Vesti
Ratni zločini

Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Različitim skupovima ovaj dan će biti obeležen u Gračanici i Prištini.
Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije
Sa ranijih protesta (Foto Kim arhiva)

Prema zvaničnim podacima, broj nestalih lica na Kosovu je 1653, od kojih je srpske nacionalnosti više od 500. Najviše je nestalih Albanaca.

Uprkos brojnim apelima porodica nestalih i Udruženja, rešavanje sudbine kidnapovanih i ubijenih Srba i Alabanaca se nije našlo na dnevnom redu briselskog dijaloga.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, u Gračanici će se od 11 sati održati protestni skup na kojem će Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica ponovo zatražiti rešavanje sudbine njihovih najmilijih.

I u Prištini će se obeležiti ovaj dan. Kako je najavljeno od 10 sati će biti promovisana knjiga "Živeti uz sećanje na nestale" u kojoj se mogu pročitati ispovesti članova porodica nestalih.

“Iskrenije angažovanje na rešavanju pitanja nestalih”

Iz Vlade Srbije na ovaj dan stižu obećanja da će Srbija, “bez ikakve zadrške, nastaviti da čini sve kako bi se sudbina nestalih, bez obzira na nacionalnost, rasvetlila, a njihovim porodicama omogućilo da svoje bližnje ožale na dostojanstven način”.

“Utvrđivanje istine o tome šta im se dogodilo jeste obaveza čitavog društva - srpskog i albanskog - jer bez toga stranice tragične istorije, obeležene neprijateljstvom, stradanjima i patnjama, neće moći da budu zatvorene”, kaže se u saopštenju vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da bol porodica nestalih ne sme da bude talac nerešenih i neskladnih političkih odnosa.

“Iskrenije i bolje angažovanje političkih elita na rešavanju ovog problema jeste jedan od načina za izgradnju povrenja i budućih međunacionalnih odnosa na Кosovu i Metohiji koji će biti zasnovani na saradnji i prijateljstvu, a ne na mržnji i nepoverenju”, zaključuje se u poruci Kancelarije za KiM povodom Međunarodnog dana nestalih lica.

 Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020