Vesti
Ratni zločini

„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“

Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Sa sastanka Vladine Komisije za nestale (Foto Kim)

Posle dužeg perioda, danas su se sastali članovi Komisije za nestala lica Vlade Kosova. Na sastanku su izneti podaci o radu u prethodnom periodu, ali su date i preporuke članovima prištinske delegacije koja pregovara u Briselu sa predstavnicima Srbije. Podsetimo, pitanje nestalih pokrenuto je u Briselu na prvom sastanku dveju delegacija sredinom jula.

Šef kosovske delegacije u Radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli ponovio je reči kosovskog premijera Avdulaha Hotija je da nema konačnog sporazuma bez sporazuma o nestalim llicima, te da su za Komisiju od presudnog značaja tri stavke u pregovorima. 

- Stvaranje zajedničke komisije koju će predvoditi izaslanik EU. To će biti mehanizam koji će nadgledati proces o nestalim licima.
- Neograničen pristup svim domaćim i međunarodnim arhivima, uključujući arhiv vojske i policije Srbije, ali i drugih institucija koje imaju informacije o nestalima ili su, koji su kako ističe Makoli, učestvovali u izvršenju zločina.
- Sporazum ima vremenski rok od 18 meseci od stupanja na snagu sveobuhvatnog rešenja.

Potraga za nestalima je trajala i u vreme pandemije. Izvršene su pretrage na dve lokacije u Srbiji, jedna u rudniku kod Sjenice, a druga u selu Kozarevo kod Novog Pazara. U oba slučaja nisu pronađeni ostaci, ali je poručeno da će se pretraga obaviti ponovo u blizini Novog Pazara. Tragaće se i u Beogradu, a kako je rečeno traga se za bebom.

Početkom septembra na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici pronađeni su ostaci najmanje jedne osobe koja je nastradala tokom ratnih zbivanja na Kosovu.

Na sastanku je saopšteno da i da je izvršena primopredaja ostataka porodici Ćerkezi u Čabru na severu Kosova.

Prištinska Radna grupa za nestala lica je u ovom periodu dva puta boravila u Beogradu gde su razgovarali sa kolegama iz Srbije.

Arsim Grdžaliju iz Instituta za sudsku medicinu je, govoreći o ostacima koji se nalaze u u Prištini, istakao da ima slučajeva da porodice ne žele da daju krv radi utvrđivanja DNK.

Prema poslednjim podacima Komisije za nestala lica Vlade Kosova traga se za još 1.638 osoba.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020