Vesti
Ratni zločini

Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi

Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Saljih Mustafa (Foto Indeksonline, AP)

Novo ročište je upravo počelo, a prema ranijim najavama, očekuje se da će ubrzo iskaz izneti i prvi svedok tužilaštva.

Kako prenose prištinski mediji, na statusnoj konferenciji održanoj 17. septembra, najavljeno je ujedno da će suđenje biti nastavljeno danas u 9 i 30, iskazom prvog svedoka u predmetu.

Specijalzovana veća su još u odluci o zakazivanju suđenja saopštila da će prva dva svedoka Specijalnog tužilaštva u ovom slučaju izneti svoj iskaz između 20. i 28. septembra.

Na prvom ročištu održanom pre svega par dana, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Prvo ročište bilo je posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika Žrtava.

Specijalni tužilac, Džek Smit kazao je, sa druge strane, da je Mustafa bio zadužen za zatvor u Zlašu, te da je bio lično uključen u premlaćivanje i zlostavljanje žrtava albanskog porekla, kao i ubistvo jedne osobe.

On je ujedno precizirao da je i danas prisutna atmosfera zastrašivanja svedoka i rušenja postupka, i da je ona u pozadini suđenja.

„Dok svedoci pričaju svoje priče, oni žive u ovoj atmosferi svaki dan, i sudije molim da razmotre da li je i na bilo koji način uticao pritisak kroz koji prolaze brojni svedoci, da se ne izjasne i priznaju istinu koju su videli“, naznačio je Džek Smit.

„Mi smo ovde danas zato što oni nisu sprečili da žrtve ispričaju svoju priču“, poručio je.

Specijalni tužilac je ujedno naglasio u više navrata da se pred sudom u Hagu ne vodi postupak protiv OVK, već pojedinaca koji su vršili zločine, a među kojima je i, kako je rekao, upravo Mustafa, koji je „prekršio zakone o ratovanju“.

Uvodnu reč je potom iznela i zastupnica žrtava. Njeno izlaganje Mustafa, međutim, nije čuo, jer je odlučio da napusti ročište, a što je zastupnica protumačila kao vređanje žrtava.

„Žrtve traže da im se prizna nepravda koja im je učinjena, oni žive u zemlji gde se OVK na mnogim mestima slavi. Postoji ogroman pritisak da se ne postavljaju pitanja koja bi mogla da bace ljagu na likove OVK“, navela je Ani Pues.

Sudsko veće je najavilo da će, ukoliko bude moralo, u budućnosti fizički prinuditi Mustafu da prisustvuje ročištima, ali ga je i opomenulo zbog vređanja suda.

Pretresni panel je za ovaj i sledeći mesec zakazao je više ročišta u postupku koji se vodi protiv Saljiha Mustafe.

Tužilaštvo će za izvođenje dokaza imati na raspolaganju 87 sati.

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji pretresni postupak započeo pred ovim sudom u Hagu.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće I Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Folju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata, a poslednji put, krajem jula meseca.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021