Vesti
Ratni zločini

Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu

Potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj je danas pred sudijom za prethodnih postupka Specijalizovanih veća u Hagu, kazao "da ne priznaje rad suda i da je sud prekršio Ustav Kosova".
Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu
Nasim Hradinaj (Foto Ju-Tjub)

Nasim Haradinaj uhapšen je 25. septembra. Tereti se za postojanje osnovne sumnje zasrtašivanje tokom krivičnog postupka, povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka i odmazdu.

Nasim Hradinaj se danas pojavio prvi put pre sudom nakon hapšenja. Nalog za hapšenje izdat je 24. septembra.

Na današnjem postupku sudija za prethodni postupak Nikola Giju je napomenuo „da ovo nije suđenje, osumljičeni još nije optužen, na današnjem zasedanju se ne iznose dokazi, i ne odlučuje se o nevinosti ili krivici. Razlog je da vidimo da li je osumljičen obavešten za krivična dela za koja se tereti, i da li je obavešten o pravima koje ima po zakonu“.

Advokat optuženog Vans Martens zatražio je da se njegov klijent brani sa slobode.

Nasim Haradija je tokom obraćanja kazao „da je on protiv rada suda, i optužio sud da je prekšio Ustav Kosova“.

Rok da Tužilaštvo protiv Haradinaja podnese optužnicu je godinu dana.

Pred sudom u Hagu juče su se pojavili i nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova Agim Čeku i Saljim Mustafa.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022