Vesti
Ratni zločini

Nastavak iskopavanja u Kiževku na proleće

Na konferenciji Vladine komisije za nestala lica i Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, povodom potpisivanja memoranduma o razumevanju između ove dve institucije, najavljeno je da će se iskopavanje u Kiževku nastaviti krajem marta.
Nastavak iskopavanja u Kiževku na proleće
Kiževak (Foto N1)

Šef radne grupe Kosovske delegacije za nestala lica Ibrahim Makoli rekao je da je uz preporuku forenzičkih stručnjaka lokacija u Kiževku sačuvana, kako bi se počelo sa novim iskopavanjem krajem marta, eventualno početkom aprila.

Naveo je da se pronađeni posmrtni ostaci nalazi već u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

„Na preporuku forenzičara nakon prvih nalaza, ova lokacija zbog atmosferskih uslova sačuvana je do poboljšanja vremenskih uslova koje očekujemo početkom marta, eventualno početkom aprila da bi se istraživanje u tom delu završilo. Već je poznato da su pronađeni prvi posmrtni ostaci koji su obezbeđeni i sada se nalaze u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu dok ih ne identifikuju naučnim metodama. Dok se ne izvrši ova identifikacija, ne možemo da prejudiciramo ko su tela, u prvom trenutku će ona biti prevezena na lokacije kojima pripadaju. U međuvremenu, za druga istraživanja, kao što smo najavili na teritoriji Srbije tokom ove godine, sledi ispitivanje najmanje dve lokacije na kojima se procenjuje na prve sumnje da bi moglo biti posmrtnih ostataka, ne možemo tačno reći, dok ne budemo imali potpuno istraživanje koje će nam dokazati suprotno “, rekao je Makoli.

Predstavnik Komiteta Crvenog Krsta Agim Gaši rekao je da je prošlo više od 22 godine od rata na Kosovu i da članovi porodica više od 1.600 osoba čekaju da saznaju za sudbinu svojih najmilijih.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022