Vesti
Ratni zločini

„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“

Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Sa sastanka Vladine Komisije za nestale (Foto Kim)

Posle dužeg perioda, danas su se sastali članovi Komisije za nestala lica Vlade Kosova. Na sastanku su izneti podaci o radu u prethodnom periodu, ali su date i preporuke članovima prištinske delegacije koja pregovara u Briselu sa predstavnicima Srbije. Podsetimo, pitanje nestalih pokrenuto je u Briselu na prvom sastanku dveju delegacija sredinom jula.

Šef kosovske delegacije u Radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli ponovio je reči kosovskog premijera Avdulaha Hotija je da nema konačnog sporazuma bez sporazuma o nestalim llicima, te da su za Komisiju od presudnog značaja tri stavke u pregovorima. 

- Stvaranje zajedničke komisije koju će predvoditi izaslanik EU. To će biti mehanizam koji će nadgledati proces o nestalim licima.
- Neograničen pristup svim domaćim i međunarodnim arhivima, uključujući arhiv vojske i policije Srbije, ali i drugih institucija koje imaju informacije o nestalima ili su, koji su kako ističe Makoli, učestvovali u izvršenju zločina.
- Sporazum ima vremenski rok od 18 meseci od stupanja na snagu sveobuhvatnog rešenja.

Potraga za nestalima je trajala i u vreme pandemije. Izvršene su pretrage na dve lokacije u Srbiji, jedna u rudniku kod Sjenice, a druga u selu Kozarevo kod Novog Pazara. U oba slučaja nisu pronađeni ostaci, ali je poručeno da će se pretraga obaviti ponovo u blizini Novog Pazara. Tragaće se i u Beogradu, a kako je rečeno traga se za bebom.

Početkom septembra na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici pronađeni su ostaci najmanje jedne osobe koja je nastradala tokom ratnih zbivanja na Kosovu.

Na sastanku je saopšteno da i da je izvršena primopredaja ostataka porodici Ćerkezi u Čabru na severu Kosova.

Prištinska Radna grupa za nestala lica je u ovom periodu dva puta boravila u Beogradu gde su razgovarali sa kolegama iz Srbije.

Arsim Grdžaliju iz Instituta za sudsku medicinu je, govoreći o ostacima koji se nalaze u u Prištini, istakao da ima slučajeva da porodice ne žele da daju krv radi utvrđivanja DNK.

Prema poslednjim podacima Komisije za nestala lica Vlade Kosova traga se za još 1.638 osoba.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022