traga za još oko 1.600 nestalih osoba.

"Ova saradnja je ključna, jer je potrebno obezbediti i dati odgovore porodicama nestalih šta se dogodila sa njihovim najmilijima. Svi smo ovde upravo zbog porodica nestalih. Mnogo vremena je prošlo i moramo požuriti sa davanjem odgovora. Znamo da su mnogi članovi porodica, nažalost i preminuli tokom svih ovih godina, ali naša je dužnost da im obezbedimo odgovore", rekla je Martina Fava iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Pored državnih organa, sudskih i rudarsko-geoloških veštaka iz Srbije, na lokaciji u blizini rudnika Štavalj bili su prisutni i stručnjaci EULEKS, UNDP i delegacije Radne grupe iz Prištine za nestala lica.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022