Vesti
Ratni zločini

Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Različitim skupovima ovaj dan će biti obeležen u Gračanici i Prištini.
Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije
Sa ranijih protesta (Foto Kim arhiva)

Prema zvaničnim podacima, broj nestalih lica na Kosovu je 1653, od kojih je srpske nacionalnosti više od 500. Najviše je nestalih Albanaca.

Uprkos brojnim apelima porodica nestalih i Udruženja, rešavanje sudbine kidnapovanih i ubijenih Srba i Alabanaca se nije našlo na dnevnom redu briselskog dijaloga.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, u Gračanici će se od 11 sati održati protestni skup na kojem će Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica ponovo zatražiti rešavanje sudbine njihovih najmilijih.

I u Prištini će se obeležiti ovaj dan. Kako je najavljeno od 10 sati će biti promovisana knjiga "Živeti uz sećanje na nestale" u kojoj se mogu pročitati ispovesti članova porodica nestalih.

“Iskrenije angažovanje na rešavanju pitanja nestalih”

Iz Vlade Srbije na ovaj dan stižu obećanja da će Srbija, “bez ikakve zadrške, nastaviti da čini sve kako bi se sudbina nestalih, bez obzira na nacionalnost, rasvetlila, a njihovim porodicama omogućilo da svoje bližnje ožale na dostojanstven način”.

“Utvrđivanje istine o tome šta im se dogodilo jeste obaveza čitavog društva - srpskog i albanskog - jer bez toga stranice tragične istorije, obeležene neprijateljstvom, stradanjima i patnjama, neće moći da budu zatvorene”, kaže se u saopštenju vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da bol porodica nestalih ne sme da bude talac nerešenih i neskladnih političkih odnosa.

“Iskrenije i bolje angažovanje političkih elita na rešavanju ovog problema jeste jedan od načina za izgradnju povrenja i budućih međunacionalnih odnosa na Кosovu i Metohiji koji će biti zasnovani na saradnji i prijateljstvu, a ne na mržnji i nepoverenju”, zaključuje se u poruci Kancelarije za KiM povodom Međunarodnog dana nestalih lica.

 Ostale vesti

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020
Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije
Kosovsko Specijalno tužilaštvo podneo je tužbu Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv G.S., bivšeg pripadnika MUP-a Srbije zbog krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je danas.
  • 06.02.2020
Geci se branio ćutanjem
Bivši komandant „OVK“ Sabit Geci ispitan je danas od strane Specijalnog tužilaštva u prostorijama EULEX-a u Prištini. Gecijev advokat Tahir Recaj (Tahir Recaj), kazao je da se njegov klijent branio ćutanjem, a da je poziv za saslušanje dobio u svojstvu svedoka, javlja prištinska Gazeta Express.
  • 30.01.2020
U Elueksu počelo saslušanje Sabita Gecija
U Kancelariji Euleksa u Prištini danas je počelo saslušanje Sabita Gecija, bivšeg pripadnika OVK i bliskog saradnika aktuelnog predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 30.01.2020
Voker: Miloševićeve greške dovele do bombardovanja
"Obeležavanje godišnjice masakra u Račku je za mene, ali i za članove porodica bio događaj pun saosećanja i emocija", izjavio je za RTK2 Vilijam Voker, bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, u period od 1998. 1999. godine.
  • 17.01.2020