Vesti
Ratni zločini

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv

Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Saljih Mustafa (Skrinšot/ Video, Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Mustaf je u svom obraćanju pred sudom rekao da veruje u demokratske vrednosti i pravdu i ujedno je apelovao na Specijalizovana veća, predstavnike Evropskog parlamenta, kosovskog parlmaneta i političare na Kosovu da „probude svoju ljudsku i humanitarnu savest“ i da rade na tome da se u budućnosti sud u Hagu vidi kao sud koji je vršio poštena suđenja.

„I da će se pravda za 1.932 ubijene dece i hiljade civila konačno doći i za njih i za stotine masovnih grobnica koje su otkrivene u Srbiji i da se ublaži materijalna šteta koja je nanesena ekonomiji ali i društvenom tkivu zemlje (Kosova)“, poručio je Mustafa.

Ovo je šteta koju je nanela Srbija, dodao je potom.

„Potpuno sam siguran da se mirenje naroda ne može postići na ovaj način i da ovo nije način za traženje pomirenja, jer očigledno žrtve ne treba ponovo žrtvovati a niti može postojati demokratsko blagostanje u Evropi samo time što ćemo pokušati da činimo dobro u tom trouglu autokratskom i šovinističkom – Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića koji su bili aktivni u Miloševićevo vreme i sada kao ostaci tog režima sami su preuzeli uloge glavnih aktera u današnjim događajima“, poručio je Mustafa.

Srpske zvaničnike optužio je da „fašističkim politikama ometaju slobodu naroda Kosova“.

„Moji sunarodnici u Sandžaku i istočnom Kosovu pate jer im se uskraćuju osnovna ljudska prava a to utiče na sve balkanske zemlje koje nastoje da izgrade prozapadne vrednosti i demokratiju“, dodao je.

Dodao je da će se pred sudom u Hagu koristiti „samo istinom“ i da će „nastaviti da služi pravednosti i pravičnom pristupu“.

Mustafa se potom izjasni o krivici. Po svim tačkama optužnice za ratne zločine – proizvoljno zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i ubistvo, izjasnio da nije kriv.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju potom je poručio da je saslušao Mustafa, te da mnogo toga što je rekao prevazilazi nadležnosti suda i sednice.

Sudija je potom poručio da će se pretpretresni postupak nastaviti i kao i pripremanje predmeta za suđenje.

Ostatak sednice bio je posvećen postupcima o obelodanjivanju dokaza i ostalih dokumenata.

Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra u Prištini, a tereti se za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao danas.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020