Vesti
Ratni zločini

Međunarodni dan nestalih lica

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih lica. Prema podacima Resursnog centra iz Prištine, na Kosovu se traga za još 1.617 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti, nestalih pre i tokom ratnih sukoba na Kosovu.
Međunarodni dan nestalih lica
Missing, instalacija posvećena nestalim licima u drvorištu Doma kulture u Gračanici (Foto Igor Vuković)

Nizom aktivnosti, kako udruženja nestalih, tako i predstavnika institucija, biće obeležen ovaj dan. Na glavnom gradskom trgu u Prištini će se održati ulična akcija "Vrata čekanja" koju podržava Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ispred zgrade Skupštine Kosova kod spomenika posvećenog nestalim licima, predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti položiće cveće.

Premijer Kosova će učestvati i na skupu koji će povodom Međunarodnog dana nestalih biti održan u novom amfiteatru Univerzitetske biblioteke u Prištini sa početkom u 13.30 časova.

U podne u Gračanici, na trgu ispred opštine, predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije će takođe organizovati okupljanje.


PROČITAJTE JOŠ: Surove igre živih sa mrtvima


Povodom Međunarodnog dana nestalih juče je u Prištini održana zajednička konferencija albanskih i srpskih udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, a predstavnici vlasti su pozvani da učine sve kako bi se otkrila sudbina još 1.617 osoba.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica Andin Hoti nedavno je najavio da će uskoro početi iskopavanja na lokaciji u Srbiji za koju se pretpostavlja da je masovna grobnica. Ostale vesti

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
  • 21.09.2022
Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.
  • 20.09.2022