Vesti
Ratni zločini

Milorad Đoković se izjasnio da nije kriv za navodne ratne zločine u Peći

Milorad Đoković iz Vitomirice kod Peći, izjavio je da se ne oseća krivim za optužbe da je počinio ratne zločine nad Albancima tokom rata 1998-1999., na početku suđenja u Osnovnom sudu u Prištini.
Milorad Đoković se izjasnio da nije kriv za navodne ratne zločine u Peći
Milorad Đoković ispred svoje nedovršene kuće (Foto Ž. Rakočević)

Milorad Đoković je optužen da je "od 1998. do 1999. godine u selu Ozdrim kod Peći i okolnim selima, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, primenjivao mere ubijanja, racije, premlaćivanja, maltretiranja, hapšenja, mučenja, postupanja na svirep i neljudski način, držanje albanskih civila. Optužen je i za pljačku, paljenje i uništavanje kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti", prenose mediji na albanskom.

Branilac okrivljenog advokat Vasilije Arsić, predložio je da sud u vezi sa obezbeđivanjem prisustva okrivljenom Đokoviću odluči da mu odredi kućni pritvor, pri čemu je odbrana navela da je spremna da pruži i dodatnu garanciju za bezbednost okrivljenog davanjem garancije od 20.000 evra da okrivljeni neće napuštati boravište.

Povodom predloga advokata Arsića, optuženi Đoković je rekao da se u potpunosti slaže, te da se neće odreći boravišta u Vitomirici do okončanja sudskog postupka.

Tužilac se usprotivio takvom predlogu, tražeći njegovo odbijanje, jer je pitanje pritvora odlučeno i da je prošlo dva dana od prihvatanja odluke žalbe po ovom pitanju.

Što se tiče jemstva, tužilac je naveo da postoji rešenje žalbe da se u slučajevima kada je krivično delo teško, a kazna teška, jemstvo ne primenjuje kao mera bezbednosti okrivljenog na raspravi.

Drugi branilac optuženog Đokovića, advokat Dejan Vasić rekao je da tvrdnje tužioca nisu tačne, jer sud ima obavezu po zakonu da uvek primeni blažu meru kada se može postići nesmetan nastavak postupka.

Predsednik sudskog veća, sudija Valjon Kurtaj, odbio je predlog odbrane za izmenu mere pritvora, i dodao da ako odbrana i optuženi budu smatrali razumnim da se obrate sudu sa pisanim zahtevom za preinačenje mere pritvora u blažu meru, sud će sve njih razmotriti i doneti odluku o zahtevu za određivanje mere pritvora.

Uhapšen pre godinu dana u Peći

Milorad Đoković je uhapšen prošle godine u Peći, a godinama pre toga živeo je na svom imanju. Prema rečima njegovog advokata Vasilija Arsića nikada nije bio aktivni pripadnik vojske ili policije Srbije.

Iako mu je u martovskom pogromu zapaljena kuća, uspeo je da napravi novu i nastavio je da živi u Vitomirici, što kako ističe advokat Arsić, sasvim sigurno ne bi učinio da je počinio bilo kakav zločin.

Đoković se poslednjih godina pre hapšenja tužio sa lokalnim vlastima zbog placa koji je dobio od opštine Peć devedesetih godina, a na kojem je sagradio kuću. Viši sud je tokom procesa presudio u njegovu korist.

Nakon toga usledile su optužbe za navodni ratni zločin i hapšenje. Đoković je bio jedini srpski žitelj sela Vitomirica kod Peći.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023