Vesti
Ratni zločini

“Milion i po evra za odbranu optuženih za ratne zločine”

Vlada u Prištini izdvojiće milion i po evra za odbranu bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, kojima se bude sudilo pred posebnim sudom EU sa sedištem u Hagu, javljaju kosovski mediji.
“Milion i po evra za odbranu optuženih za ratne zločine”
Pripadnici bivše OVK (Foto N1)

Novac namenjen odbrani budućih optuženika za ratne zločine deo je dve milijarde evra vrednog budžeta, koji je parlamentu na usvajanje uputila vlada Ise Mustafe.

Sud za ratne zločine EU počeće će suđenja narednih meseci.

Imena prvih optuženih nisu poznata, ali je sud formiran kako bi se za ratne zločine sudilo bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021