Vesti
Ratni zločini

Nastavak iskopavanja u Kiževku na proleće

Na konferenciji Vladine komisije za nestala lica i Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, povodom potpisivanja memoranduma o razumevanju između ove dve institucije, najavljeno je da će se iskopavanje u Kiževku nastaviti krajem marta.
Nastavak iskopavanja u Kiževku na proleće
Kiževak (Foto N1)

Šef radne grupe Kosovske delegacije za nestala lica Ibrahim Makoli rekao je da je uz preporuku forenzičkih stručnjaka lokacija u Kiževku sačuvana, kako bi se počelo sa novim iskopavanjem krajem marta, eventualno početkom aprila.

Naveo je da se pronađeni posmrtni ostaci nalazi već u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

„Na preporuku forenzičara nakon prvih nalaza, ova lokacija zbog atmosferskih uslova sačuvana je do poboljšanja vremenskih uslova koje očekujemo početkom marta, eventualno početkom aprila da bi se istraživanje u tom delu završilo. Već je poznato da su pronađeni prvi posmrtni ostaci koji su obezbeđeni i sada se nalaze u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu dok ih ne identifikuju naučnim metodama. Dok se ne izvrši ova identifikacija, ne možemo da prejudiciramo ko su tela, u prvom trenutku će ona biti prevezena na lokacije kojima pripadaju. U međuvremenu, za druga istraživanja, kao što smo najavili na teritoriji Srbije tokom ove godine, sledi ispitivanje najmanje dve lokacije na kojima se procenjuje na prve sumnje da bi moglo biti posmrtnih ostataka, ne možemo tačno reći, dok ne budemo imali potpuno istraživanje koje će nam dokazati suprotno “, rekao je Makoli.

Predstavnik Komiteta Crvenog Krsta Agim Gaši rekao je da je prošlo više od 22 godine od rata na Kosovu i da članovi porodica više od 1.600 osoba čekaju da saznaju za sudbinu svojih najmilijih.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021