Vesti
Ratni zločini

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv

Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Saljih Mustafa (Skrinšot/ Video, Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Mustaf je u svom obraćanju pred sudom rekao da veruje u demokratske vrednosti i pravdu i ujedno je apelovao na Specijalizovana veća, predstavnike Evropskog parlamenta, kosovskog parlmaneta i političare na Kosovu da „probude svoju ljudsku i humanitarnu savest“ i da rade na tome da se u budućnosti sud u Hagu vidi kao sud koji je vršio poštena suđenja.

„I da će se pravda za 1.932 ubijene dece i hiljade civila konačno doći i za njih i za stotine masovnih grobnica koje su otkrivene u Srbiji i da se ublaži materijalna šteta koja je nanesena ekonomiji ali i društvenom tkivu zemlje (Kosova)“, poručio je Mustafa.

Ovo je šteta koju je nanela Srbija, dodao je potom.

„Potpuno sam siguran da se mirenje naroda ne može postići na ovaj način i da ovo nije način za traženje pomirenja, jer očigledno žrtve ne treba ponovo žrtvovati a niti može postojati demokratsko blagostanje u Evropi samo time što ćemo pokušati da činimo dobro u tom trouglu autokratskom i šovinističkom – Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića koji su bili aktivni u Miloševićevo vreme i sada kao ostaci tog režima sami su preuzeli uloge glavnih aktera u današnjim događajima“, poručio je Mustafa.

Srpske zvaničnike optužio je da „fašističkim politikama ometaju slobodu naroda Kosova“.

„Moji sunarodnici u Sandžaku i istočnom Kosovu pate jer im se uskraćuju osnovna ljudska prava a to utiče na sve balkanske zemlje koje nastoje da izgrade prozapadne vrednosti i demokratiju“, dodao je.

Dodao je da će se pred sudom u Hagu koristiti „samo istinom“ i da će „nastaviti da služi pravednosti i pravičnom pristupu“.

Mustafa se potom izjasni o krivici. Po svim tačkama optužnice za ratne zločine – proizvoljno zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i ubistvo, izjasnio da nije kriv.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju potom je poručio da je saslušao Mustafa, te da mnogo toga što je rekao prevazilazi nadležnosti suda i sednice.

Sudija je potom poručio da će se pretpretresni postupak nastaviti i kao i pripremanje predmeta za suđenje.

Ostatak sednice bio je posvećen postupcima o obelodanjivanju dokaza i ostalih dokumenata.

Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra u Prištini, a tereti se za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao danas.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021