Vesti
Ratni zločini

’’Najmanji broj suđenja za ratne zločine od rata naovamo’’

Od 2000. godine do danas, na Kosovu je tokom 2016. organizovan najmanji broj suđenja za ratne zločine, što znači da kriminalci uspevaju da izbegnu procesuiranja, a žrtve imaju sve manje šanse za pravdu, upozorava kosovski Fond za humanitarno pravo.
’’Najmanji broj suđenja za ratne zločine od rata naovamo’’
Ilustracija (Foto morguefile.com)

U najnovijem godišnjem izveštaju Fonda za humanitarno pravo Kosova se navodi da je broj predmeta ratnih zločina u zemlji značajno opao i da je 2016. organizovan “najmanji broj suđenja za ratne zločine od rata naovamo”, prenosi portal Balkaninsight.

“Najveći gubitnici su u prvom redu žrtve i potreba da one budu zadovoljene pravdom, ali i vladavina prava”, navodi se u izveštaju.

Kako se dodaje, “na drugoj strani, najveći dobitnici su anonimni počinioci, kojima odgovara postojeća klima nekažnjivosti”.

Međunarodni tužioci tokom 2016. godine nisu podigli nijednu optužnicu za najteža krivična dela, kažu iz FHP Kosovo.

Fond takođe izražava zabrinutost zato što svedoci Tužilaštva i dalje menjaju svoje iskaze na suđenjima za najteža krivična dela u odnosu na izjave koje su dali u ranijim fazama, a koje inkriminišu optužene.

“Za FHP Kosovo je teško da shvati zašto se ova pojava ponavlja iz godine u godinu. Ona se može, ali samo delimično, objasniti negativnim raspoloženjem sredine prema onima koji pred sudom svedoče o ratnim zločinima”, navodi se u izveštaju.

Navodi se da proces prenosa nadležnosti za najteža krivična dela sa EULEX-a na domaće pravosuđe nije dovoljno transparentan.

“Za sada, prema zapažanjima FHP-a Kosovo, teško je proceniti koliko se ovaj proces razvijao uspešno i koliko je uspešan”, potencira FHP Kosovo.

“Da stvari ne stoje najbolje govori i ocena iz izveštaja o progresu Evropske komisije za 2016. godinu, koji je konstatovao ‘da se pravosudni sistem na Kosovu nalazi u početnoj fazi razvoja’“, ističe se u izveštaju.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak u Prištini, na kojoj je ovaj izveštaj predstavljen, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova je izjavio da su istrage blokirane zbog nesaradnje Kosova i Srbije.

Tužilac Drita Hajdari je istakla da glavni problem predstavlja činjenica da je većina onih koji su tokom rata počinili zločine, izvan Kosova i da Tužilaštvo “ne može ništa da uradi”, jer Srbija neće da izruči svoje državljane bivšoj pokrajini, čiju nezavisnost ne priznaje.

Elka Filčeva-Ermenkova, vršilac dužnosti predsednika sudija EULEX-a, koja radi na Kosovu, rekla je da postoji potreba za sporazumom o ekstradiciji, jer mandat misije EU ne uključuje potragu za licima koja su osumnjičena za ratne zločine, a žive u inostranstvu.

“Saradnja ove dve zajednice je pitanje koje treba rešiti. Bez stvarne saradnje pravosuđa Kosova i zemljama u regionu, posebno Srbije, to će ostati stalan problem”, rekla je Filčeva-Ermenkova.Ostale vesti

Odbrana Saljiha Mustafe završila izvođenje dokaza
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljiha Mustafe obavestila je juče sudski panel Specijalizovanih veća Kosova u Hagu da je završila izvođenje svojih dokaza u ovom predmetu.
  • 27.05.2022
Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj
Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.
  • 25.05.2022
Završava se pretraga u rudniku Štavalj
Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je za sutra planiran završetak aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnika Štavalj radi provere navoda Prištine da su tu pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.
  • 24.05.2022
Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022