Vesti
Ratni zločini

Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće

Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Specijalni sud u Hagu (Foto N1)

Rid, koji je 24 godine (1994-2018) bio istražitelj i šef operacija u tužilaštvu Haškog tribunala, posvedočio je da je uznemiravanje i zastrašivanje svedoka „ukorenjeno“ u celom društvu na Kosovu i da tako nešto „nije video nikada u svojoj karijeri, čak ni u slučajevima organizovanog kriminala“ u Australiji, gde je prethodno radio kao policajac.

Svi koji su saradjivali sa tužiocima Tribunala, na Kosovu su bili označeni kao „izdajnici kosovske stvari“, rekao je Rid pred sudom za zločine boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Naveo je da su svedoci, usled pritisaka, odbijali da svedoče na suđenjima pred Haškim tribunalom, iako su ranije dali izjave tužiocima.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Valerija Bolići, Rid je rekao da se slaže sa konstatacijom iz presude Tribunala Ramušu Haradinaju iz 2008. godine, da na Kosovu "vlada atmosfera u kojoj se svedoci ne osećaju bezbedno" i da su se mnogi stoga plašili da dođu u Hag i da daju iskaz.

Nasima Haradinaja (58), potpredsednika Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija, predsednika tog udruženja, optužnica u šest tačaka tereti za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno za ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Prema optužnici, Haradinaj i Gucati su ta krivična dela počinili tako što su na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. godine, objavljivali poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući identitet potencijalnih svedoka.

Aludirajući na izjave Haradinaja i Gucatija tokom tih susreta sa novinarima, tužiteljka Bolići je pitala veštaka Rida da li bi svedoke na Kosovu zastrašilo ako bi ih neko javno nazvao "izdajnicima, špijunima i kolaborantima".

Rid je odgovorio potvrdno.

Isti odgovor je dao i pošto mu je tužiteljka citirala poruku svedocima "da svi znaju ko su oni", koju je pred novinarima u Prištini tada uputio Haradinaj.

Veštak odbrane je prihvatio i sugestiju zastupnice optužbe da se, usled raširene klime uznemiravanja i zastrašivanja na Kosovu, svedoci mogu osećati ugroženim čak i kada im nije upućena direktna i konkretna pretnja.

U glavnom iskazu, dok ga je ispitivao Haradinajev branilac Tobi Kedmen (Toby Cadman), Rid je tvrdio da službenici tužilaštva suda za zločine boraca OVK nisu postupali "po dobroj praksi" i uobičajenim protokolima pri zapleni sudskih dokumenata u prostorijama Udruženja boraca OVK posle konferencija za štampu Haradinaja i Gucatija, u septembru 2020. godine.

Međutim, u oštrom unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Bolići je dokazala da Rid nije pažljivo proučio ili da uopšte nije pročitao svedočenja istražitelja tužilaštva i druge spise prema kojima je zaplena dokumenata bila sprovedena po propisima.

Veštak je, stoga, bio primoran da prihvati da zaključak njegovog izveštaja nije tačan, uz opravdanje da je, na osnovu ograničene dokumentacije koju mu je odbrana dostavila, dao načelne primedbe na postupanje istražitelja tužilaštva.

Unakrsno ispitivanje veštaka Rida, koji je svedočio preko video veze iz Australije, biće nastavljeno 28. januara.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020. godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022