Vesti
Ratni zločini

Međunarodni predstavnici protiv izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK

Predstavnici međunarodne zajednice upozorili su na posledice ako zahtev za izmene zakona o Specijalnom sudu bude na dnevnom redu kosovske skupštine. Kancelarija EU u Prištini ocenila je zahtev Organizacije ratnih veterana OVK za izmenu mandata Specijalnog suda kao "opasan za zajednički rad EU i Kosova na vladavini zakona".
Međunarodni predstavnici protiv izmene zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu (Foto RSE)

"Kosovo se u 2015. godini jasno obavezalo prema EU i ostatku međunarodne zajednice da formira Specijalizovana veća. Za EU je to pokazalo potpunu posvećenost Kosova vladavini zakona. Svaki pokušaj da se ukine ili izmeni mandat Specijalizovanih veća ozbiljno bi narušio takvu posvećenost i ugrozio zajednički rad EU i Kosova koji se obavlja poslednjih godina", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Velika Britanija se takođe izjasnila protiv izmene tog Zakona. Iz ambasade Velike Britanije u Prištini je saopšteno da bi bilo kakav pokušaj promene strukture Suda "štetio Kosovu na međunarodnoj sceni".

"Nemamo komentara na predloge koje je nedavno iznela Organizacija ratnih veterana OVK. Ali svaki pokušaj promene strukture Specijalnog suda Kosova bi imao posledice za međunarodni kredibilitet i položaj Kosova", ocenjuju iz britanske ambasade.

Podržavaju princip da ne sme biti nekažnjenih počinitelja najtežih zločina jer je to od međunarodnog interesa.

"Sve strane moraju procesuirati ratne zločince. Isto to kažemo u Beogradu i drugde", poručili su iz britanske ambasade.

Kosovski institut za pravdu smatra neizvodljivim u praksi zahtev da se u mandat Specijalnog suda doda i istraga prema pripadnicima Vojske Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

Uprkos negativnim reakcijama međunarodnih organizacija, Organizacija ratnih veterana tzv. OVK kaže da neće povući zahtev.

Lider te organizacije Hisni Gucati smatra da njihov zahtev ne ugrožava odnose sa EU jer je to, prema njegovim rečima, samo pokušaj da se osigura pravda za Albance ubijene tokom rata.

Kosovska skupština usvojila je Zakon o formiranju Specijalnog suda 2015. godine.

Dve godine kasnije, 43 poslanika su zatražila vanredno zasedanje skupštine kako bi se taj zakon ukinuo, ali ova inicijativa nije uspela posle protivljenja međunarodne zajednice.Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022