Vesti
Ratni zločini

’’Najmanji broj suđenja za ratne zločine od rata naovamo’’

Od 2000. godine do danas, na Kosovu je tokom 2016. organizovan najmanji broj suđenja za ratne zločine, što znači da kriminalci uspevaju da izbegnu procesuiranja, a žrtve imaju sve manje šanse za pravdu, upozorava kosovski Fond za humanitarno pravo.
’’Najmanji broj suđenja za ratne zločine od rata naovamo’’
Ilustracija (Foto morguefile.com)

U najnovijem godišnjem izveštaju Fonda za humanitarno pravo Kosova se navodi da je broj predmeta ratnih zločina u zemlji značajno opao i da je 2016. organizovan “najmanji broj suđenja za ratne zločine od rata naovamo”, prenosi portal Balkaninsight.

“Najveći gubitnici su u prvom redu žrtve i potreba da one budu zadovoljene pravdom, ali i vladavina prava”, navodi se u izveštaju.

Kako se dodaje, “na drugoj strani, najveći dobitnici su anonimni počinioci, kojima odgovara postojeća klima nekažnjivosti”.

Međunarodni tužioci tokom 2016. godine nisu podigli nijednu optužnicu za najteža krivična dela, kažu iz FHP Kosovo.

Fond takođe izražava zabrinutost zato što svedoci Tužilaštva i dalje menjaju svoje iskaze na suđenjima za najteža krivična dela u odnosu na izjave koje su dali u ranijim fazama, a koje inkriminišu optužene.

“Za FHP Kosovo je teško da shvati zašto se ova pojava ponavlja iz godine u godinu. Ona se može, ali samo delimično, objasniti negativnim raspoloženjem sredine prema onima koji pred sudom svedoče o ratnim zločinima”, navodi se u izveštaju.

Navodi se da proces prenosa nadležnosti za najteža krivična dela sa EULEX-a na domaće pravosuđe nije dovoljno transparentan.

“Za sada, prema zapažanjima FHP-a Kosovo, teško je proceniti koliko se ovaj proces razvijao uspešno i koliko je uspešan”, potencira FHP Kosovo.

“Da stvari ne stoje najbolje govori i ocena iz izveštaja o progresu Evropske komisije za 2016. godinu, koji je konstatovao ‘da se pravosudni sistem na Kosovu nalazi u početnoj fazi razvoja’“, ističe se u izveštaju.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak u Prištini, na kojoj je ovaj izveštaj predstavljen, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova je izjavio da su istrage blokirane zbog nesaradnje Kosova i Srbije.

Tužilac Drita Hajdari je istakla da glavni problem predstavlja činjenica da je većina onih koji su tokom rata počinili zločine, izvan Kosova i da Tužilaštvo “ne može ništa da uradi”, jer Srbija neće da izruči svoje državljane bivšoj pokrajini, čiju nezavisnost ne priznaje.

Elka Filčeva-Ermenkova, vršilac dužnosti predsednika sudija EULEX-a, koja radi na Kosovu, rekla je da postoji potreba za sporazumom o ekstradiciji, jer mandat misije EU ne uključuje potragu za licima koja su osumnjičena za ratne zločine, a žive u inostranstvu.

“Saradnja ove dve zajednice je pitanje koje treba rešiti. Bez stvarne saradnje pravosuđa Kosova i zemljama u regionu, posebno Srbije, to će ostati stalan problem”, rekla je Filčeva-Ermenkova.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021