Vesti
Ratni zločini

Nastavlja se ročište po Ivanovićevoj žalbi

U Apelacionom sudu počelo je drugo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića, koji je u prvostepenom postupku osuđen na devet godina zatvora.
Nastavlja se ročište po Ivanovićevoj žalbi
Ročište u Apelacionom sudu (Foto Kim)

Na početku današnjeg ročišta, međunarodni tužilac Lars Agner je kazao da je kazna za Ivanovića od devet godina zatvora blaga.

"Verujem da će Apelacioni sud ispraviti grešku. Osnovni sud je pogrešno procenio dokaze", kaže Agner.

Prema mišljenju tužilaca, svi osumnjičeni u ovom slučaju treba da se osude.

Svoje izlaganje počeo je zastupnik oštećenih Burhan Mandžuni koji je kazao da je tužilac veoma jasno predočio sve dokaze.

"Ja, kao zastupnik oštećenih, podržavam navode tužioca. Dokazi imaju verodostojnost i potvrđuju da su okrivljeni izvršili krivična dela", kazao je Madžuni.

On je predložio da se svi u ovom postupku kazne onako kako to zakon nalaže.

Branilac Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, kaže da se nada da će sudsko veće pažljivo razmotriti žalbu odbrane i doneti pravu odluku.

On je naglasio da Oliver Ivanović nije optužen za izvršenje krivičnog dela, već za podstrekivanje ratnih zločina. Vlajić je naveo da u presudi nigde ne piše da je njegov klijent osuđen za izvršilaštvo o kojem je tužilac govorio.

"Ja pozivam svakoga od vas da mi pokažete gde to piše", kazao je branilac Olivera Ivanovića.

Vlajić je podsetio da je optužnicom Ivanoviću stavljeno na teret "da je u svojstvu vođe srpske paravojne jedinice podsticao grupu pripadnika te jedinice da počini ratne zločine tako što je naredio da se ubiju određena lica. Međutim, nijedna reč ove teške optužbe nije dokazana", kazao je advokat i naglasio da to potvrđuje i sud.

"Nije utvršeno da je Oliver Ivanović bio vođa jedinice niti da je imao komandnu odgovornost, da je podstrekivao bilo koga na bilo šta", naglasio je Vlajić.

"Ivanoviću je stavljeno na teret podstrekivanje i naređivanje krivičnog dela. Kako se to nije dokazalo, a nije moglo jer je to laž koju je započeo svedok Isa Mustafa, Sud je našao kreativno ali nedozvoljeno rešenje", rekao je Vlajić.

Odbrana Ivanovića negira i druge dokaze koje je tokom suđenja izneo svedok Isa Mustafa.

Komentarišući izjavu tužioca, Vlajić je kazao da on nije pokazao ni političku ni moralnu korektnost u ovom slučaju. Ističe da je žalba "krajnje zlonamerna i bez ikakave veze sa činjeničnim stanjem, dokazima ali i zdravim razumom".

Očekuje se i obraćanje okrivljenog Olivera Ivanovića.

Iako je odbrana lidera SDP-a tražila izuzeće albanskog sudije Dritona Muharemija, sudsko veće je taj zahtev odbilo.

Od okrivljenih je u sudnici pristutan lider SDP-a Oliver Ivanović, dok ostala četvorica Srba, koja su u prvostepenom postupku oslobođeni presude ne prisustvuju ročištu, ali se u sudnici nalaze njihovi zastupnici.

Većem predsedava Euleksov sudija Radoši Petrov.

Ivanović je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina počinjenog nad albanskim civilima 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020