Vesti
Ratni zločini

Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju

U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Današnje ročište, kao i jučerašnje, počeće u 9.30, i trajaće do 16.00. Suđenje se emituje sa 45-minutnim zakašnjenjem. Nova ročišta održavaće se i u naredna tri dana, dok se u ponedeljak nastavlja suđenje Saljihu Mustafi.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju nastavljeno je juče nakon pauze za vikend.

Tokom ročišta, odnosno u prvoj polovini, Specijalizovana veća odbila su zahtev Haradinajevog branioca, Tobija Kadmana, za odlaganje zasedanja suda.

Kako je saopšteno, odlaganje je zatraženo zato što je Kadman oboleo od kovida, te nije u mogućnosti da komunicira sa svojim klijentom, prenela je prištinska Koha.

Sud je u svom obrazloženju kazao da se komunikacija sa Haradinajem može obaviti i online putem.

U nastavku suđenja dvojici veterana, Gucati je odgovarao na pitanja svog advokata Džonatana Risa o događajima u selu Morina, nadomak Srbice.

Rekao je da je ranjen tokom rata u desnu nogu i da je do sada imao 27 operacija u Albaniji, na Kosovu i u Nemačkoj.

Još jednom je podcrtao da se protivi Specijalizovanim većima, ali uz optužbu – da sud u Hagu sarađuje sa srpskim zločincima iz Miloševićevog režima.

Kako je kazao, to je i razlog zbog kojeg je, zajedno sa optuženim Nasimom Haradinajem, novinarima u Prištini, u septembru prošle godine, obelodanio mnoštvo poverljivih dokumenata Specijalnog tužilaštva, prenela je Beta.

Gucati je, međutim, negirao da je time postupkom narušio poverljiv status dokumenata i ujedno vršio pritisak na svedoke čija su imena i lični podaci u njima bili navedeni.

Kazao je, prenosi Beta, da nikada nikome u životu nije pretio osim „srpskim četnicima – vojsci i policiji“.

Tvrdi da je očekivao da će novinari samo da objave „istinu o tome zašto se protivimo sudu“.

„Zato što smo znali da sarađuje sa zločincima Miloševićevog režima – zato smo to uradili“ – podcrtao je.

Ipak, naveo je i da sud ima „17 svedoka kolaboratora“, iako je prethodno tvrdio da su on i Haradinaj dokumente tek ovlaš pregledali „jer ih nije interesovalo“, pre nego što su ih izneli pred novinare.

Podsetimo, ispitivanju dvojice optuženih pred sudom u Hagu od strane odbrane prethodio je dokazni postupak Specijalnog tužilaštva koji je započet 18. oktobra i završio se 5. novembra.

U toku dokaznog postupka ispitana su četiri svedoka tužilaštva – oficir za bezbednost pri tužilaštvu, Danijel Moberg, istražitelji tužilaštva Zdenka Pumper i Miro Jukić i bivši novinar iz Prištine Haljil Beriša.

Odluka o početku suđenja Haradinaju i Gucatiju doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je prethodno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, kao 9. novembar, a potom – 17. decembar.

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.Ostale vesti

Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022
Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
  • 12.01.2022
Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

  • 11.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021
Odalović sprečen da dođe na Kosovo. Srpske porodice nestalih neinformisane o dijalogu u Briselu
Predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljku Odaloviću danas nije dozvoljen dolazak na Kosovo. Odalovića, koji je trebalo da se sastane sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije, kosovska policija je zadržala na Merdaru. Sa sastanka u Gračanici, predstavnici porodica nestalih poručili su da ne dobijaju nikakve informacije o dijalogu koji se vodi u Briselu. a tiče se sudbine njihovih najmilijih.
  • 27.12.2021