Vesti
Ratni zločini

Međunarodni predstavnici protiv izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK

Predstavnici međunarodne zajednice upozorili su na posledice ako zahtev za izmene zakona o Specijalnom sudu bude na dnevnom redu kosovske skupštine. Kancelarija EU u Prištini ocenila je zahtev Organizacije ratnih veterana OVK za izmenu mandata Specijalnog suda kao "opasan za zajednički rad EU i Kosova na vladavini zakona".
Međunarodni predstavnici protiv izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu (Foto RSE)

"Kosovo se u 2015. godini jasno obavezalo prema EU i ostatku međunarodne zajednice da formira Specijalizovana veća. Za EU je to pokazalo potpunu posvećenost Kosova vladavini zakona. Svaki pokušaj da se ukine ili izmeni mandat Specijalizovanih veća ozbiljno bi narušio takvu posvećenost i ugrozio zajednički rad EU i Kosova koji se obavlja poslednjih godina", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Velika Britanija se takođe izjasnila protiv izmene tog Zakona. Iz ambasade Velike Britanije u Prištini je saopšteno da bi bilo kakav pokušaj promene strukture Suda "štetio Kosovu na međunarodnoj sceni".

"Nemamo komentara na predloge koje je nedavno iznela Organizacija ratnih veterana OVK. Ali svaki pokušaj promene strukture Specijalnog suda Kosova bi imao posledice za međunarodni kredibilitet i položaj Kosova", ocenjuju iz britanske ambasade.

Podržavaju princip da ne sme biti nekažnjenih počinitelja najtežih zločina jer je to od međunarodnog interesa.

"Sve strane moraju procesuirati ratne zločince. Isto to kažemo u Beogradu i drugde", poručili su iz britanske ambasade.

Kosovski institut za pravdu smatra neizvodljivim u praksi zahtev da se u mandat Specijalnog suda doda i istraga prema pripadnicima Vojske Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

Uprkos negativnim reakcijama međunarodnih organizacija, Organizacija ratnih veterana tzv. OVK kaže da neće povući zahtev.

Lider te organizacije Hisni Gucati smatra da njihov zahtev ne ugrožava odnose sa EU jer je to, prema njegovim rečima, samo pokušaj da se osigura pravda za Albance ubijene tokom rata.

Kosovska skupština usvojila je Zakon o formiranju Specijalnog suda 2015. godine.

Dve godine kasnije, 43 poslanika su zatražila vanredno zasedanje skupštine kako bi se taj zakon ukinuo, ali ova inicijativa nije uspela posle protivljenja međunarodne zajednice.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022