Vesti
Ratni zločini

„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“

Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Sa sastanka Vladine Komisije za nestale (Foto Kim)

Posle dužeg perioda, danas su se sastali članovi Komisije za nestala lica Vlade Kosova. Na sastanku su izneti podaci o radu u prethodnom periodu, ali su date i preporuke članovima prištinske delegacije koja pregovara u Briselu sa predstavnicima Srbije. Podsetimo, pitanje nestalih pokrenuto je u Briselu na prvom sastanku dveju delegacija sredinom jula.

Šef kosovske delegacije u Radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli ponovio je reči kosovskog premijera Avdulaha Hotija je da nema konačnog sporazuma bez sporazuma o nestalim llicima, te da su za Komisiju od presudnog značaja tri stavke u pregovorima. 

- Stvaranje zajedničke komisije koju će predvoditi izaslanik EU. To će biti mehanizam koji će nadgledati proces o nestalim licima.
- Neograničen pristup svim domaćim i međunarodnim arhivima, uključujući arhiv vojske i policije Srbije, ali i drugih institucija koje imaju informacije o nestalima ili su, koji su kako ističe Makoli, učestvovali u izvršenju zločina.
- Sporazum ima vremenski rok od 18 meseci od stupanja na snagu sveobuhvatnog rešenja.

Potraga za nestalima je trajala i u vreme pandemije. Izvršene su pretrage na dve lokacije u Srbiji, jedna u rudniku kod Sjenice, a druga u selu Kozarevo kod Novog Pazara. U oba slučaja nisu pronađeni ostaci, ali je poručeno da će se pretraga obaviti ponovo u blizini Novog Pazara. Tragaće se i u Beogradu, a kako je rečeno traga se za bebom.

Početkom septembra na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici pronađeni su ostaci najmanje jedne osobe koja je nastradala tokom ratnih zbivanja na Kosovu.

Na sastanku je saopšteno da i da je izvršena primopredaja ostataka porodici Ćerkezi u Čabru na severu Kosova.

Prištinska Radna grupa za nestala lica je u ovom periodu dva puta boravila u Beogradu gde su razgovarali sa kolegama iz Srbije.

Arsim Grdžaliju iz Instituta za sudsku medicinu je, govoreći o ostacima koji se nalaze u u Prištini, istakao da ima slučajeva da porodice ne žele da daju krv radi utvrđivanja DNK.

Prema poslednjim podacima Komisije za nestala lica Vlade Kosova traga se za još 1.638 osoba.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021