Vesti
Ratni zločini

Međunarodni predstavnici protiv izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK

Predstavnici međunarodne zajednice upozorili su na posledice ako zahtev za izmene zakona o Specijalnom sudu bude na dnevnom redu kosovske skupštine. Kancelarija EU u Prištini ocenila je zahtev Organizacije ratnih veterana OVK za izmenu mandata Specijalnog suda kao "opasan za zajednički rad EU i Kosova na vladavini zakona".
Međunarodni predstavnici protiv izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu (Foto RSE)

"Kosovo se u 2015. godini jasno obavezalo prema EU i ostatku međunarodne zajednice da formira Specijalizovana veća. Za EU je to pokazalo potpunu posvećenost Kosova vladavini zakona. Svaki pokušaj da se ukine ili izmeni mandat Specijalizovanih veća ozbiljno bi narušio takvu posvećenost i ugrozio zajednički rad EU i Kosova koji se obavlja poslednjih godina", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Velika Britanija se takođe izjasnila protiv izmene tog Zakona. Iz ambasade Velike Britanije u Prištini je saopšteno da bi bilo kakav pokušaj promene strukture Suda "štetio Kosovu na međunarodnoj sceni".

"Nemamo komentara na predloge koje je nedavno iznela Organizacija ratnih veterana OVK. Ali svaki pokušaj promene strukture Specijalnog suda Kosova bi imao posledice za međunarodni kredibilitet i položaj Kosova", ocenjuju iz britanske ambasade.

Podržavaju princip da ne sme biti nekažnjenih počinitelja najtežih zločina jer je to od međunarodnog interesa.

"Sve strane moraju procesuirati ratne zločince. Isto to kažemo u Beogradu i drugde", poručili su iz britanske ambasade.

Kosovski institut za pravdu smatra neizvodljivim u praksi zahtev da se u mandat Specijalnog suda doda i istraga prema pripadnicima Vojske Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

Uprkos negativnim reakcijama međunarodnih organizacija, Organizacija ratnih veterana tzv. OVK kaže da neće povući zahtev.

Lider te organizacije Hisni Gucati smatra da njihov zahtev ne ugrožava odnose sa EU jer je to, prema njegovim rečima, samo pokušaj da se osigura pravda za Albance ubijene tokom rata.

Kosovska skupština usvojila je Zakon o formiranju Specijalnog suda 2015. godine.

Dve godine kasnije, 43 poslanika su zatražila vanredno zasedanje skupštine kako bi se taj zakon ukinuo, ali ova inicijativa nije uspela posle protivljenja međunarodne zajednice.Ostale vesti

Saslušana četiri svedoka u slučaju Nenada Arsića
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas su saslušana četiri svedoka u istrazi koja se vodi protiv Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog od strane Specijalnog tužilaštva Kosova da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 25.09.2020
Euleks upao u kancelarije veterana OVK, uhapšen Hisni Gucati
Specijalci Euleksa, maskirani i naoružani automatskim puškama, upali su u kancelarije organizacije koja okuplja veterane Oslobodilačke vojske Kosova i uhapsili predsednika tog udruženja Hisnija Gucatija.
  • 25.09.2020
“Konačno krenulo odgovaranje za ratne zločine”
Posle pet godina od formiranja Specijalnog suda u Hagu za zločine OVK, došlo je i do prvog hapšenja i objavljivanja optužnice.
  • 25.09.2020
Nastavlja se suđenje Nenadu Arsiću
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja suđenje Nenadu Arsiću iz Čaglavice, optuženog od strane Specijalnog tužilaštva Kosova da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 25.09.2020
Objavljena optužnica protiv Saljiha Mustafe
U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
  • 24.09.2020
Euleks pomagao prilikom hapšenja Mustafe
Misiija Euleks učestvovala je u hapšenju optuženog pred Specijalnim Sudom Saljiha Mustafe.
  • 24.09.2020