Vesti
Ratni zločini

Mediji: U Hag pozvan još jedan pripadnik OVK

Poziv Specijalnog suda stigao je bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Besimu Bajramiju.
Mediji: U Hag pozvan još jedan pripadnik OVK
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

On je bivši vojnik OVK iz orahovačkog sela Drenovac.

Vest je potvrdio Ogranak ratnih vojnih veterana OVK u Orahovcu.

"Nastavlja se sa slanjem poziva od strane Specijalnog suda u Hagu. Sledeći pozvani je bivši vojnik OVK Besim Bajrami iz sela Drenovac u Orahovcu“, prenosi Koha i Kosovo onlajn.

Bajrami je kazao da je pozvan kao svedok, dok će se pred Sudom pojaviti krajem oktobra.

U poslednje vreme od strane Suda saslušana je u svojstvu svedoka bivša poslanica Demokratske partije Kosova Safete Haderđonaj, koja je saslušana u sedištu Euleksa u Prištini 19. septembra.

Osim Haderđonaj, poziv Suda dobila je i bivša poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj, koja je tokom sukoba obavljala funkciju lekara OVK u operativnoj zoni “Dukađini, koja je pozvana u svojstvu svedoka.

Takođe, bivši zamenik komandanta Generalštaba OVK Sokol Bašota saslušan je prošlog meseca u Hagu kao osumnjičeni, koji je po povratku u Prištinu rekao da su mu specijalni tužioci ponudili sporazum, koji je, kako je rekao, odbio.

Takođe u septembru je u Sloveniji intervjuisan Naima Maljoku, bivši oficir OVK.

Ranije je pozvano na desetine članova OVK, uključujući kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, kao i mnoge druge visokorangirane ličnosti u nekadašnjoj OVK.Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021