Vesti
Ratni zločini

Nastavak suđenja Pjetru Šalji

U nastavku suđenja Pjetru Šalji optuženom za ratne zločine pred Specijalizovanim većima u Hagu zaštićeni svedok je odgovarao na pitanje tužioca.

Nastavak suđenja Pjetru Šalji
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto Kim)

Svedok je prepoznao na fotografiji zgradu u kojoj je boravio zajedno sa još sedam ili osam drugih osoba. Takođe je na fotografiji označio gde je bio ulaz u zgradu, te potvrdio da je ispred vrata bio stražar. Kazao je da bi on i ostali koji su bili u prostoriji mogli da pozovu čuvara i da im je on davao vodu.

Nije jasno da li je zgrada u kojoj je zaštićeni svedok boravio fabrika metala u Kukešu i da li su osobe koje su sa njim bile u prostoriji bili pritvorenici.

Šalja je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje u Fabrici metala u Kukešu.

Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu zlostavljanja pritvorenika.

Prema optužnici, Šalja, koji je bio pripadnik vojne policije OVK, sa saučesnicima je, u maju i junu 1999., nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Današnje suđenje Šalji kratko su mogli sa galerije da prate novinari sa Kosova koji u Specijalizovanim većima u Hagu borave na dvodnevnom treningu o izveštavanju sa suđenja koja se vode pred ovim sudom.

U grupi je 14 novinara albanskih redakcija i pet iz medija na srpskom jeziku, uključujući Radio Kim.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023