Vesti
Ratni zločini

Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu

Potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj je danas pred sudijom za prethodnih postupka Specijalizovanih veća u Hagu, kazao "da ne priznaje rad suda i da je sud prekršio Ustav Kosova".
Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu
Nasim Hradinaj (Foto Ju-Tjub)

Nasim Haradinaj uhapšen je 25. septembra. Tereti se za postojanje osnovne sumnje zasrtašivanje tokom krivičnog postupka, povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka i odmazdu.

Nasim Hradinaj se danas pojavio prvi put pre sudom nakon hapšenja. Nalog za hapšenje izdat je 24. septembra.

Na današnjem postupku sudija za prethodni postupak Nikola Giju je napomenuo „da ovo nije suđenje, osumljičeni još nije optužen, na današnjem zasedanju se ne iznose dokazi, i ne odlučuje se o nevinosti ili krivici. Razlog je da vidimo da li je osumljičen obavešten za krivična dela za koja se tereti, i da li je obavešten o pravima koje ima po zakonu“.

Advokat optuženog Vans Martens zatražio je da se njegov klijent brani sa slobode.

Nasim Haradija je tokom obraćanja kazao „da je on protiv rada suda, i optužio sud da je prekšio Ustav Kosova“.

Rok da Tužilaštvo protiv Haradinaja podnese optužnicu je godinu dana.

Pred sudom u Hagu juče su se pojavili i nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova Agim Čeku i Saljim Mustafa.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021