Vesti
Ratni zločini

Na Kosovu podnete krivične prijave protiv Božidara Delića

Udruženje za ratne zločine “Đakovica 98-99” podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu u sektoru ratnih zločina protiv Božidara Delića, bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u vreme rata na Kosovu, koji je nedavno izabrana za potpredsednik Skupštine Srbije.
Na Kosovu podnete krivične prijave protiv Božidara Delića
Božidar Delić (Foto N1)

Predstavnica ovog Udruženje za ratne zločine „Đakovica 98-99” Škendije Hoda je posle predaje krivične prijave izjavila da očekuju konkretne rezultate.

Hoda je rekla da su ukupno podneli tri krivične prijave, priložene sa činjeničnom dokumentacijom.

Prema njenim rečima, krivična prijava uključuje identifikaciju počinilaca zločina kroz svedočenje albanskih civila u vreme kada su bili zatočeni ili maltretirani od strane srpske vojske i policije.

Gjok Sokoli iz ovog Udruženja kaže da dokumenti koji su dostavljeni Tužilaštvu dokazuju da zločine nije činila samo srpska policija, već i srpska vojska.

„Imamo dovoljno podataka o ovom ratnom zločincu i predali smo ih tužilaštvu. Ima stotine svedočenja, verujem da će ova osoba pasti u ruke Haga”, rekao je on.

Sokoli kaže da je Delić bio iz sela u blizini Đakovice i da je učestvovao u zločinima kao civil.

Božidar Delić je rođen u Lugbunaru u Đakovici, gde je proveo detinjstvo, sve dok se nije preselio u Beograd gde je završi vojnu akademiju.

Penzionisao se 2005. godine, posle čega je više puta bio poslanik, a početkom avgusta po drugi put je preuzeo funkciju potpredsednika Skupštine Srbije kao poslanik liste NADA.

Imenovanje Delića na mesto potpredsednika Skupštine Srbije izazvalo je reakciju predsednice Kosova Vjose Osmani, koja je rekla da je on komandant brigade vojnika „koja je masakrirala hiljade Kosovara”.Ostale vesti

’’Da su Holbruk, Olbrajtova i Dol živi, svedočili bi u Tačijevu odbranu’’
Branilac bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, izrazio je žaljenje što američki zvaničnici Ričard Holbruk i Madlen Olbrajt nisu živi da svedoče u Tačijevu odbranu.
  • 04.10.2022
Podignuta izmenjena optužnica protiv lidera OVK
Specijalizovano tužilaštvo dostavilo je sudu potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redzepa Seljimija, kojom se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.
  • 03.10.2022
Iz optužnice protiv lidera bivše OVK izbačeni zločini u Uroševcu
Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK u Hagu, odobrio je zahtev tužioca za povlačenje navoda o zločinima u opštini Uroševac u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 30.09.2022
Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022