Vesti
Ratni zločini

Nacionalni dan nestalih na Kosovu

Na Kosovu se danas obeležava Nacionalni dan nestalih lica. Ovaj datum je izabran kao podsećanje na zločin nad albanskim civilima u selu Međa (Meja) kod Đakovice. Juče su ispred Skupštine, na spomenik posvećen nestalima, cveće položili predstavnici Resursnog centra i Komisije za nestala lica Vlade Kosova.
Nacionalni dan nestalih na Kosovu
Ilustracija (Foto Hazir Reka, Rojters)

Na današnji dan 1999. godine iz izbegličkog konvoja izdvojeno 376 albanskih civila, koji su kasnije nestali.

Povodom obeležavanja ovog dana, Vladina Komisija za nestala lica, u saradnji sa Koordinacionim savetom udruženja porodica nestalih na Kosovu i drugim organizacijama, položiće vence ispred spomenika nestalih lica.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca odaće počast kod obeliska nestalih, ispred zgrade Skupštine, kao i u Međi kod Đakovice.

Predsednik DSK Ljumir Abdidžiku i njegovi saradnici odaće počast stradalima u Memorijalnom kompleksu u Međi kod Đakovice.

Na Dan nestalih lica Kosova Pokret Samoopredljenje organizuje akciju sadnje drveća i drugih sadnica u znak sećanja na više od 1.600 nestalih lica tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Predstavnici Resursnog centra Barjam Ćerkinaj i Negovan Mavrić poručili su juče da treba prestati sa politizacijom pitanja nestalih i pozvali institucije da ozbiljnije rade na pronalaženju istine o njima.

Osmani ponovo o genocidu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da je ovaj dan sećanje, iščekivanje i strepnja za porodice nestalih i Kosovo. Srbiju je ponovo optužila za genocid.

„Ima preko 1600 nasilno nestalih, naš poziv je na pravdu, koja će biti uspostavljena kada se pred nju izvedu počinioci zločina i kada se rasvetli sudbina svakog od naših ljudi. Želimo i insistiraćemo da saznamo njihovu sudbinu", navela je Osmanijeva u saopštenju povodom Dana nestalih.

Ona je poručila da se nestalih lica treba sećati svakodnevno a ne samo na ovaj dan. Obećala je da će se potruditi da "iščekivanje porodica bude privedeno kraju“.

Međutim, Osmanijeva je i u ovom obraćanju iskoristila priliku da optuži Srbiju za genocid.

Kako je navela "snage genocidnog režima počinile su i mnoge druge monstruozne zločine na Kosovu, a među najstrašnijim je masakr u Meji", u kome je, kako je navela, varvarski ubijeno 376 albanskih muškaraca.

„Cilj srpskog genocidnog režima bilo je etničko čišćenje pa se zato kriminalna akcija proširila na 15 sela Loše Reke i dolinu Čaragoja u Đakovici. Meja je veliki bol Kosova i jedna od najkrvavijih ratnih priča. Nikada to nećemo zaboraviti, jer samo tako ćemo spoznati vrednost slobode i države", navela je Osmanijeva u poruci.

 Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022