Vesti
Ratni zločini

Nastavak suđenja Haradinaju i Gucatiju

Suđenje bivšim čelnicima OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju biće nastavljeno danas.
Nastavak suđenja Haradinaju i Gucatiju
Specijalni sud u Hagu (Foto N1)

Zenka Pumper prvi je svedok Specijalizovanog tužilaštva i koordinator istrage u ovoj kancelariji. Njeno svedočenje počelo je prošle nedelje i nije završeno, a suđenje se nastavlja danas.

U septembru 2020. od istražitelja Specijalnog veća Zenke Pumper zatraženo je da pregleda dokumente koji su navodno zaplenjeni u kancelarijama Organizacije ratnih veterana OVK, a koje je ona zatim podelila u pakete 1, 2 i 3.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službena lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvete i povrede tajnosti postupka.

U organizaciju koju su vodili stiglo je nekoliko paketa u kojima su navodno bila dokumenta koji su procurila iz Kancelarije specijalizovanog tužioca. Sve to su javno iznosili na konferencijama za novinare i drugim javnim nastupima.

Uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini od kada se nalaze u pritvorskom centru u Hagu.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021