Vesti
Ratni zločini

Nastavak iskopavanja u Kiževku na proleće

Na konferenciji Vladine komisije za nestala lica i Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, povodom potpisivanja memoranduma o razumevanju između ove dve institucije, najavljeno je da će se iskopavanje u Kiževku nastaviti krajem marta.
Nastavak iskopavanja u Kiževku na proleće
Kiževak (Foto N1)

Šef radne grupe Kosovske delegacije za nestala lica Ibrahim Makoli rekao je da je uz preporuku forenzičkih stručnjaka lokacija u Kiževku sačuvana, kako bi se počelo sa novim iskopavanjem krajem marta, eventualno početkom aprila.

Naveo je da se pronađeni posmrtni ostaci nalazi već u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

„Na preporuku forenzičara nakon prvih nalaza, ova lokacija zbog atmosferskih uslova sačuvana je do poboljšanja vremenskih uslova koje očekujemo početkom marta, eventualno početkom aprila da bi se istraživanje u tom delu završilo. Već je poznato da su pronađeni prvi posmrtni ostaci koji su obezbeđeni i sada se nalaze u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu dok ih ne identifikuju naučnim metodama. Dok se ne izvrši ova identifikacija, ne možemo da prejudiciramo ko su tela, u prvom trenutku će ona biti prevezena na lokacije kojima pripadaju. U međuvremenu, za druga istraživanja, kao što smo najavili na teritoriji Srbije tokom ove godine, sledi ispitivanje najmanje dve lokacije na kojima se procenjuje na prve sumnje da bi moglo biti posmrtnih ostataka, ne možemo tačno reći, dok ne budemo imali potpuno istraživanje koje će nam dokazati suprotno “, rekao je Makoli.

Predstavnik Komiteta Crvenog Krsta Agim Gaši rekao je da je prošlo više od 22 godine od rata na Kosovu i da članovi porodica više od 1.600 osoba čekaju da saznaju za sudbinu svojih najmilijih.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021