Vesti
Ratni zločini

Nacionalni dan nestalih na Kosovu

Na Kosovu se danas obeležava Nacionalni dan nestalih lica. Ovaj datum je izabran kao podsećanje na zločin nad albanskim civilima u selu Međa (Meja) kod Đakovice. Juče su ispred Skupštine, na spomenik posvećen nestalima, cveće položili predstavnici Resursnog centra i Komisije za nestala lica Vlade Kosova.
Nacionalni dan nestalih na Kosovu
Ilustracija (Foto Hazir Reka, Rojters)

Na današnji dan 1999. godine iz izbegličkog konvoja izdvojeno 376 albanskih civila, koji su kasnije nestali.

Povodom obeležavanja ovog dana, Vladina Komisija za nestala lica, u saradnji sa Koordinacionim savetom udruženja porodica nestalih na Kosovu i drugim organizacijama, položiće vence ispred spomenika nestalih lica.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca odaće počast kod obeliska nestalih, ispred zgrade Skupštine, kao i u Međi kod Đakovice.

Predsednik DSK Ljumir Abdidžiku i njegovi saradnici odaće počast stradalima u Memorijalnom kompleksu u Međi kod Đakovice.

Na Dan nestalih lica Kosova Pokret Samoopredljenje organizuje akciju sadnje drveća i drugih sadnica u znak sećanja na više od 1.600 nestalih lica tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Predstavnici Resursnog centra Barjam Ćerkinaj i Negovan Mavrić poručili su juče da treba prestati sa politizacijom pitanja nestalih i pozvali institucije da ozbiljnije rade na pronalaženju istine o njima.

Osmani ponovo o genocidu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da je ovaj dan sećanje, iščekivanje i strepnja za porodice nestalih i Kosovo. Srbiju je ponovo optužila za genocid.

„Ima preko 1600 nasilno nestalih, naš poziv je na pravdu, koja će biti uspostavljena kada se pred nju izvedu počinioci zločina i kada se rasvetli sudbina svakog od naših ljudi. Želimo i insistiraćemo da saznamo njihovu sudbinu", navela je Osmanijeva u saopštenju povodom Dana nestalih.

Ona je poručila da se nestalih lica treba sećati svakodnevno a ne samo na ovaj dan. Obećala je da će se potruditi da "iščekivanje porodica bude privedeno kraju“.

Međutim, Osmanijeva je i u ovom obraćanju iskoristila priliku da optuži Srbiju za genocid.

Kako je navela "snage genocidnog režima počinile su i mnoge druge monstruozne zločine na Kosovu, a među najstrašnijim je masakr u Meji", u kome je, kako je navela, varvarski ubijeno 376 albanskih muškaraca.

„Cilj srpskog genocidnog režima bilo je etničko čišćenje pa se zato kriminalna akcija proširila na 15 sela Loše Reke i dolinu Čaragoja u Đakovici. Meja je veliki bol Kosova i jedna od najkrvavijih ratnih priča. Nikada to nećemo zaboraviti, jer samo tako ćemo spoznati vrednost slobode i države", navela je Osmanijeva u poruci.

 Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022