Vesti
Ratni zločini

Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu

Potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj je danas pred sudijom za prethodnih postupka Specijalizovanih veća u Hagu, kazao "da ne priznaje rad suda i da je sud prekršio Ustav Kosova".
Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu
Nasim Hradinaj (Foto Ju-Tjub)

Nasim Haradinaj uhapšen je 25. septembra. Tereti se za postojanje osnovne sumnje zasrtašivanje tokom krivičnog postupka, povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka i odmazdu.

Nasim Hradinaj se danas pojavio prvi put pre sudom nakon hapšenja. Nalog za hapšenje izdat je 24. septembra.

Na današnjem postupku sudija za prethodni postupak Nikola Giju je napomenuo „da ovo nije suđenje, osumljičeni još nije optužen, na današnjem zasedanju se ne iznose dokazi, i ne odlučuje se o nevinosti ili krivici. Razlog je da vidimo da li je osumljičen obavešten za krivična dela za koja se tereti, i da li je obavešten o pravima koje ima po zakonu“.

Advokat optuženog Vans Martens zatražio je da se njegov klijent brani sa slobode.

Nasim Haradija je tokom obraćanja kazao „da je on protiv rada suda, i optužio sud da je prekšio Ustav Kosova“.

Rok da Tužilaštvo protiv Haradinaja podnese optužnicu je godinu dana.

Pred sudom u Hagu juče su se pojavili i nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova Agim Čeku i Saljim Mustafa.Ostale vesti

Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020