Vesti
Ratni zločini

Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju

U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Današnje ročište, kao i jučerašnje, počeće u 9.30, i trajaće do 16.00. Suđenje se emituje sa 45-minutnim zakašnjenjem. Nova ročišta održavaće se i u naredna tri dana, dok se u ponedeljak nastavlja suđenje Saljihu Mustafi.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju nastavljeno je juče nakon pauze za vikend.

Tokom ročišta, odnosno u prvoj polovini, Specijalizovana veća odbila su zahtev Haradinajevog branioca, Tobija Kadmana, za odlaganje zasedanja suda.

Kako je saopšteno, odlaganje je zatraženo zato što je Kadman oboleo od kovida, te nije u mogućnosti da komunicira sa svojim klijentom, prenela je prištinska Koha.

Sud je u svom obrazloženju kazao da se komunikacija sa Haradinajem može obaviti i online putem.

U nastavku suđenja dvojici veterana, Gucati je odgovarao na pitanja svog advokata Džonatana Risa o događajima u selu Morina, nadomak Srbice.

Rekao je da je ranjen tokom rata u desnu nogu i da je do sada imao 27 operacija u Albaniji, na Kosovu i u Nemačkoj.

Još jednom je podcrtao da se protivi Specijalizovanim većima, ali uz optužbu – da sud u Hagu sarađuje sa srpskim zločincima iz Miloševićevog režima.

Kako je kazao, to je i razlog zbog kojeg je, zajedno sa optuženim Nasimom Haradinajem, novinarima u Prištini, u septembru prošle godine, obelodanio mnoštvo poverljivih dokumenata Specijalnog tužilaštva, prenela je Beta.

Gucati je, međutim, negirao da je time postupkom narušio poverljiv status dokumenata i ujedno vršio pritisak na svedoke čija su imena i lični podaci u njima bili navedeni.

Kazao je, prenosi Beta, da nikada nikome u životu nije pretio osim „srpskim četnicima – vojsci i policiji“.

Tvrdi da je očekivao da će novinari samo da objave „istinu o tome zašto se protivimo sudu“.

„Zato što smo znali da sarađuje sa zločincima Miloševićevog režima – zato smo to uradili“ – podcrtao je.

Ipak, naveo je i da sud ima „17 svedoka kolaboratora“, iako je prethodno tvrdio da su on i Haradinaj dokumente tek ovlaš pregledali „jer ih nije interesovalo“, pre nego što su ih izneli pred novinare.

Podsetimo, ispitivanju dvojice optuženih pred sudom u Hagu od strane odbrane prethodio je dokazni postupak Specijalnog tužilaštva koji je započet 18. oktobra i završio se 5. novembra.

U toku dokaznog postupka ispitana su četiri svedoka tužilaštva – oficir za bezbednost pri tužilaštvu, Danijel Moberg, istražitelji tužilaštva Zdenka Pumper i Miro Jukić i bivši novinar iz Prištine Haljil Beriša.

Odluka o početku suđenja Haradinaju i Gucatiju doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je prethodno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, kao 9. novembar, a potom – 17. decembar.

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022