Vesti
Ratni zločini

Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Različitim skupovima ovaj dan će biti obeležen u Gračanici i Prištini.
Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije
Sa ranijih protesta (Foto Kim arhiva)

Prema zvaničnim podacima, broj nestalih lica na Kosovu je 1653, od kojih je srpske nacionalnosti više od 500. Najviše je nestalih Albanaca.

Uprkos brojnim apelima porodica nestalih i Udruženja, rešavanje sudbine kidnapovanih i ubijenih Srba i Alabanaca se nije našlo na dnevnom redu briselskog dijaloga.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, u Gračanici će se od 11 sati održati protestni skup na kojem će Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica ponovo zatražiti rešavanje sudbine njihovih najmilijih.

I u Prištini će se obeležiti ovaj dan. Kako je najavljeno od 10 sati će biti promovisana knjiga "Živeti uz sećanje na nestale" u kojoj se mogu pročitati ispovesti članova porodica nestalih.

“Iskrenije angažovanje na rešavanju pitanja nestalih”

Iz Vlade Srbije na ovaj dan stižu obećanja da će Srbija, “bez ikakve zadrške, nastaviti da čini sve kako bi se sudbina nestalih, bez obzira na nacionalnost, rasvetlila, a njihovim porodicama omogućilo da svoje bližnje ožale na dostojanstven način”.

“Utvrđivanje istine o tome šta im se dogodilo jeste obaveza čitavog društva - srpskog i albanskog - jer bez toga stranice tragične istorije, obeležene neprijateljstvom, stradanjima i patnjama, neće moći da budu zatvorene”, kaže se u saopštenju vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da bol porodica nestalih ne sme da bude talac nerešenih i neskladnih političkih odnosa.

“Iskrenije i bolje angažovanje političkih elita na rešavanju ovog problema jeste jedan od načina za izgradnju povrenja i budućih međunacionalnih odnosa na Кosovu i Metohiji koji će biti zasnovani na saradnji i prijateljstvu, a ne na mržnji i nepoverenju”, zaključuje se u poruci Kancelarije za KiM povodom Međunarodnog dana nestalih lica.

 Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022