Vesti
Ratni zločini

Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Različitim skupovima ovaj dan će biti obeležen u Gračanici i Prištini.
Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije
Sa ranijih protesta (Foto Kim arhiva)

Prema zvaničnim podacima, broj nestalih lica na Kosovu je 1653, od kojih je srpske nacionalnosti više od 500. Najviše je nestalih Albanaca.

Uprkos brojnim apelima porodica nestalih i Udruženja, rešavanje sudbine kidnapovanih i ubijenih Srba i Alabanaca se nije našlo na dnevnom redu briselskog dijaloga.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, u Gračanici će se od 11 sati održati protestni skup na kojem će Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica ponovo zatražiti rešavanje sudbine njihovih najmilijih.

I u Prištini će se obeležiti ovaj dan. Kako je najavljeno od 10 sati će biti promovisana knjiga "Živeti uz sećanje na nestale" u kojoj se mogu pročitati ispovesti članova porodica nestalih.

“Iskrenije angažovanje na rešavanju pitanja nestalih”

Iz Vlade Srbije na ovaj dan stižu obećanja da će Srbija, “bez ikakve zadrške, nastaviti da čini sve kako bi se sudbina nestalih, bez obzira na nacionalnost, rasvetlila, a njihovim porodicama omogućilo da svoje bližnje ožale na dostojanstven način”.

“Utvrđivanje istine o tome šta im se dogodilo jeste obaveza čitavog društva - srpskog i albanskog - jer bez toga stranice tragične istorije, obeležene neprijateljstvom, stradanjima i patnjama, neće moći da budu zatvorene”, kaže se u saopštenju vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da bol porodica nestalih ne sme da bude talac nerešenih i neskladnih političkih odnosa.

“Iskrenije i bolje angažovanje političkih elita na rešavanju ovog problema jeste jedan od načina za izgradnju povrenja i budućih međunacionalnih odnosa na Кosovu i Metohiji koji će biti zasnovani na saradnji i prijateljstvu, a ne na mržnji i nepoverenju”, zaključuje se u poruci Kancelarije za KiM povodom Međunarodnog dana nestalih lica.

 Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021