Vesti
Ratni zločini

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv

Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Saljih Mustafa (Skrinšot/ Video, Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Mustaf je u svom obraćanju pred sudom rekao da veruje u demokratske vrednosti i pravdu i ujedno je apelovao na Specijalizovana veća, predstavnike Evropskog parlamenta, kosovskog parlmaneta i političare na Kosovu da „probude svoju ljudsku i humanitarnu savest“ i da rade na tome da se u budućnosti sud u Hagu vidi kao sud koji je vršio poštena suđenja.

„I da će se pravda za 1.932 ubijene dece i hiljade civila konačno doći i za njih i za stotine masovnih grobnica koje su otkrivene u Srbiji i da se ublaži materijalna šteta koja je nanesena ekonomiji ali i društvenom tkivu zemlje (Kosova)“, poručio je Mustafa.

Ovo je šteta koju je nanela Srbija, dodao je potom.

„Potpuno sam siguran da se mirenje naroda ne može postići na ovaj način i da ovo nije način za traženje pomirenja, jer očigledno žrtve ne treba ponovo žrtvovati a niti može postojati demokratsko blagostanje u Evropi samo time što ćemo pokušati da činimo dobro u tom trouglu autokratskom i šovinističkom – Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića koji su bili aktivni u Miloševićevo vreme i sada kao ostaci tog režima sami su preuzeli uloge glavnih aktera u današnjim događajima“, poručio je Mustafa.

Srpske zvaničnike optužio je da „fašističkim politikama ometaju slobodu naroda Kosova“.

„Moji sunarodnici u Sandžaku i istočnom Kosovu pate jer im se uskraćuju osnovna ljudska prava a to utiče na sve balkanske zemlje koje nastoje da izgrade prozapadne vrednosti i demokratiju“, dodao je.

Dodao je da će se pred sudom u Hagu koristiti „samo istinom“ i da će „nastaviti da služi pravednosti i pravičnom pristupu“.

Mustafa se potom izjasni o krivici. Po svim tačkama optužnice za ratne zločine – proizvoljno zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i ubistvo, izjasnio da nije kriv.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju potom je poručio da je saslušao Mustafa, te da mnogo toga što je rekao prevazilazi nadležnosti suda i sednice.

Sudija je potom poručio da će se pretpretresni postupak nastaviti i kao i pripremanje predmeta za suđenje.

Ostatak sednice bio je posvećen postupcima o obelodanjivanju dokaza i ostalih dokumenata.

Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra u Prištini, a tereti se za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao danas.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022